Fossielen zoeken op het strand

Fossielen zoeken op het strand Eeuwenoude fossielen, er zijn plaatsen waar deze kleine schatten gewoon voor het oprapen liggen. Als je weet waar je moet zoeken kun je ze zelfs vrij gemakkelijk vinden. In Nederland wordt veel zand op de kust gespoten, er zijn zelfs plaatsen waar de kust alleen maar uit opgespoten zand bestaat. Dat zijn de plaatsen waar je moet zijn om fossielen te spotten.

Wat is een fossiel?

De meeste planten of dieren vergaan in de loop der tijd, maar wanneer ze snel bedolven worden onder een laag zand, modder of klei dan kunnen ze een fossiel worden. Fossielen zijn versteende resten van planten of dieren. Een fossiel kan voorkomen in dezelfde vorm als dat het ooit was, bijvoorbeeld in de vorm van versteende schelp, bot of tand, maar een fossiel kan ook als een afdruk voorkomen. Als een soort stempel in een steen.

Een fossiel is eigenlijk een archeologische of paleontologische schat uit het verleden. Fossielen die je kunt vinden zijn vaak delen van skeletten zoals ribben, kaken en delen van schedels, mammoetbotten, haaientanden hyenakeutels, woelmuisjes, muizentanden, bevertanden en schelpen.

Waar kun je fossielen vinden?

Onze kustlijn wordt regelmatig op de juiste plaats gehouden door zand op te spuiten. De Maasvlakte, vlak bij Rotterdam, is zelfs in zijn geheel ontstaan door zand op te spuiten. Dit zand wordt diep in de Noordzeebodem gewonnen. De Noordzee was ooit een droge vlakte tussen Nederland en Groot-Brittannië, een soort steppelandschap met planten, kleine riviertjes, mammoeten, neushoorns en hyena's. Door het opspuiten van de ruim 200 miljoen kuub zand bij de Maasvlakte zijn de oeroude resten van het toenmalige leven op het strand terechtgekomen. Op het strand kun je het beste rond de vloedlijn zoeken. De fossielen kun je herkennen aan de afwijkende vorm en kleur.

Datadeterminering

Wanneer je een fossiel gevonden hebt, wil je natuurlijk weten uit welke periode deze komt. De meeste fossielen zijn heel oud. Jonge fossielen, bijvoorbeeld uit de ijstijd, zijn toch al snel 10.000 jaar oud. Oude fossielen kunnen wel 500 miljoen jaar oud zijn. We kunnen nu bijvoorbeeld nog delen van dieren die allang uitgestorven zijn vinden, zoals van de dinosaurus en de mammoet.

Hoe oud een gevonden fossiel is kun je aan experts vragen, tijdens speciale bijeenkomsten, maar er is ook de website Oervondstchecker waar je foto's van je vondst kunt uploaden en waar experts dan bij de betreffende foto een tijdsperiode en omschrijving geven. Indien dit natuurlijk bij hen bekend is.

Prepareren

Het fossiel dat je gevonden hebt is een kleine schat, een schat aan informatie uit het verleden. Dit wil je natuurlijk goed bewaren. Door het lange verblijf in het zoute water zul je het fossiel eerst moeten spoelen met zoet water. Plaats het fossiel in een bakje en zorg dat deze net onder water staat, laat het fossiel zes weken lang in dit bakje zitten, maar spoel het fossiel iedere dag met schoon water. Na zes weken spoelen zou al het zoute water uit en van de fossiel af moeten zijn. Laat het fossiel 24 uur drogen. Meng de volgende dag 1 deel houtlijm op 10 delen water en dompel het fossiel in deze oplossing. Laat het fossiel hier 24 uur in weken en haal het er daarna uit. Laat het op een rekje drogen en dan heb je het fossiel geprepareerd om buiten het water te kunnen laten zien.

Schedel / Bron: H. MolenaarSchedel / Bron: H. Molenaar
Schelp / Bron: H. MolenaarSchelp / Bron: H. Molenaar
Bevertand en kaak / Bron: H. MolenaarBevertand en kaak / Bron: H. Molenaar
Rib / Bron: H. MolenaarRib / Bron: H. Molenaar
© 2016 - 2025 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaamheid op de Tweede MaasvlakteDuurzaamheid op de Tweede MaasvlakteDe Tweede Maasvlakte: er wordt al jaren over gesproken. Deze uitbreiding van de Rotterdamse haven moet ervoor gaan zorge…
De steppemammoet, de grootste mammoet uit de prehistorieDe steppemammoet, de grootste mammoet uit de prehistorieDe steppemammoet leefde van 370.000 tot 800.000 jaar geleden. Deze prehistorische diersoort had enorme slagtanden die hi…
Het eetgedrag en levenswijze van de uitgestorven mosasaurusHet eetgedrag en levenswijze van de uitgestorven mosasaurusDe mosasaurus was een enorm reptiel uit de prehistorie. Hij heeft de naam "mosasaurus" gekregen vanwege zijn oorsprong.…
Massastranding van zwaardschedes op het strandMassastranding van zwaardschedes op het strandElke winter is het raak. Strandwandelaars ontwaren duizenden, misschien wel miljoenen schelpen van zwaardschedes, lange…

Het Oranjehotel, de strafgevangenis voor verzetstrijdersHet Oranjehotel, de strafgevangenis voor verzetstrijdersTijdens de Tweede Wereldoorlog zaten circa 25.000 verzetslieden opgesloten in de strafgevangenis in Scheveningen. Het de…
De Taj Mahal: van verhaal tot uitdagende bouwconstructieDe Taj Mahal: van verhaal tot uitdagende bouwconstructieDe Taj Mahal wordt nog dagelijks bezocht door tal van Indische koppels omdat het bouwwerk symbool staat voor onvoorwaard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Molenaar
  • Eigen ervaring
  • https://www.maasvlakte2.com/nl/index/show/id/809/Strandexcursies+oervondsten
  • http://www.newscientist.nl/nieuws/de-fossielenjager-van-maasvlakte-2/
  • http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=367929
  • https://www.portofrotterdam.com/nl/nieuws-en-persberichten/schedel-9600-jaar-oude-homo-sapiens-gevonden-op-maasvlaktestrand
  • http://www.rijnmond.nl/nieuws/122709/Man-vindt-tand-van-babymammoet-op-Maasvlakte-2
  • http://www.oervondstchecker.nl/
  • Afbeelding bron 1: H. Molenaar
  • Afbeelding bron 2: H. Molenaar
  • Afbeelding bron 3: H. Molenaar
  • Afbeelding bron 4: H. Molenaar
Reactie

Meus (infoteur), 16-03-2016 #1
Dankjewel voor deze waardevolle info pagina. Ik zocht al een tijd naar zoiets. Op naar het strand!

Meus Reactie infoteur, 21-03-2016
Meus,
Graag gedaan, veel plezier op het strand!
Henny

Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.