Bekende Duitse spookhuizen
Spoken en geesten, sommige mensen geloven hierin, anderen niet. Toch blijven mensen nieuwsgierig naar het bovennatuurlijke. In Nederland zijn weinig kastelen overgebleven met spookverhalen, al kennen we er wel een paar, maar ons buurland Duitsland staat vol met kastelen en paleizen waar het volgens zeggen spookt.
Het kasteel van Frankenstein
In de heuvels nabij de stad Mühltal bevindt zich het kasteel waar Mary Shelley haar inspiratie opdeed voor de roman “Frankenstein”. Het kasteel is flink vervallen en niet veel meer dan een ruïne. Het verhaal gaat dat er een draak rond het kasteel zwierf die jonge meisjes at. De ridder van het kasteel vocht met de draak omdat zijn maîtresse Anne-Marie aan de draak geofferd zou worden. Ze vechten met elkaar en aan het eind van de strijd sterven zowel ridder Georg von Frankenstein (1531) en de draak. In het kasteel wacht Anne-Marie nog steeds op haar geliefde en hiervoor ontsteekt ze de lampen in het kasteel zodat de ridder zijn weg in het donker terug kan vinden. Zo komt het dat er af en toe mysterieuze lichten rondom de ruïne te zien zijn. De ruïne is het hele jaar door gratis te bezichtigen. Het adres is zonder straatnaam: 64367 Mühltal.
Het kasteel van Nordkirchen
Dit kasteel werd gebouwd tussen 1703 en 1734 en bevindt zich zo’n 25 km ten zuiden van Münster. Het kasteel staat op de wereld erfgoed lijst van UNESCO en is te bezichtigen. Het kasteel is te vinden aan Schloss 1 te Nordkirchen. Het spook van het slot luistert naar de naam rentmeester Schenkewald. Hij woonde in de middeleeuwen op het kasteel en was een wreed en meedogenloos man. Vrienden had hij niet of nauwelijks en hij werd gevreesd door de armen. Na zijn dood ging er onder de armen dan ook een luid gejuich op, alleen begonnen kort na zijn dood de geruchten dan Schenkewald nog steeds door het kasteel zwierf. Hij zat aan zijn bureau in de werkkamer zijn geld te tellen en liep biddend en huilend door de gangen. De inwoners van het kasteel deden geen oog meer dicht en riepen de hulp in van twee kapucijnen. Dit zijn monniken van Ordo Fratrum Minorum Capicinorum. Deze monniken namen de geest met zich mee in de koets en hij is daarna nooit meer waargenomen op het slot.
Het kasteel van Wolfsegg
Dit veertiende-eeuwse kasteel is omgebouwd tot museum en te bezichtigen. Er wordt verteld dat de geest van Klara Helfenstein nog altijd door de gangen van het kasteel loopt. Klara zou door haar man Ulrich von Laaber zijn gedood, vanwege een affaire met een andere man. Adres: Burggasse, 93195 in Wolfsegg.
Het klooster van Würzburg
In dit klooster zou de geest van non Maria Renata Von Mossau te zien zijn geweest. Deze non werd in 1749 onthoofd en daarna werd haar lichaam verbrand, terwijl haar hoofd op een paal werd geprikt. Dit om andere heksen af te schrikken. Ze was door de kerk beschuldigd van ketterij, heksen ambacht, afvalligheid en satanisme. Klooster Unterzell bestaat nu niet meer. In het koor van de voormalige kerk bevindt zich nu een protestantse kerk en een buurthuis. De rest van het klooster is volledig vernietigd en op deze plaats zijn nu flats gebouwd. Het enige wat nog rest zijn de overblijfselen van de muren rondom een kleine tuin.
De Heksentoren van Heidelberg
Een heksentoren werd tijdens de heksenvervolgingen als gevangenis gebruikt voor de vermeende heksen in afwachting van folteringen en executie. Het hexenturm van Heidelberg is nu onderdeel van de Universiteit van Heidelberg. Volgens geestenjagers zou er veel paranormale activiteit in de toren zijn.
Het kasteel Friedenstein
Hier is ook sprake van een witte dame in de persoon van Dorothea Maria van Anhalt. Zij loopt ’s nachts jammerend door het kasteel om rampen en sterfgevallen aan te kondigen. Ze wordt alleen gezien door mensen die spoedig hierna getroffen worden door rampspoed. Haar zien voorspelt dus niet veel goeds. Dorothea was moeder van twaalf kinderen toen ze op haar 43ste overleed door een ongeval tijdens het rijden. In het kasteel zijn tegenwoordig verschillende musea en kunstcollecties te vinden.
Huize Wolfskuhlen
In de stad Rheinberg is de instortende ruïne van huize Wolfskuhlen te vinden. In 1335 werd landhuis Wolfskuhlen gebouwd en uitgebouwd tot een klein kasteel, wat zo rond 1800 afbrandde. Hierna werd er een herenhuis gebouwd op deze plaats. Het huis ging vele keren in andere handen over en is zelf een tijdje gebruikt als weeshuis. Van een ernstige brand in de tijd dat dit een weeshuis was is niets terug te vinden. Op internet wemelt het van de vreemde verhalen over dit landhuis. Er zouden mensen zijn vermoord en levend zijn ingemetseld. Het zou een kindertehuis zijn geweest, waar tijdens een brand honderden kinderen zouden zijn omgekomen. Het pand zou vol zijn met geesten, zowel zichtbaar als hoorbaar.