Elizabeth Bathory

Elizabeth Bathory Elizabeth Bathory is een van de bekendste seriemoordenaars uit de geschiedenis. Volgens het Guinness Book of Records heeft zij de meeste moorden op haar naam staan. Niet voor niets is haar bijnaam dan ook ‘Bloed Gravin’. Elizabeth sprak de woorden: ‘Bloed is de jeugd!’ nadat ze een dienstmeisje in haar gezicht had geslagen en het bloed op haar handen liep.

De jonge Elizabeth

In 1560 werd Elizabeth Bathory geboren in een rijke en prominente familie in het kasteel Čachtice bij Trenčín, in het huidige Slowakije. Later zou ze tot een van de rijkste mensen horen. Elizabeth was rijker dan de koning. Haar vader en moeder waren baron en barones George en Anna Bathory.

Elizabeth was een hoog opgeleide vrouw. Zo kon ze onder meer Hongaars, Duits en Latijn. Toen Elizabeth 11 jaar was werd ze gekoppeld aan de "Zwarte Held van Hongarije" Ferenc Nadasdy. Op 8 mei 1575 (Elizabeth was toen 15) huwde ze met hem. Frerenc Nasasdy kwam ook uit een rijke familie en dat zorgde ervoor dat er op de bruilof maar liefst 4500 gasten aanwezig waren.

Het verhaal

1585

In hun huwelijk begon haar man Elizabeth martelpraktijken te leren. Hij was veel weg omdat hij moest strijden. Hij leidde een leger. Terwijl haar man van huis was, kwelde ze haar vrouwelijke bediendes. Hierbij kreeg ze hulp van haar oude verpleegster Iloona Joo en een mannelijke bediende Thorko. Zij begon hiermee in 1585.

Het eerste bloed

In 1600 vond Ferenc Nadasdy de dood. Elizabeth bleef alleen achter, maar echt met de dood van haar man zat ze niet. Ze zat er wel mee dat ze ouder werd. Elizabeth was erg ijdel en wilde niet ouders worden. Op een dag kamde een bediende haar haar, waarna ze te hard aan Elizabeth’s haar trok. Elizabeth sloeg haar in het gezicht tot bloedens toe. Het bloed spatte op haar hand en Elizabeth was ervan overtuigd dat haar hand de jeugdigheid terug kreeg. Daarop beviel ze Thorko en Johannes (een majoor die bij haar in dienst was), het meisje uit te kleden en open te snijden, zodat haar bloed in een grote ton opgevangen kon worden. Elizabeth ging in de ton met bloed zitten en baadde erin.

Ontsnapping

Ruim tien jaar lang zorgde Elizabeth’s onderdanen ervoor dat er altijd vers bloed was om in te baden. Hiervoor zijn in tien jaar tijd ca. 650 meisjes vermoord. Het exacte aantal is onduidelijk, maar er werd een lijst gevonden met dit aantal. Wel is duidelijk dat Elizabeth het niet alleen bij haar dienstmeisjes hield, maar later ook het bloed van meisjes die van adel waren, werden gebruikt. Ze werden uit de dorpen gehaald en raakten vermist.

Een van de meisjes wist na de marteling te ontsnappen en ging naar de autoriteiten en vertelde wat er allemaal gebeurd was. Daarop werd een onderzoek gehouden in het kasteel, waarop de lijst gevonden werd en 50 lijken van meisjes die in een kerker onder het kasteel verborgen werden. Ook trof men nog enkele levende meisjes aan.

Rechtszaak

In 1611 kreeg Elizabeth een rechtszaak, maar omdat ze niet bekende, verscheen ze nooit in de rechtszaal. Marjoor Johannes, echter, verklaarde dat hij getuige was geweest van de moord van 37 ongehuwde meisjes die allemaal voor Elizabeth waren komen werken. De slachtoffers werden vastgebonden en met scharen open gesneden. Soms werd het meisje eerst gepijnigd door Elizabeth zelf. De oude verpleegster van Elizabeth verklaarde dit van 40 meisjes. Iedereen die bekend had, behalve Elizabeth zelf, werden onthoofd en gecremeerd.

De martelingen

Er waren verschillende methodes van marteling die Elizabeth zou gebruiken bij haar slachtoffer. Het ging haar dus niet alleen om het bloed. Hieronder zijn de martel methodes van Elizabeth Bathory weergegeven.

De kooi

Een stalen kooi die te klein was. Daarin werd het meisje gestopt. De kooi bezat spietsen, maar die werden niet direct gebruikt. De kooi werd omhoog gehesen en meestal zou Elizabeth het meisje met een hete pook steken. Daarna staken de spietsen haar dood. Elizabeth ging altijd onder de kooi zitten, zodat ze een douche van bloed over zich heen kreeg.

Honing

Het naakte meisje werd voor de helft ingesmeerd met honing, waarna ze buiten werd neergelegd en insecten op de honing af kwamen. Uiteindelijke zou het meisje bezwijken aan de angst en de stekende insecten. Deze methode werd later door Elizabeth vervangen door het meisje met koud water te overgieten en haar op een ijskoude winternacht naakt buiten te laten staan.

Pook

Elizabeth zou de meisjes over hun hele lichaam met een pook of een kaart verbranden. Dit deed ze ook bij de geslachtsorganen. En af en toe stak ze de meisjes met naalden.

Vlees

De meest gruwelijke marteling van alles: Elizabeth liet een stuk vlees van het lichaam van het meisje afsnijden en dwong haar, haar eigen vlees te eten. Ook leden de meisjes ernstige honger en dorst.

De straf

Van de rechtspraak van Elizabeth Bathory schijnt nog steeds een uitgebreid verslag te zijn in Slowakije. Elizabeth werd toch veroordeeld. Ze werd opgesloten in haar slaapkamer en haar ramen en deur werden dichtgemetseld. Er bleef een luik over om het eten door te schijven. Elizabeth zou tot haar dood ingemetseld zitten. De muur werd gebroken op 21 augustus 1614 toen Elizabeth dood op haar bed gevonden werd.
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verjongingskuur, niet meer ouder wordenVerjongingskuur, niet meer ouder wordenNooit meer ouder worden en er stralend jong uitzien: al decennia lang droomt de mens hiervan. We gebruiken massaal crème…
Bloed en BloedgroepenBloed en BloedgroepenHet menselijk bloed is in 4 groepen ingedeeld: A, B, AB, en O. Elke letter refereert aan een antigen, of proteïne, aan h…
Milt: raadselachtigste orgaan van de mensDe milt is het meest raadselachtige orgaan. Je milt zit onder de linkerlong, hoog achter in de buikholte en hij is een b…

Alles over Attila de HunAttila de Hun is een van de belangrijkste veroveraars uit de periode rond de vijfde eeuw. Volgens sommigen was hij de ba…
De Nabateërs van PetraDe Nabateërs waren de inwoners van Petra, de beroemdste toeristische bezienswaardigheid in Jordanië. Zij waren degenen d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Magdalena, 29-08-2008
Eindelijk, wat informatie die t meest overeen komt met de feiten.Fasineerend, haar verhaal, en flink gruwelijk ook.Ik vond dit een zeer goed uitleg.Thnx Reactie infoteur, 17-11-2009
Hallo Magdalena,

Bedankt voor je reactie. Het is een genoegen het op InfoNu te zetten.

Met vriendelijke groet,
Edwin Santbergen

Edwin666 (79 artikelen)
Laatste update: 04-05-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.