De vlinderdas vroeger en nu

De vlinderdas vroeger en nu Hoewel de vlinderdas niet veel in het straatbeeld gedragen wordt, komen we hem voornamelijk tegen bij chique en/of formele aangelegenheden. Dit type das wordt doorgaans door heren gedragen op de boord van een overhemd. Uiteraard dankt deze bijzondere das zijn naam aan zijn vorm. Het gestrikte lint, dat gemaakt is van zijde, polyester of katoen, wordt om de hals geknoopt. Aan beide uiteinden eindigt het met een strik. Dit geeft de vlinderdas zijn vlinderachtige vorm. Vandaar de naam vlinderdas. We zien hem onder meer terug op galafeesten, bruiloften en gelegenheden met de dresscode ‘white tie’. Vaak wordt hij dan gedragen in combinatie met een rokkostuum, een smoking of anders wel een wit overhemd. Maar hoe is deze das eigenlijk ontstaan?

De geschiedenis van de vlinderstrik

De vlinderstrik ontstond rond 1650 in Frankrijk. De zogenaamde ‘jabot’ werd vooral door aristocraten gedragen tijdens formele of zakelijke aangelegenheden. De kleur was doorgaans wit, en vaak was de das vervaardigd uit, of afgewerkt met kant. Het ging dan ook nog niet om het eenvoudige vlinderstrikje zoals we dat nu kennen, maar om geplooid of gelaagd kant dat bijeen werd gehouden door middel van een lint om de hals. In de loop van de 18e en de 19e eeuw kwamen ook andere kleuren dan wit in de mode. Het is de tijd dat we de jabot op oude afbeeldingen zien opduiken in de kleuren rood, groen of bruin. En hoewel zwart tot eind 19e eeuw hoogst ongebruikelijk was, raakte ook die kleur uiteindelijk in zwang. Sterker nog: de zwarte jabot won aan populariteit en ontwikkelde zich uiteindelijk tot goed gebruik. Tegenwoordig is zwart de gangbare kleur voor gala’s of bruiloften.

De moderne vlinderdas: hoe en wanneer te dragen?

De vlinderdas zoals we die nu kennen, oogt een stuk strakker en eenvoudiger dan zijn vroege voorouder. Toch is hij in zijn moderne vorm nog altijd gewild om zijn stijlvolle uitstraling en vormgeving. Hij biedt nét dat beetje meer dan een gewone stropdas. Een spreekwoord zegt dan ook ‘kleren maken de man’, maar er is veel te zeggen voor de gedachte dat niet zozeer de kleding, maar de das bepalend is voor de juiste uitstraling.

Liefhebbers van de vlinderdas hoeven dan ook zeker niet te wachten op een chique gelegenheid compleet met dresscode. Integendeel, de mogelijkheden van de moderne vlinderdas zijn legio! Denk dus gerust de traditionele smoking even weg, en combineer de vlinderstrik met een net pak. Een zijden vlinderstrik in plaats van je gebruikelijke stropdas zorgt voor een groots effect!

Wat voor vlinderdassen zijn er?

Wie een vlinderdas zoekt, is niet langer aangewezen op een lastig te strikken zijden lint. Integendeel: de moderne vlinderstrikken zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, uitvoeringen, kleuren en dessins. Voor de echte liefhebber kan er nog altijd naar hartenlust zelf gestrikt worden, maar wie minder tijd en geduld heeft kiest beter voor een voorgestrikt exemplaar.

En stond de voorgestrikte vlinderdas niet zo lang geleden nog bekend als een forse etiquettebreuk, op dit moment is het de meest populaire variant. Wat niet verwonderlijk is, gezien het feit dat de tijden veranderen. Het leven is sneller en hectischer geworden, en daarbij: lang niet iedereen heeft de oude strikkunst nog in de vingers. Dat neemt echter niet weg dat de vlinderstrik een tijdloze klasse en charme weerspiegelt, die ook vandaag de dag nog altijd volop op waardering kan rekenen.
© 2014 - 2024 Vanekeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar op letten bij de aankoop van een vlinderstrikWaar op letten bij de aankoop van een vlinderstrikDe vlinderdas is een leuk alternatief voor een stropdas. Zeker jonge mensen beginnen de vlinderdas de dag van vandaag me…
Dresscodes, wat moet ik aan? | Black tie, Tenue de Ville.Dresscodes, wat moet ik aan? | Black tie, Tenue de Ville.Vaak wordt er op uitnodigingen een dresscode vermeldt. Houd je hieraan, anders kun je de plank volledig misslaan! Ook is…
Smoking raakt nooit uit de modeSmoking raakt nooit uit de modeDe smoking heeft als kledingstuk een geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw. Werd de smoking aanvankelijk alleen…
Etiquette Gelegenheidskleding - DresscodeEtiquette Gelegenheidskleding - DresscodeVan gelegenheidskleding, etiquette of een dresscode kan sprake zijn bij officiële gelegenheden, zoals een gala, ceremoni…

Het dagelijks leven in het oude EgypteHet dagelijks leven in het oude EgypteDe opkomst van de beschaving in het Nijldal van Egypte aan het einde van het vierde millennium v.Chr. laat zich tot op h…
Reactie

Monique Geluk, 23-01-2017
Mijn vraag is de volgende, mag er bij het dragen van een smoking op een bruiloft ook een stropdas gedragen worden ipv een vlinderdas? Wel uiteraard een overhemd met een andere kraag? Ik hoor het graag. Bedankt vast.
Met vriendelijke groeten, Monique Geluk. Reactie infoteur, 30-01-2017
Beste Monique,
Het soort das is afhankelijk van de dresscode. Is dat 'Black tie' of 'Cravate noire', dan wordt er in de regel een zwarte vlinderstrik verwacht. Geldt er geen formele dresscode, dan heb je meer ruimte voor persoonlijke keuzes en combinaties. Kijk voor meer informatie ook eens hier: http://www.businessme.nl/blacktie-smoking. Veel succes!

Vanekeren (31 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.