Tele2 – Geschiedenis van een internet- en telefonieaanbieder

Tele2 – Geschiedenis van een internet- en telefonieaanbieder Tele2 is een Zweeds telecombedrijf dat in verschillende landen diensten zoals telefoon, internet en televisie aanbiedt. Het bedrijf is in 1993 in Zweden opgericht en in 2016 heeft het bedrijf 16 miljoen klanten in verschillende landen. De groei van Tele2 is niet vanzelf gegaan, wel waren er vanaf het begin gunstige omstandigheden in Zweden voor telefonie waardoor het bedrijf zich verder kon ontplooien. Tele2 is naast de telecomdiensten ook bekend vanwege de reclame (2008-2013) met het zwarte schaap Frank.

Bedrijf Tele2

Tele2 is een van oorsprong Zweedse telecombedrijf en heeft in 2016 ruim 16 miljoen klanten in verschillende landen. Het bedrijf levert diensten zoals telefoon, internet en televisie aan consumenten en zakelijke klanten. Vanaf het begin van de oprichting (1993) van Tele2 heeft het bedrijf zich gericht op het openbreken van monopolieposities op telecommunicatiegebied. Tele2 is vanaf 1996 actief op de beurs en de grootste aandeelhouder is Investment AB Kinnevik. Deze Zweedse organisatie heeft 30,5% van de aandelen en 47,9% van het stemrecht in handen (2016). Kinnevik heeft naast Tele2 ook de bedrijven Millicom, MTG en Transcom in haar portefeuille.

Media

Veel consumenten kennen Tele2 onder andere via diverse tv- en radiocommercials. Herkenbaar in deze commercials van Tele2 was het pratende zwarte schaap Frank. Het zwarte schaap was tussen 2008 en 2013 het gezicht van Tele2. Frank speelde in de commercials een medewerker van Tele2 en hij dook op in verschillende situaties. Tele2 koos voor de insteek met het zwarte schaap om zich neer te zetten als een telecom bedrijf dat zich onderscheidt van andere telecomaanbieders. Na 2013 koos Tele2 voor andere commercials zonder het zwarte schaap. Het gebruik van het pratende zwarte schaap heeft de herkenbaarheid van Tele2 in Nederland vergroot. In 2016 is Tele2 te zien met een commercial in samenwerking met de Nederlandse rapformatie ‘De Jeugd van Tegenwoordig’. In de commercial zijn een aantal (geschminkte) ouderen te zien met selfiesticks die een luxe leven leiden.

Geschiedenis Tele2

De geschiedenis van Tele2 start in Zweden en nog steeds is het een Zweeds bedrijf. De omstandigheden op het gebied van telecommunicatie waren in Zweden naar behoren en dit zorgde ervoor dat Tele2 gestaag kon groeien in de eerste jaren. Voordat Tele2 ontstond waren er al een aantal belangrijke aspecten in Zweden voor telecommunicatie aanwezig. In 1955 lanceerde het Zweedse staatsbedrijf Telverket het eerste mobiele telefoonsysteem in Europa. In het dunbevolkte en beboste Zweden was dit eerste mobiele netwerk een groot succes. In 1981 waren er in heel Zweden al 20.000 mobiele telefoongebruikers.

Start Tele2

De aanwezigheid van een mobiel telefoonsysteem zorgt ervoor dat in 1986 Tele2vision AB en Tele2 Sverige AB van start gaan in Zweden. Vanaf 1988 neemt het gebruik van mobiel telefoneren steeds meer toe. In 1993 wordt gestart met vaste telefonie en de basis gelegd voor het huidige Tele2. Stap voor stap neemt de omvang toe van het bedrijf en in 1996 gaat het naar de beurs van Zweden. Verschillende landen laten het monopolie op telefonie los (telefonie was tot 1996 nog in handen van staatsbedrijven). Dit biedt voor Tele2 nieuwe kansen in Europa en in 1999 gaat het telefoniediensten verzorgen in Litouwen.

Tele2 vanaf 2000

2000 is een belangrijk jaar voor de telecommunicatie vanwege het verder loslaten van het monopolie op telefoondiensten door verschillende overheden. Tele2 profiteert hier ook van en dit zorgt voor nog meer groei. Vanaf 2001 is het bedrijf ook actief in Rusland omdat ook hier het monopolie op telefonie door de overheid wordt losgelaten. Tele2 neemt het Russische Fora Telecom over wat er voor zorgt dat gestart kan worden met mobiele telefoniediensten in Rusland. Vanaf 2005 gaat Tele2 zich meer focussen op mobiele telefonie en op uitbreiding richting het oosten. Het bedrijf groeit verder en in 2010 begint het ook telefonieactiviteiten in Kazachstan. Tele2 groeit verder door en gaat vanaf 2012 ook investeren in 4G netwerken. Anno 2016 is het bedrijf actief in de volgende landen: Oostenrijk, Kroatië, Estland, Duitsland, Kazachstan, Letland, Litouwen, Nederland en Zweden.
© 2016 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spookfacturen, spooknota's, nepfacturen. Wie sturen ze?Het komt vaak voor: clandestiene bedrijven sturen spookfacturen die amper van echt te onderscheiden zijn. Elke dag worde…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
De kracht van Voice over IP, VOIPDe kracht van Voice over IP, VOIPBijna niemand zal de kracht van Voice over IP hebben kunnen missen. Het wordt immers steeds gebruikelijker om via het in…
Hoe verkoop je het beste via internet?Verkopen via het internet is zo gemakkelijk nog niet. Iemand overhalen om via het internet iets te kopen gaat anders dan…

Hoe de aardappel onze geschiedenis schrijftHoe de aardappel onze geschiedenis schrijftAardappels hebben een grote invloed op de geschiedenis van de mens. Een knollenplant uit Zuid-Amerika die de wereldgesch…
Hoe koffie onze geschiedenis schrijftHoe koffie onze geschiedenis schrijftKoffie wordt tegenwoordig als een normale drank besteld in een café. Als de koffieplant niet bestond waren café's nooit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gellinger, Pixabay
  • http://marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2013/11/tele2-neemt-afscheid-van-zwart-schaap-frank/index.xml
  • Boek: Constant Touch: A Global History of the Mobile Phone pagina, Auteur Jon Agar, geraadpleegd op 23-2-2016 via https://books.google.se/books?hl=nl&lr=&id=sBNfZNqcOzoC&oi=fnd&pg=PT6&dq=History+of+mobile+telephone&ots=oZ2xvQOuaC&sig=fomRMJEmPuvcY0qa1lo8fBPz0UQ&redir_esc=y#v=onepage&q=History%20of%20mobile%20telephone&f=false.
  • http://www.tele2.com/about/our-history/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tele2
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 31-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.