De datum 2 februari in de geschiedenis

De datum 2 februari in de geschiedenis Welke historische gebeurtenissen hebben in de loop der eeuwen plaatsgevonden op 2 februari? In 1943 was dit de datum waarop de Russen de Slag om Stalingrad wonnen. In 1653 was het de datum waarop Nieuw-Amsterdam (het latere New York) stadsrechten kreeg. In 2002 was het de datum waarop Maxima en Willem-Alexander trouwden. In 2004 overleed op deze datum de legendarische Duitse bokser Max Schmeling.

De slag om Stalingrad

2 februari 1943 was een enorm keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Op die dag zegevierde het Rode Leger (het leger van de Sovjet-Unie) namelijk tijdens de Slag om Stalingrad. Het Duitse leger werd vernietigend verslagen. Niet lang daarvoor waren de Duitsers er nog overtuigd van dat zij Stalingrad, een stad die zowel symbolisch als strategisch van groot belang was, binnenkort glansrijk zouden innemen. De verpletterende zege die de Russen uiteindelijk op de Duitsers boekten, was moreel een enorme opdonder voor de Duitsers (die ineens begonnen te beseffen dat ze de oorlog konden verliezen) en was het begin van de grote wederopstanding van het Rode Leger, dat uiteindelijk (ruim twee jaar later) Berlijn zou veroveren.

Nieuw-Amsterdam krijgt stadsrechten

Op 2 februari 1653 kreeg Nieuw-Amsterdam, een Nederlandse kolonie in Noord-Amerika, stadsrechten. Al sinds 1624 had Nederland op die plek een bewoonde kolonie. Oorspronkelijk was die kolonie een fort en en had het dus vooral een militaire functie. Nadat Nieuw-Amsterdam in 1653 officieel een stad was geworden, kon deze plaats pas echt tot bloei komen. In 1664 namen de Engelsen de stad echter in. Niet veel later werd de naam van de plaats veranderd in New York.

Trouwdatum: o.a. Maxima en Willem-Alexander

02-02-2002 is een datum die bij veel Nederlanders nog in het geheugen zit. Op die makkelijk te onthouden datum trouwde namelijk Willem-Alexander (toen nog kroonprins) met Máxima Zorreguieta. Zes jaar later op diezelfde datum, trouwde de Franse president Nicolas Sarkozy met Carla Bruni.

Literaire geboortes op 2 februari

James Joyce

Op 2 februari 1882 werd James Joyce geboren. Deze Ier zou uitgroeien tot één van de belangrijkste schrijvers uit de moderne literatuur. Zijn roman Ulysses uit 1922 is al vaak verkozen tot de 'Beste Engelstalige roman van de twintigste eeuw'. Joyce overleed op 13 januari 1941 in Zürich.

Hella Haase

Op 2 februari 1918 werd een grootheid uit de Nederlandse literatuur geboren: Hella Haasse. Haar geboorteplaats was Batavia in Nederlands-Indië en in haar literaire oeuvre speelt Nederlands-Indië ook een belangrijke rol. Tot haar bekendste boeken behoort Oeroeg, haar debuutnovelle uit 1948, die in de 21e eeuw nog steeds massaal door jongeren wordt gelezen. Door velen wordt Haasse beschouwd als de grootste naoorlogse vrouwelijke auteur van Nederland. Een genre waarin zij met name uitblonk was de historische roman. Op 29 september 2011 overleed Hella S. Haasse op 93-jarige leeftijd.

Overigen: jarig op 2 februari: Shakira, Piqué en Spinvis

Op muzikaal gebied is 2 februari een zeer veelzijdige geboortedatum: op die datum werden namelijk zowel Spinvis (1961), het Israëlische fenomeen Dana International (1972) en Shakira (1977) geboren. Opvallend genoeg heeft Shakira een relatie met iemand die exact tien jaar later werd geboren dan zij zelf: de Spaanse voetballer Gerard Piqué, die op 2 februari 1987 ter wereld kwam.

2005: Max Schmeling overleden

Schmeling vs Joe Louis

Op 2 februari 2005 overleed Max Schmeling. Deze Duitser behoort tot de meest legendarische Europese boksers aller tijden. In juni 1936 slaagde hij erin om de Amerikaan Joe Louis, die nog nooit een profpartij had verloren en door velen als onoverwinnelijk werd beschouwd, knock-out te slaan. In 1938 zouden beide boksers wederom tegenover elkaar staan. Ditmaal won Joe Louis.

Het Derde Rijk

Schmeling beleefde zijn sportieve topjaren in een verschrikkelijk moeilijke tijd, namelijk tijdens het Nazi-regime. Veelvuldig probeerden de Nazi's om hem in te zetten voor hun propaganda, Schemling heeft zich daar zo veel mogelijk tegen verzet. Hij weigerde ook om lid te worden van de NSDAP. Schmeling had een joodse manager en weigerde daar afstand van te nemen. Ook bood hij tijdens de rellen rondom de Kristallnacht onderdak aan een aantal joden.


Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog werd Schmeling een succesvolle zakenman. Hij raakte in die periode ook bevriend met zijn vroegere sportieve rivaal, Joe Louis. Die voormalige boksgrootheid uit Amerika had indertijd grote financiële problemen. Schmeling ging hem financieel ondersteunen. In 1981 was Schmeling ook degene die de begrafenis van Louis betaalde. Bij die ceremonie was Schmeling ook één van de dragers van de doodskist van Joe Louis.

Heroïne: Vicious en Seymour Hoffman

2 februari is een datum waarop heroïne twee legendarische artiesten aan de wereld ontnam. Op 2 feburari 1979 overleed de ex-bassist van The Sex Pistols, Sid Vicious, op pas 21-jarige leeftijd in New York aan een overdosis heroïne. Precies 35 jaar later, op 2 februari 2014, overleed in diezelfde stad de acteur Philip Seymour Hoffman op 46-jarige leeftijd aan diezelfde troep.
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Jarig op 2 februari?Jarig op 2 februari?Elke dag van het jaar heeft een eigen geschiedenis. Gebeuren er grote rampen op een bepaalde datum, dan blijven de daara…
De datum 5 februari in de geschiedenisDe datum 5 februari in de geschiedenisWelke historische gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden op de datum 5 februari? In 1831 was 5 februari de datum waarop…
Jarig op 4 februari?Jarig op 4 februari?Op 4 februari 1794 werd in Frankrijk de slavernij afgeschaft en op 4 februari 1920 ontruimd Duitsland het Hultschiner la…

De Honderdjarige Oorlog: hoofdpersonen, verloop en gevolgenDe Honderdjarige Oorlog: hoofdpersonen, verloop en gevolgenDe Honderdjarige Oorlog was een oorlog die duurde van 1337 tot 1453. De oorlog duurde dus niet 100 jaar, maar 116. Er is…
De datum 1 februari in de geschiedenisDe datum 1 februari in de geschiedenisWelke grote historische gebeurtenissen hebben in de loop der jaren plaatsgevonden op de datum 1 februari? In 1953 was he…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/news/ni56753939/?ref_=hm_nw_tp_t1
  • http://www.hellahaasse.nl/web/Artikelpagina/Schrijfster-Hella-S.-Haasse-overleden-1.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/2_februari
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Schmeling
  • De slag om Stalingrad, S. Walsh, Uitgeverij Deltas, 2000
  • Achilles 06 Prijsvechters div. auteurs uitgeverij L.J. Veen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.