De geschiedenis van de Chinese muur

De geschiedenis van de Chinese muur De Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachtig gebied. De muur strekt zich over een groot gedeelte van China. De eerste delen van de muur werden al meer dan tweeduizend jaar geleden gebouwd. De Chinese muur was voor verschillende doeleinden bestemd, bijvoorbeeld voor de handel; dit gebeurde veel efficiënter omdat de muur een verlenging was van de zijderoute. De muur diende echter voornamelijk ter bescherming van het Chinese keizerrijk.

Chinese muur


De geschiedenis van de Chinese muur

De eerste delen van de Chinese muur stammen af van de 7e eeuw voor Christus. De delen die later kwamen werden doorverbonden met de delen die eerder gebouwd waren. Het gedeelte van de muur dat tussen 220 en 206 na Christus gebouwd is staat bekend om het feit dat de eerste keizer van China 'Qin Shi Huang' hier verantwoordelijk voor was. Deze keizer heeft ervoor gezorgd dat de muur één geheel werd zodat het bestendig was tegen aanvallen vanuit het noorden. Het meeste wat nog te zien is zijn overblijfselen van de 'Ming'-dynastie (14e tot de 17e eeuw). Deze Ming-familie had voor bijna 300 jaar de macht in China en hierdoor de tijd om verantwoordelijk te zijn voor de bouw van een groot gedeelte van de muur.

De ligging

De Chinese muur strekt zich vanaf het midden tot aan het oosten van China. De muur wordt vanwege zijn lengte ook wel 'de grote muur' genoemd. Hij loopt door onder andere bergen, heuvels en overige ongerepte gebieden. Het begin van de constructie is in de regio van Beijing te vinden.

Beijing
Beijing werd vroeger Peking genoemd en het is de hoofdstad van China. Een bekend gedeelte van de muur loopt door de bergen in de regio van Luanping. Deze regio ligt zo'n 80 kilometer van Beijing vandaan.

De lengte van de muur

Regelmatig wordt er onterecht de conclusie getrokken dat de Chinese muur vanaf de ruimte te zien is. Omdat de Chinese muur vooral lang is (en niet breed of hoog), kan deze constructie echter niet vanaf zo'n hoogte worden gezien. De muur heeft een totale lengte van maar liefst 8.850 kilometer. Een deel hiervan bestaat uit loopgraven en natuurlijke barrières. Wanneer men alle vertakkingen meerekent komt men zelfs uit op 21.196 kilometer.

Wat was de functie van de Chinese muur?

De muur was in eerste instantie gebouwd om vijandige legers tegen te houden zodat het land en bevolking kon voortbestaan. De muur bestond onder andere uit wachttorens, barakken voor troepen en ruimtes voor de opslag van garnizoenen. Hiermee hadden de strijders voldoende voedsel om voor een langere periode hun gebied te verdedigen. Tevens was er de mogelijkheid om op bepaalde plekken door middel van rook en vuur diverse signalen door te geven aan eenheden die zich elders bevonden. Vanwege de grote veldslagen die soms plaatsvonden was dit essentieel. Rooksignalen die hoog van het gebergte kwamen konden al vanaf een afstand van vele kilometers gezien worden.

De zijderoute. De route over land is in het rood afgebeeld en de vaarroutes zijn in het blauw weergegeven. / Bron: NASA / Splette, Wikimedia Commons (Publiek domein)De zijderoute. De route over land is in het rood afgebeeld en de vaarroutes zijn in het blauw weergegeven. / Bron: NASA / Splette, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De handel & zijderoute
De muur was zelfs een onderdeel van de zogenaamde 'zijderoute'. De zijderoute heeft zijn naam gekregen vanwege de hoeveelheid zijde die langs deze route vervoerd werd. Het was een route die van Europa tot aan Azië liep. De handelaren hadden de mogelijkheid om de Chinese muur als route te gebruiken naar hun bestemming. Dit versnelde het transport van goederen aanzienlijk waardoor er efficiënter handel gedreven kon worden. Een groot gedeelte van de muur bestaat namelijk uit een verhard pad dat onder andere door het gebergte in Luanping loopt. Dit gedeelte van de muur wordt 'Jinshanling' genoemd. De muur gaf ook de mogelijkheid om belasting te heffen en de handel te reguleren.

Wie waren de vijanden van het Chinese rijk?

De eerste keizer van China, Qin Shi Huang, gebruikte de muur om het gebied van de Qin-dynastie te beschermen. Nomaden vanuit Midden-Azië probeerden namelijk eveneens het gebied te veroveren. Tijdens de Han-dynastie probeerden nomaden uit onder andere Mongolië eveneens China te betreden en delen hiervan te veroveren.

Het einde van een koninkrijk

De Han-dynastie duurde van zo'n 200 jaar voor Christus tot 200 jaar na Christus. Uiteindelijk kwam de Han-dynastie ten einde vanwege ontevredenheid van het volk. Deze ontevredenheid ontstond door een verslechterde economie vanwege verkeerde beslissingen van de keizer.
© 2017 - 2025 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
Chinese muur, het langste bouwerk ter wereldChinese muur, het langste bouwerk ter wereldIn het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk t…
De Chinese Muur: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderenDe Chinese Muur: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderenDe Chinese Muur werd rond 200 v.Chr. gebouwd om aanvallen tegen te houden van volkeren uit het noorden, die China contin…
New7wonder 3, De Chinese muurNew7wonder 3, De Chinese muurDe Chinese Muur is het grootste bouwwerk ter wereld. Het lijkt net een grote slapende draak en is nooit in zijn geheel o…
De restanten van de oude scholtenboerderij OossinkDe restanten van de oude scholtenboerderij OossinkIn de middeleeuwen zijn in de gemeente Winterswijk scholtenboerderijen gesticht. Grote boerderijen met veel grondbezit w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tonkie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jinshanling
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ming_Dynasty
  • https://www.travelchinaguide.com/china_great_wall/scene/beijing/
  • http://whc.unesco.org/en/list/438
  • http://history.stackexchange.com/questions/17696/did-the-great-wall-of-china-help-cause-the-fall-of-the-roman-empire
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Great_Wall_of_China
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Han-dynastie
  • Afbeelding bron 1: NASA / Splette, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.