Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2020 live tv & livestream

Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2020 live tv & livestream Op dinsdag 3 november 2020 vinden er presidentsverkiezingen plaats in Amerika. Bij de Republikeinen is de zittende president Donald Trump wederom de presidentskandidaat. De zittende vice-president Mike Pence is zijn 'running mate'. Bij de Democraten is Joe Biden de kandidaat. Kamala Harris is zijn 'running mate'. De 'Election Night in America' is in de nacht van dinsdag 3 november op woensdag 4 november weer bij veel omroepen live op tv en online via een livestream te volgen. Op welke zenders, sites en apps zijn zulke live-uitzendingen te volgen? Hoe is de geschiedenis van de Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen?

Geschiedenis: presidentsverkiezingen in Amerika

De winnaar van de verkiezingen van 2020 zal de 46e president zijn uit de Amerikaanse geschiedenis. George Washington was in 1789 de eerste Amerikaanse president. Hij was officieel partijloos. Zijn opvolger John Adams (president in de periode 1797-1801) was lid van de Federalistische Partij en hij was daarmee de enige president die deze partij ooit heeft voortgebracht.

Democratisch-Republikeinse Partij

In de eerste decennia van de 19e eeuw was de grootste politieke partij in Amerika de Democratisch-Republikeinse Partij. In de periode 1801-1829 waren vier presidenten op rij lid van deze organisatie (dat begon met president Thomas Jefferson en eindigde met president John Quincy Adams). Binnen de Democratisch-Republikeinse Partij bestonden diverse fracties, die het onderling hardnekkig oneens waren over de toekomstplannen voor de Verenigde Staten van Amerika. Eén van de conflictpunten was: moet Amerika een moderner en meer geïndustrialiseerd land worden, of moet het vooral een agrarisch land blijven? Die onenigheid leidde in de jaren twintig van de 19e eeuw tot een grote crisis binnen de partij en vervolgens ook tot grote veranderingen in het politieke landschap van de Verenigde Staten.

Whig Party

In 1833 ontstond de Whig Party, die zichzelf afficheerde als een moderne, liberalere partij. Een aanzienlijk deel van deze partij bestond uit ontevreden voormalige aanhangers van de Democratisch-Republikeinse Partij. De Whigh Party werd in de daaropvolgende decennia een groot succes. In de jaren veertig en vijftig van de 19e eeuw waren in totaal vier Amerikaanse presidenten lid van de Whig Party.

Geschiedenis: Democratische presidenten

Na de grote interne crisis bij de Democratisch-Republikeinse Partij was er eind jaren twintig op de fundamenten van die oude organisatie door een aantal prominente leden een nieuwe partij opgericht. Dat werd de Democratische Partij. Andrew Jackson (regeerperiode: 1829-1837) was de eerste president van de Democratische Partij. Deze partij zou in totaal 15 presidenten leveren. In de 19e eeuw stonden de Democraten aan de rechterkant van het Amerikaanse politiek spectrum en waren zij bijvoorbeeld ook tegen de algehele afschaffing van de slavernij. (Men was van mening dat het wel of niet afschaffen van slavernij geen zaak voor de federale overheid was; de Democraten vonden indertijd dat de individuele staten daar zelf over moesten kunnen beslissen.)

Later is de Democratische Partij in het Amerikaanse politieke landschap echter opgeschoven richting de linkerkant van het spectrum. Befaamde Democratische presidenten waren onder meer Woodrow Wilson, Harry Truman, John F. Kennedy, Lyndon Johnson, Jimmy Carter, Bill Clinton en bovenal Franklin D. Roosevelt. De laatstgenoemde won maar liefst vier keer de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij was president van 1933 tot aan zijn dood in april 1945. Dit recordaantal van vier zeges in presidentsverkiezingen zal nooit verbeterd worden, aangezien er sinds 1947 een wet in de Verenigde Staten geldt, waarin bepaald wordt dat iemand nog slechts twee keer tot president mag worden verkozen. Vanwege die wet kon bijvoorbeeld Barack Obama, die in 2008 werd gekozen en in 2012 werd herkozen, zich in 2016 niet meer verkiesbaar stellen voor het presidentschap.

Geschiedenis: Republikeinse presidenten

In 1854 werd de Republikeinse Partij opgericht. Die ontstond mede uit protest tegen de mogelijke uitbreiding van de slavernij in de Verenigde Staten. De Republikeinen groeiden buitengewoon snel uit tot een belangrijke factor in de Amerikaanse politiek. De presidentsverkiezingen van 1856 waren vooral een strijd tussen een kandidaat van de Democraten en één van de Republikeinen. Sinds die verkiezingen zijn dit doorgaans de twee toonaangevende Amerikaanse partijen gebleven en is er nooit meer een andere partij in geslaagd om de presidentsverkiezingen te winnen.

Abraham Lincoln was in 1861 de eerste Republikeinse president van de Verenigde Staten. In totaal hebben de Republikeinen in de loop der geschiedenis 19 presidenten geleverd, waaronder William Howard Taft, Theodor Roosevelt, Herbert Hoover, Dwight Eisenhower, Richard Nixon, Ronald Reagan, Georg H.W. Bush, George W. Bush en Donald Trump.

Voor de Republikeinse partij geldt het omgekeerde als voor de Democratische partij: oorspronkelijk stonden de Republikeinen bekend als progressief (zij waren bijvoorbeeld voorvechters voor de afschaffing van de slavernij), maar in de loop der jaren is de partij naar de rechterkant van het politieke spectrum verschoven. Die verandering heeft in de loop van de geschiedenis van deze organisatie voor een aantal grote conflicten gezorgd. In 1912 was de koerswijziging van de Republikeinse partij één van de redenen waarom ontevreden, progressieve Republikeinen een nieuwe partij oprichtten: de Progressive Party. De voormalige Republikeinse president Theodor Roosevelt werd de leider van die nieuwe partij. Theodor Roosevelt kreeg met zijn progressieve partij bij de verkiezingen van 1912 meer stemmen dan de zittende Republikeinse president, de conservatief William Taft. Maar waar twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen: niet Roosevelt en niet Taft, maar de democraat Wilson won uiteindelijk de verkiezingen en werd de nieuwe president.

Election Day 2020 - de datum van de verkiezingen

De Election Day (verkiezingsdag) moet volgens de Amerikaanse wet plaatsvinden op de dinsdag na de 1e maandag in de maand november. Op z'n vroegst is dit dus 2 november en op z'n laatst 8 november. In 2020 vindt Election Day plaats op 3 november.

Voorverkiezingen 2020

Binnen de Democratische partij vond er een lange reeks voorverkiezingen gehouden, die uiteindelijk moesten leiden tot de verkiezing van hun presidentskandidaten. De eerste voorverkiezingen (de caucuses in Iowa) vonden plaats op 3 februari 2020. In de aanloop naar de voorverkiezingen stonden er weer diverse grote debatten en Town Halls op het programma. Deze voorverkiezingen waren in Nederland en België vooral te volgen via CNN, dat uitgebreid verslag deed met live-uitzendingen op tv en via de livestream. Ook bij debatten waarvan zij zelf de uitzendrechten niet hadden, waren bij hen wel uitgebreide voor- en nabeschouwingen live op televisie en via de livestream te bekijken.

Kandidaten Democraten

Bij de voorverkiezingen van de Democraten deed een groot aantal kandidaten mee. De belangrijkste kandidaten waren Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg en Michael Bloomberg. Uiteindelijk won Joe Biden de voorverkiezingen. Hij koos Kamala Harris als vice-presidentkandidaat ('running mate').

Joe Biden

Op 20 november 1942 werd Joe Biden geboren in Scranton (Pennsylvania). Van 1973 tot en met 2009 zat Joe Biden in het Amerikaanse senaat namens de staat Delaware. In 1988 en 2008 stelde Biden zich al kandidaat voor de Democratische nominatie bij de presidentsverkiezingen, maar beide keren boekte hij tijdens zijn campagne weinig succes. Van 2009 tot en met 2017 was hij de vice-president onder Barack Obama. In die rol kreeg hij een grote populariteit. Bij de voorverkiezingen van de Democraten in 2020 had hij een moeizame start, maar later volgde er een lange reeks zeges.

Kamala Harris (running mate van Joe Biden)

Op 20 oktober 1964 werd Kamala Devi Harris geboren in Oakland. Van 2010 tot 2017 was zij in de staat Californië de procureur-generaal (attorney general). Sinds 2017 is zij lid van de senaat. Nadat zij in januari 2019 bekendmaakte dat ze zich kandidaat wilde stellen voor het presidentschap, werd zij lange tijd beschouwd als een belangrijke kanshebber voor de Democratische nominatie. Ze had ook een sterk eerste debat, maar in de daaropvolgende maanden zakte ze in de polls. In december 2019 besloot ze om zich terug te trekken als kandidaat. Vervolgens werd ze in 2020 door Biden gekozen als vice-presidentskandidaat (running mate).

Voorverkiezingen Republikeinen 2020

De zittende president Donald Trump heeft zich in 2020 wederom verkiesbaar gesteld voor de presidentsverkiezingen. Gezien zijn grote populariteit bij de Republikeinse achterban, hoefde Trump weinig moeite te doen om de voorverkiezingen te winnen. Zijn officiële tegenkandidaten waren geen vooraanstaande republikeinen, maar relatief onbekend politici: Bill Weld, Joe Walsh, Rocky de la Fuente en Mark Sanford.

Diverse gematigde Republikeinen ergeren zich echter wel aan het radicale optreden van Donald Trump, maar zagen in deze tegenkandidaten beslist geen serieus alternatief. Daarom waren er wel diverse geruchten over pogingen om alsnog toch een prominente tegenkandidaat voor Trump mee te laten doen aan de voorverkiezingen. Een naam die hierbij vaak genoemd is, is de gematigde Republikein John Kasich. Ook Bob Corker, die als senaatslid veel kritiek op Trump had, werd regelmatig genoemd als mogelijke tegenkandidaat. Uiteindelijk deden zij echter niet mee. En zo won Donald Trump de voorverkiezingen uiteindelijk met 93,9 procent van de stemmen.

Overige kandidaten ('Onafhankelijken')

Naast de twee grote partijen, de Democraten en de Republikeinen, zullen ook diverse kleinere partijen trachten om kandidaten naar voren te schuiven voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hoewel deze kandidaten doorgaans nauwelijks kans maken om president te worden, kunnen ze mogelijk toch een grote rol spelen in de verkiezingsstrijd. In 1992 werd bijvoorbeeld volgens sommige analisten de nederlaag van de zittende Republikeinse president George Bush mede veroorzaakt doordat de bekende ondernemer Ross Perot zich als onafhankelijke kandidaat verkiesbaar had gesteld. Perot kreeg 18,9 procent van de stemmen. Daaronder waren veel kiezers die anders waarschijnlijk op de Republikeinse kandidaat hadden gestemd. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is er niet zo'n 'belangrijke outsider' die als derde kandidaat een grote invloed op het eindresultaat van de verkiezingen kan hebben.

Partijconventies

De twee grote partijen hielden allebei in de zomer van 2020 een grote partijconventie. Bij deze partijbijeenkomsten wordt officieel vastgesteld wie de presidentskandidaat voor de partij is en wordt die op grootse wijze aan de wereld gepresenteerd. Deze conventies hadden in 2020 een andere opzet dan gewoonlijk, als gevolg van het coronavirus. Het waren geen grootse bijeenkomsten; het merendeel van de live-uitzendingen over de conventies bestond uit opgenomen filmpjes, zoom-gesprekken en kleine bijeenkomsten. Dit was was live op tv en per livestream te zien bij veel Amerikaanse omroepen, waaronder CNN.

Debatten Presidentsverkiezingen najaar 2020

In het najaar van 2020 stonden er weer diverse grote debatten op het programma tussen de twee uiteindelijke kandidaten voor het presidentschap: Donald Trump en Joe Biden. Er waren drie debatten tussen de presidentskandidaten gepland en één tussen de kandidaten voor het vice-presidentschap. De debatten tussen Trump en Biden zouden plaatsvinden op 29 september, 15 oktober en 22 oktober. Het debat van 15 oktober zou deels een Town Hall-meeting zijn, waarbij 'gewone kiezers' vragen zouden kunnen stellen aan de kandidaten. Als gevolg van de coronabesmetting van Trump wilde de organisatie dit debat op 15 oktober veranderen in een virtueel evenement. Hierover ontstond veel discussie tussen de Republikeinse partij en het organisatiecomité van de debatten, met als resultaat dat het werd afgelast. Beide kandidaten organiseerden op die avond wel een eigen 'Town Hall'.

De twee verkiezingsdebatten tussen Trump en Biden die wel doorgingen (op 29 september en 22 oktober) werden live op tv en via de livestream uitgezonden door CNN. Ook zonden zij live op tv en via de livestream het debat tussen de vice-presidentskandidaten uit op 8 oktober. In Nederland zond de NOS de twee debatten tussen Trump en Biden live op tv en via een gratis livestream uit. Het debat van de vice-presidentskandidaten werd niet live door hen uitgezonden op tv, noch via de livestream.

Uitzendingen Election Night 2020: wanneer en hoe laat?

Op de avond van dinsdag 3 november 2020 zijn er bij veel omroepen uitzendingen op tv (en online via de livestream) over de verkiezingen van Amerika. Vaak gaan die uitzendingen tot diep in de nacht door, in de hoop dat men tijdens die uitzending live het eindresultaat van de presidentsverkiezingen kan verkondigen. Bij diverse voorgaande verkiezingen bleek dat uiteindelijk echter niet het geval te zijn en kwam de definitieve uitslag pas dagen later. Een beroemd voorbeeld daarvan was de verkiezingsstrijd tussen Al Gore en George W. Bush in 2000.

Live-uitzendingen Amerikaanse presidentverkiezingen: Hoe laat? Welke zenders?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen die men in Nederland en België op tv of op het internet via een livestream kan volgen?

CNN: Election Night in America

Van de zenders die in het standaardpakket van de meeste Nederlandse kijkers zitten, biedt het Amerikaanse CNN waarschijnlijk de interessantste en uitgebreidste verkiezingsuitzending aan. In de periode voorafgaand aan de verkiezingsdag staat CNN al voor een buitengewoon groot deel in het teken van die verkiezingen. De officiële coverage van 'Election Night in America begint op dinsdag 3 november om 22u00 CET (Nederlandse en Belgische tijd).

Ook veel andere Amerikaanse tv-zenders hebben natuurlijk interessante live-uitzendingen op de Election Night, maar helaas zitten veel van die andere zenders niet in het basispakket van de meeste Nederlandse tv-kijkers.

CNN International online via livestream bekijken of later via een stream terugkijken?

Men kan de uitzendingen van CNN International niet alleen live op tv bekijken, men kan ze ook online via een livestream volgen. Een optie hiervoor is de Go App (online tv). Hiermee kan men 's nachts per livestream naar de tv-uitzendingen CNN kijken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit is een dienst van Ziggo. Ook heeft men op die app de mogelijkheid om de debatten achteraf via een stream terug te kijken. Dat terugkijken kan een week lang op de Ziggo Go App.

Uitzendingen Nederland: Amerika kiest

Bij de Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft men ook weer een uitgebreide verkiezingsuitzending op tv en per livestream. De uitzending van NOS Amerika kiest begint op de avond van 23u35 op de zender NPO1 (Nederland 1). Daarvoor is er op die avond ook al veel aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen in andere actualiteitenprogramma's van de Nederlandse publieke omroep, zoals de talkshow M, Nieuwsuur en Op1.

Livestream NOS (Nederland)

De verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden bij de NPO dus ook live online via een livestream te volgen. Met zo'n livestream kan men het op een smartphone of computer bekijken. Het is een gratis livestream. Er is een livestream te vinden op de website van de NOS. De livestream bevindt zich op die site in de rubriek 'Nieuws'. Deze livestream is alleen in Nederland te bekijken. In andere landen is de livestream van hun site bij deze 'NOS Amerika Kiest' geo-blocked. Ook is er een livestream van de verkiezingsuitzending te vinden op de NOS-app. Indien men die app in Nederland heeft gedownload, dan is het mogelijk om via die applicatie de live-uitzending over de Amerikaanse verkiezingen per livestream in de hele EU te bekijken.

Livestream Amerikaanse presidentsverkezingen bij NPO Start

Het is ook mogelijk om de uitzending van de Amerikaanse presidentsverkiezingen via een livestream van NPO Start te bekijken. Via die site en app van die streamingdienst kan men in Nederland gratis middels een livestream kijken naar de zenders van de NPO. Daaronder is dus ook de livestream van de zender NPO1 waarop destrijd tussen Trump en Biden te zien is. Ook is het mogelijk om met zo'n stream een week lang de NOS tv-uitzending terug te kijken.

Livestream Amerika Kiest via NPO Plus

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzending van de Amerikaanse verkiezingen tussen Trump en Biden middels een livestream van NPO Plus te bekijken. Om die livestream te kunnen bekijken dient men wel een abonnement bij hen te hebben. Bij NPO Plus kan de livestream van de NOS tv-uitzending 365 dagen terug worden gekeken.

Livestream Amerika Kiest bij NLZIET

Ook via een livestream van NLZIET is de strijd tussen Trump en Biden live te bekijken. Voor die livestream van 'Amerika Kiest' dient u wel een abonnement op die dienst te hebben. Via die app is de livestream van de NOS tv-uitzending over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de hele EU te bekijken.

Livestream Election Night via iTV

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is het mogelijk om de strijd Donald Trump-Joe Biden middels een livestream van iTV te volgen. Daarbij kunnen de klanten kiezen voor een livestream van de live tv-uitzendingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van onder meer CNN, de NOS (NPO), ZDF en BBC World.

België (VRT): Amerika kiest

Bij de Vlaamse publieke omroep VRT heeft men ook een uitgebreide live-uitzending over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezingsuitzending begint in de nacht van dinsdag 3 november op woensdag 4 november om 0u00 op de zender VRT één.

Overige live-uitzendingen Amerikaanse presidentsverkiezingen

In Duitsland wordt een uitgebreide live-uitzending over de Amerikaanse presidentsverkiezingen uitgezonden door de ARD. Hun live-uitzending heet 'Amerika wählt - wer wird der nächste Präsident?' Die live-uitzending van de presidentsverkiezingen begint op dinsdag 3 november om 22u45. Bij de BBC begint de live-uitzending over de Amerikaanse verkiezingen in de nacht van 3 op 4 november om 0u30 op de zender BBC One. Hun live-uitzending over de presidentsverkiezingen draagt de naam 'BBC US Election 2020'. De verkiezingsuitzendingen van de BBC en ARD zijn natuurlijk ook in Nederland en België via een livestream op een tv-app te volgen.

Uitslag Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Wat is de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020? Joe Biden won. Hij kreeg 306 kiesmannen in het kiescollege. Donald Trump kreeg 232 kiesmannen. Hoeveel procent van de stemmen kregen zij? Biden kreeg 51 procent. Trump kreeg 47,2 procent.

Inauguratie: eed

De inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president zal normaal gesproken plaatsvinden op 20 januari 2021. De winnaar van de verkiezingen van 2020 zal op die dag in Washington de eed afleggen bij de Opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De letterlijke tekst van die eed luidt: 'I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.' Nadat deze eed is afgelegd, zal de nieuwe president een inaugurele rede houden. Ook deze inauguratie wordt live op tv en per livestream uitgezonden door CNN. In Nederland is er een live-uitzending op tv en per livestream te zien bij de NOS. In Vlaanderen wordt dit live uitgezonden door de VRT. Ook veel andere omroepen, waaronder de BBC, zenden dit live op tv en via de livestream uit.

Voorgaande editie: uitslag presidentsverkiezingen 2016

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zijn gewonnen door Donald Trump. Hij won 306 kiesmannen. Hillary Clinton won 232 kiesmannen. Clinton kreeg echter wel de meeste stemmen ('electoral vote'). Zij kreeg 48 procent van de stemmen, terwijl Trump 46,3 procent kreeg. Trump is daarmee de vijfde kandidaat uit de geschiedenis van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die niet de meeste stemmen kreeg (en dus niet de 'electoral vote' won), maar door het kiessysteem (de kiesmannen per staat) toch het presidentschap won. De overige vier presidenten die in het verleden wel de verkiezingen wonnen (via het kiesmannensysteem), maar niet de 'electoral vote' wonnen, waren John Quincy Adams (1824), Rutherford Hayes (1876), Benjamin Harrison (1888) en George W. Bush (2000).

Lees verder

© 2014 - 2025 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingenHet Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingenMeer dan een jaar voor de eigenlijke presidentsverkiezingen barst het circus los. In principe kan iedereen zich presiden…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Presidentsverkiezingen Amerika: onafhankelijke kandidatenPresidentsverkiezingen Amerika: onafhankelijke kandidatenIn de Verenigde Staten worden elke vier jaar in november presidentsverkiezingen gehouden. De meeste aandacht gaat in de…
Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Op donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers gespeeld. Dit is een duel in de voorronde va…

De RijksdagbrandDe RijksdagbrandOp 27 februari 1933 werd de Rijksdag (het Duitse parlementsgebouw) in de brand gestoken door een Nederlandse communist.…
Wat gebeurde er in 1973?Wat gebeurde er in 1973?1973 was het jaar van de autoloze zondagen. Ook is 1973 het jaar van de Jom Kipoer oorlog en komt er een einde aan de Vi…
Bronnen en referenties
  • https://focusonamerica.wordpress.com/tag/presidentsverkiezingen-2016/
  • http://www.verkiezingenvs.com/article/Wie-doet-er-mee-in-2016-
  • http://www.z24.nl/geld/buffett-zet-letterlijk-zn-geld-op-hillary-clinton-als-president-520173
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nationwide_opinion_polling_for_the_Democratic_Party_2016_presidential_primaries
  • http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_United_States_Democratic_Party
  • http://www.democrats.org/
  • http://uselectionatlas.org/
  • De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw - Maarten van Rossem - Uitgeverij Sdu
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.