Kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein Beieren is heel lang het grootste Duitse koninkrijk geweest. Daarom zijn er in deze deelstaat op vele plaatsen, maar vooral in de bergen, een aantal prachtige buitenverblijven van de koningen van toen te vinden. Eén ervan is kasteel Neuschwanstein.

Ludwig II van Beieren

Ludwig Friederich Wilhelm is geboren op 25 augustus 1845 in Nymphenburg. Hij werd op 18 jarige leeftijd koning, nadat zijn vader vrij plotseling was overleden. Hij was een zeer onervaren koning en verdwaald in sprookjes, legenden en sagen. Vandaar dat hij al heel snel de bijnaam de sprookjeskoning kreeg.

Ludwig II / Bron: Ferdinand von Piloty (1828 1895), Wikimedia Commons (Publiek domein)Ludwig II / Bron: Ferdinand von Piloty (1828 1895), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ludwig stond bekend als één van de mooiste mannen uit zijn tijd, was zeer groot waardoor hij in ieder kasteel een extra groot bed had. Hij was verloofd met zijn nicht Sophie van Beieren (een zusje van keizerin Sisi van Oostenrijk), na herhaaldelijk het huwelijk te hebben uitgesteld heeft hij de verloving verbroken. Wat de reden ooit geweest is, Ludwig is nooit getrouwd en heeft geen opvolger verwekt.

Nadat er een nederlaag werd geleden in 1886 tegen het uitbreidende Pruisen verloor, Ludwig zijn macht als soeverein heerser. Hij werd gevangen genomen op 12 juni en overgebracht naar Slot Berg aan Starnerberger See ten zuiden van Munchen. De volgende dag, op 13 juni 1886 rond 18.30 uur, werd zijn lichaam gevonden in het meer van Starnberg. Omdat nog steeds niet bekend is hoe hij gestorven is (Ludwig was namelijk een goed zwemmer), doen veel legendes rond zijn persoon de ronde.

Naam van het kasteel

De lievelingsdieren van koning Ludwig waren zwanen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zijn nieuwste kasteel naar deze dieren wilde vernoemen. Schwan, betekend namelijk zwaan. In het kasteel staat nog steeds de grote porseleinen zwaan die Sisi hem ooit cadeau heeft gedaan.

Bouw

In opdracht van koning Ludwig II is de bouw begonnen in 1869 met als doel een privé-woning. Omdat er geen officiële plechtigheden zouden gaan plaatsvinden, zijn de kamers vrij klein gehouden. Uiteindelijk is maar eenderde van de oorspronkelijke bouwplannen uitgevoerd. Van de buitenkant gezien is het een waar meesterstuk van Middeleeuwse bouwkunst.

`Dit is de mooiste plaats in mijn land dat ik kon vinden’ schreef de koning ooit aan Richard Wagner. Maandenlang was hij op zoek geweest naar een geschikte plek voor de bouw van zijn droom. Op zijn verzoek maakte de theater- en decorontwerper Christian Jank een ontwerp voor de binnenplaats en voor het buitenaanzicht. Die dienden als voorbeeld voor de architect Eduard Riedl.

 • Neuschwanstein is het bekendste en meest bezochte kasteel van Duitsland
 • Vele honderden vaklieden uit diverse landen hebben hieraan gewerkt
 • De bouw heeft maar liefst 16 jaar geduurd
 • De bouw heeft ongeveer 6.000.000 goudmark gekost, ongeveer € 1.800.000.000,--
 • Er werd 465 ton marmer, 1.550 ton natuursteen, 400.000 bouwstenen en 600 ton cement gebruikt voor de bouw
 • De kroonluchters bevatten 96 kaarsen die met behulp van een katrol in de koepel konden worden aangestoken
 • De vierkante toren is afgebouwd na de dood van Ludwig
 • Het kasteel kijkt uit over de Hohenschwangau vallei
 • Drie maanden na zijn dood werd het kasteel al opengesteld voor bezoekers
 • Er komen in de zomer maar liefst 6.000 bezoeker per dag
 • Sinds de dood van de koning zijn er al meer dan 50.000.000 mensen in het kasteel geweest

Interieur

Het interieur van het kasteel is beïnvloed door Byzantijnse, Romaanse en Gotische stijlen en wordt gekenmerkt door schitterende houtsnijwerken en muurschilderingen. De schilderingen zijn allen geïnspireerd op de opera´s van Wagner. Omdat hij zelf overleed voordat de bouw helemaal klaar was, zijn alleen de 3e en 4e verdieping volledig ingericht, de rest niet.

Troonzaal

Deze zaal is als Graalzaal ontworpen door hofarchitect Julius Hofmann en zijn gebaseerd op schetsen van Eduard Ille. De Allerheiligen kerk en de St. Bonifatius, beiden uit Munchen, hebben samen met Aya Sophia uit Istanbul model gestaan voor deze ontwerpen. Omdat Ludwig er nooit officieel koning is geweest heeft er nooit een troon in deze zaal gestaan. Op het gewelf van de absis staan koningen en keizers die heilig zijn verklaard. Zelf hoopt hij hier ook ooit tussen te worden geplaatst.
In het grondmozaïek liggen 2.000.000 steentjes, de grond is wel grotendeels bedekt met een loopmat.

Slaapkamer

Het prachtige parade bed wat in de slaapkamer staat is amper gebruikt. Ludwig heeft hier namelijk minder dan 100 dagen gewoond. De muren zijn beschilderde fragmenten uit Tristan en Isolde. De spreien, bekleding en gordijnen zijn uitgevoerd in Ludwigs lievelingskleuren, frivool Bayerischblau. De wastafel heeft een kraan in de vorm van een zwaan, evenals de klinken op de deur, met stromend water uit een 200 meter lager gelegen bron.

Eetzaal

De eetzaal staat helemaal in het teken van de Tannhäusersage, de strijd tussen enkele middeleeuwse minnezangers. Boven de rechterdeur is Wolram van Eschenbach , de dichter van Parsival en Lohengrin, afgebeeld.

Keuken

De keuken is voorzien, al vanaf de bouw, van warm en koud stromend water, een door Leonardo da Vinci ontworpen volautomatisch spit, een dampkap, ingebouwde oven, visbassin, verwarmingssysteem voor het hele gebouw en een goederenlift naar de eetkamer.

Muziekzaal

Laat de Parsifalsage zien. Deze zaal wordt één maal per jaar gebruikt als concertzaal. Het eerste concert werd uitgevoerd in 1933 naar aanleiding van de 50e verjaardag van het overlijden van Richard Wagner.

Balkon

Het balkon biedt een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Vooraan over Hohenschwangau, het paleis waar Ludwig opgroeide. Daarachter de Alpsee, groene golvende heuvels en de Alpen.

Woonkamer

De woonkamer is geheel gewijd aan de zwaanridder Lohengrin met o.a. scenes uit het wonder van de Graal

Verder bezit dit kastel nog enige andere ruimten zoals: wachtruimte, kapel, kledingkamer, studeerkamer en een grotkamer.

Overig

Het kasteel is vooral erg bekend geworden omdat het model heeft gestaan voor het kasteel in het sprookje van Doornroosje. Het is ook te bewonderen in Eurodisney Parijs. Ook in het zwanenmeer van Tschaikowsky had speelde dit kasteel een belangrijke rol.

Doordat het kasteel gebouwd is op een kalkstenen bodem, en vanwege de vele bezoekers, vinden er nogal wat verbeteringen en opknapbeurten plaats. De deelstaat Beieren heeft hieraan al meer dan € 11.200.000,-- uitgegeven.

Tegenwoordig is het kasteel middels rondleiding te bezichtigen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sprookjesachtig kasteel NeuschwansteinHet kasteel is als een hommage aan de ridders uit de Germaanse legenden. Neuschwanstein dankt zijn bestaan aan de dromen…
Slot Neuschwanstein in Schwangau, DuitslandSlot Neuschwanstein in Schwangau, DuitslandIn Duitsland staat een wereld aan kastelen en burchten. In de 19e eeuw was er een jonge koning: koning Lodewijk II van B…
Geheimen en weetjes van Disneyland ParijsGeheimen en weetjes van Disneyland ParijsDisneyland Paris werd in 1992 geopend onder de naam Euro Disney. Het resort omvat twee pretparken, een uitgaansgebied en…
Jacoba van Beieren en andere bewoners van TeylingenIn het Zuid-Hollandse Teylingen, vlak bij Sassenheim, ligt een ruïne. Deze Ruïne was in zijn glorietijden een belangrijk…

New7wonder 5, Petra, rotsstad in JordaniëDe stad Petra is volledig uitgehakt uit de roze-rode rotsen in Jordanië. De Nabateeërs bewerkten de rotswanden met allee…
Turkije: de Aya Sophia in IstanbulReeds vijf jaar na de eerste steenlegging van de volledig verbrande kerk vond de inwijding plaats in 537. Daar sprak Jus…
Bronnen en referenties
Reacties

Elly, 23-02-2008
De geschiedenis is niet helemaal correct weergegeven. Ludwig II werd gevangen genomen en overgebracht naar Berg aan de Starnberger See. Niet naar Munchen. Het meer bij Schloss Neuschwanstein en Hohenschwangau is niet de Starnberger See maar Alpsee. Reactie infoteur, 06-03-2008
Dank voor je reactie, ik heb de tekst gecorrigeerd.

Christinaleestemaker, 08-01-2008
Er staat een foute jaartelling in.De nederlaag was niet 1966 maar 1986. Ook de dood van LudwigII was niet in 1866 maar 13 juni 1986 Reactie infoteur, 08-01-2008
Inderdaad er stond een typefout in de jaartelling, die in inmidels aangepast. Echter we hebben het over 1886 en niet 1986

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-03-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.