De zeven moderne wereldwonderen: Chinese Muur

Wat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere de Chinese Muur. Het begin van deze muur ontstond al rond tweehonderd voor christus.

Zeven moderne wereldwonderen

De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
 1. Chichén Itzá
 2. Cristo Redentor
 3. Colosseum
 4. Chinese Muur
 5. Machu Picchu
 6. Rotswoningen in Petra
 7. Taj Mahal

Chinese Muur

De Chinese Muur is een enorm bouwwerk van ruim 6400 kilometer lang. De Chinezen noemen de muur daarom ook wel Muur van 10.000 li (6440 kilometer). Dit is bijna twintig procent van de omtrek van de aarde. De muur loopt van de oostkust tot het westen van China. In totaal over een afstand van 2700 kilometer. Doordat de muur op veel plekken door passen en strategische plekken heen moet, loopt hij soms een aantal keer heen en weer op hetzelfde punt. Hierdoor is de totale muur veel langer dan de werkelijke afstand die hij overbrugt.

Bron: Ahazan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Ahazan, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geschiedenis

De Chinese Muur is in verschillende delen gebouwd in de loop van de geschiedenis. Eigenlijk zijn het allemaal losse muren die samen zijn gekomen om het enorme Chinese rijk te beschermen. De muur werkte als verdedigingswerk, maar ook als stadsgrens. Mensen voelden zich binnen de muur beschermd en op hun gemak. Deze afscheiding van de rest van de wereld geeft China iets mysterieus.

China

De keizer die een eenheid van China maakte, gaf in 221 voor christus opdracht om een enorme muur te bouwen. Deze muur zou zijn veroverde gebieden met elkaar kunnen verbinden. Bovendien moesten de Chinezen zich beschermen tegen de nomaden. Vechten was te gevaarlijk en ze voelden zich te goed om een verbond met de nomaden te sluiten. Een muur leek daarom een goede oplossing. Het bouwen van de muur bleek echter een enorm karwei te zijn. Ruim 300.000 mannen werden aan het werk gezet in onmenselijke omstandigheden. Zo kwamen verschillende weertypen voor zoals extreme hitte en kou. Bovendien was er altijd weinig voedsel en drinken. Het verhaal gaat dat er voor iedere meter van de muur een man is gestorven. Chinezen zien hun muur niet voor niks als symbool voor kracht.

Ming-dynastie

Tijdens de Ming-dynastie van 1368 tot 1644 werd het grootste deel van de muur gebouwd. De muur werd hier zo breed gemaakt dat er vijf paarden naast elkaar konden lopen. Langs de muur bevinden zich 10.000 seintorens. Zo konden gemakkelijk signalen worden doorgegeven met rook of vuur. In totaal heeft de bouw van de Chinese Muur ruim tweeduizend jaar gekost en hebben hier miljoenen werklui aan meegewerkt.

Toeristische trekpleister

Tegenwoordig is de Chinese Muur een grote toeristische attractie. Veel Europeanen kijken vol bewondering naar dit bijzondere bouwsel en de Chinezen zijn er apetrots op. Er wordt beweerd dat de Chinese Muur het enige door mensenhanden gemaakte bouwwerk is dat vanaf de maan te zien is. Dit is niet waar, de muur is veel te smal om te kunnen zien van zon afstand. Toch blijft het een indrukwekkend bouwwerk.

Afbrokkelen

Grote delen van de muur zijn inmiddels afgebrokkeld of door oorlogen verwoest. Soms zijn de stenen voor andere doeleinden gebruikt. Daarom is het niet meer mogelijk om de hele Chinese Muur af te lopen. Toch zijn er ook nog veel delen wel goed bewaard gebleven. Het blijft daarom een echte toeristische trekpleister.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De Chinese Muur: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderenDe Chinese Muur: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderenDe Chinese Muur werd rond 200 v.Chr. gebouwd om aanvallen tegen te houden van volkeren uit het noorden, die China contin…
De zeven moderne wereldwonderen: Cristo RedentorDe zeven moderne wereldwonderen: Cristo RedentorWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…

De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Caligula, de meest beruchte Romeinse keizerGaius Julius Caesar Germanicus, beter bekend als Caligula is de meest beruchte keizer van het oude Romeinse rijk. Hij re…
Bronnen en referenties
 • www.zevenwereldwonderen.nl
 • www.dewereldwonderen.nl
 • www.surprisetickets.nl
 • Afbeelding bron 1: Ahazan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.