De datum 4 februari in de geschiedenis

De datum 4 februari in de geschiedenis Welke historische gebeurtenissen hebben er in de loop der eeuwen plaatsgevonden op 4 februari? In 1945, tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, begon op deze datum een belangrijke ontmoeting tussen Stalin, Roosevelt en Churchill: de Conferentie van Jalta. In 1789 was 4 februari de datum waarop George Washington tot eerste president van de Verenigde Staten werd verkozen. Op 4 februari 2004 werd Facebook opgericht. Op 4 februari 1902 werd Charles Lindbergh geboren. Welke andere beroemdheden werden op deze datum geboren? En welke beroemdheden zijn op 4 februari overleden?

4 februari 1945: de conferentie van Jalta

Op 4 februari 1945 begon in de badplaats Jalta (op de Krim), in het Lidvadiapaleis, een conferentie tussen de drie grote leiders van de geallieerde mogendheden: Jozef Stalin (Sovjet-Unie), Franklin Roosevelt (USA) en Winston Churchill (Groot Brittannië). Dit was de tweede en laatste bijeenkomst tussen de 'Grote Drie' tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de Jaltaconferentie werd onder meer besloten tot de oprichting van de Verenigde Naties (VN). Ook bespraken de geallieerden in Jalta hoe ze, wanneer ze binnenkort Duitsland hadden verslagen, in de nabije toekomst met dit land om zouden gaan. Een andere belangrijke uitkomst van deze conferentie was dat de Sovjet-Unie, die wel oorlog voerde tegen Duitsland maar zich neutraal had opgesteld ten opzichte van Japan, voortaan aan de zijde van de geallieerden tegen Japan zou strijden.

Oprichting Facebook: 4 februari 2004

4 februari 2004 is de oprichtingsdatum van het online sociaal netwerk Facebook. Oorspronkelijk was deze site alleen bedoeld voor studenten van het Harvard College. Later werd het online netwerk ook opengesteld voor andere studenten. In 2006 werd besloten om de site ook voor niet-studenten open te stellen: met ingang van september 2006 mocht iedereen die ouder dan 13 jaar is, lid worden van Facebook. Vanaf dat moment begon de site aan een enorme opmars. In augustus 2008 had Facebook al 100 miljoen actieve gebruikers, in juli 2010 waren dit zelfs al 500 miljoen gebruikers en sinds oktober 2012 heeft Facebook reeds meer dan 1 miljard actieve gebruikers.

Overige historische gebeurtenissen op 4 februari

Op 4 februari 1783 kwam er een einde aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Zes jaar later werd op diezelfde datum George Washington verkozen tot de eerste Amerikaanse president. Op 4 februari 1794 werd in Frankrijk officieel de slavernij afgeschaft. Deze afschaffing hield slechts acht jaar stand: in mei 1802 besloot Napoleon om de slavernij weer in te voeren. Op 4 februari 1969 werd Yasser Arafat benoemd tot voorzitter van de PLO (Palestine Liberation Organization).

Geboren op 4 februari: Charles Lindbergh

4 februari 1902 is de geboortedag van de luchtvaartpionier Charles Lindbergh. In 1927 werd hij wereldberoemd, toen hij als eerste piloot erin slaagde om solo de Atlantische Oceaan over te steken. Deze tocht in zijn vliegtuig genaamd 'The Spirit of St. Louis' begon om 20 mei in New York en eindigde op 21 mei in Parijs. Over deze historische vlucht schreef hij een boek getiteld 'The Spirit of St. Louis', dat een internationale bestseller werd. Met dit boek won hij de prestigieuze Pullitzer-prijs.

Orde van Verdienste van de Duitse Adelaar

Lindbergh was ook een belangrijke uitvinder, die voor diverse grote innovaties zorgde in de luchtvaartindustrie. Lindbergh was als 'luchtvaartheld' jarenlang extreem populair in de Verenigde Staten, ondanks dat er zeer duistere kanten aan hem zaten. Zo was hij een antisemiet en dweepte hij in de jaren dertig openlijk met het Nazisme. Van Nazi-kopstuk Herman Göring ontving Lindbergh de onderscheiding: 'de Orde van Verdienste van de Duitse Adelaar'. (Dit was een onderscheiding die de Naziís vaker aan prominente buitenlandse Nazi-sympathisanten gaven. Ook bijvoorbeeld Henry Ford en Francisco Franco ontvingen deze onderscheiding.)

Lindbergh en de Tweede Wereldoorlog

Toen de Verenigde Staten echter betrokken raakten bij de Tweede Wereldoorlog (na Pearle Harbour) koos Lindbergh toch openlijk partij voor Amerika en tegen de Duitsers en Japanners. Hij bood zich ook aan bij het leger, maar velen (waaronder president Franklin Roosevelt) vertrouwden hem niet en daarom werd hem in eerste instantie de toegang tot het leger geweigerd. Later werd hij alsnog toegelaten. Op 21 mei 1944 vloog hij voor het eerst als gevechtspiloot. Na de oorlog bleef hij nog jarenlang een adviseur van de Amerikaanse luchtmacht. De laatste jaren van zijn leven bracht Lindbergh door op Hawaï, waar hij op 26 augustus 1974 aan kanker overleed.

Lindbergh for president?

Gezien de enorme populariteit die Lindbergh in Amerika had, werd hij in de jaren dertig en veertig door velen beschouwd als een grote kanshebber om ooit president van Amerika te worden. Hij is ook door de Republikeinse Partij gepolst om zich kandidaat te stellen, maar Lindbergh heeft dit aanbod afgeslagen. De Amerikaanse schrijver Philip Roth publiceerde in 2004 een roman getiteld The Plot Against America, waarin hij filosofeert over het idee, hoe de geschiedenis verlopen zou zijn, als de antisemiet en Nazi-sympathisant Lindbergh wèl president van Amerika zou zijn geworden.

Geboren op 4 februari

Op 4 februari 1904 werd Herman Bernard Wiardi Beckman geboren. In de jaren dertig werkte hij als journalist bij het socialistische dagblad Het Volk. In 1937 werd hij hoofdredacteur van deze krant. Daarnaast was hij enige jaren lid van de Eerste Kamer voor de SDAP. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Wiardi Beckman redacteur van de verzetskrant Het Parool. In 1942 werd hij opgepakt, bij een poging om naar Engeland te vluchten. Hij overleed begin 1945 in het concentratiekamp Dachau aan vlektyfus. Als eerbetoon aan hem werd na de Tweede Wereldoorlog het wetenschappelijk bureau van de PvdA naar hem vernoemd: de Wiardi Beckman Stichting.

Op 4 februari 1962 werd Prem Radhakishun geboren in Paramaribo. Begin jaren tachtig vluchtte hij naar Nederland, nadat het radiostation van zijn moeder (dit radiostation heette 'Radika') in brand was gestoken door het Surinaamse regime, omdat dit station te veel kritiek op de regering Bouterse zou hebben. Prem Radhakishun studeerde rechten in Amsterdam (aan de Vrije Universiteit) en was met ingang van 1990 actief als advocaat. Daarnaast is hij ook veelvuldig actief geweest als radiomaker. Sinds eind jaren is hij als columnist actief bij Het Parool. Radhakishun is echter het bekendst bij het grote publiek vanwege zijn werk als tv-maker.

4 februari is ook de verjaardag van Nairo Quintana. Hij werd geboren in 1990. Deze Colombiaanse wielrenner behoort tot de meest getalenteerde klimmers ter wereld. In 2013 werd hij tweede in de Tour de France. In die Tour won hij het bergklassement, het jongerenklassement en één etappe. In 2014 won hij het eindklassement van de Giro d'Italia.

Overleden op 4 februari

4 februari 1987 was de sterfdag van Liberace. Zijn volledige naam was Władziu Valentino Liberace en hij werd geboren op 16 mei 1919. Hij maakte carrière als glamoureuze pianist, die in zeer extravagante pakken optrad. Liberace was homoseksueel maar ontkende dit in het openbaar altijd. Sterker nog: nadat in een column impliciet geschreven was dat Liberace homoseksueel was, klaagde hij dat dagblad aan en won zelfs deze rechtszaak. In de jaren tachtig werd Liberace ernstig ziek. Hij was hiv-positief, maar ook dit ontkende hij in het openbaar altijd. In 1987 overleed hij aan de gevolgen van aids.

Op 4 februari 2013 overleed Reg Presley op 71-jarige leeftijd. Hij werd in 1966 wereldberoemd als de zanger van The Troggs. Zijn band scoorde dat jaar een wereldhit met het geweldige nummer Wild Thing. De band The Troggs wordt beschouwd als één van de grondleggers van het genre 'garagerock'.
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conferentie van Jalta (1945)Op 4 februari 1945 kwamen de grote drie geallieerde naties bijeen om te bespreken wat er moet Duitsland moest gebeuren n…
Luchtvaartpioniers: Charles LindberghLuchtvaartpioniers: Charles LindberghVanaf de eerste gemotoriseerde vlucht van de Flyer van de gebroeders Wright in 1903, zouden onverschrokken luchthelden h…
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Jarig op 2 februari?Jarig op 2 februari?Elke dag van het jaar heeft een eigen geschiedenis. Gebeuren er grote rampen op een bepaalde datum, dan blijven de daara…

Hermann Goering "de IJzeren man"Hermann Goering (1893-1946) was de tweede man van het Derde Rijk. Zijn moeder zei over het gedrag van haar zoon in zijn…
Herendiensten in feodale tijdperkHerendiensten in feodale tijdperkIets doen voor een ander heeft vooral met sociaal gedrag te maken. Lang niet altijd wordt daar ook iets voor terug verwa…
Bronnen en referenties
  • Het complot tegen Amerika - Philip Roth - Uitgeverij de Bezige Bij
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/conferentie-van-jalta-op-de-krim/
  • http://www.wbs.nl/over-de-wbs
  • http://www.charleslindbergh.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Liberace
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Facebook
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.