Kiyomizu Dera in Kyoto

Het tempelcomplex en de tempel zelf zijn ouder dan de stad Kyoto en bestond al voor dat het Japanse geloof Shinto door het Boeddhisme werd verdrongen. De oorspronkelijke tempel is gesticht door Enchin een priester uit de 8e eeuw, ter bescherming van de strijder Tamuramaro.

Algemeen

De Kiyomizu Dera (in het Chinees:清水寺, betekend: De Helder Water Tempel) ligt helemaal bovenaan de oostelijke heuvel Mt. Otowa dat ‘geluid van veren’ betekend, heeft een schitterend uitzicht over Kyoto. met als toegangsweg (het theepotlaantje) een straatje vol met souvenirwinkeltjes, theehuizen en werkplaatsen. Het is een oude tempel van de boeddhistische Hosso sekte. Dit is een vrij kleine, maar oude sekte binnen het Japans Boeddhisme, in 657 door Dosho uit China is opgericht.

Het tempelcomplex en de tempel zelf zijn ouder dan de stad Kyoto (meer dan 1.000 jaar de hoofdstad van Japan geweest) en bestond al voor dat het Japanse geloof Shinto door het Boeddhisme werd verdrongen. In deze tempel kun je drinken uit de bron van drie wensen (liefde, geld en gezondheid) en volgens de Japanners maakt dit bronwater mensen gezond.

De mannen en oudere vrouwen maken hun keuze voor de waterstraal geld. De waterstraal liefde wordt voornamelijk door jonge meisjes gekozen. Voor alle zekerheid kunnen ze hun geluk ook nog een keer beproeven bij de steen der liefde. Daarvoor moeten ze met hun ogen dicht een afstand tussen twee stenen afleggen. Ze krijgen alle geluk van de wereld indien dit lukt.

Geschiedenis

De tempel die stamt van voor 1663 is gebouwd op 139 palen van 15 meter hoog, op een helling met een indrukwekkende houten veranda, heeft een mooie tuin, pittoreske Sanmon Poort, en een pagode van vijf verdiepingen.

De oorspronkelijke tempel is gesticht door Enchin een priester uit de 8e eeuw, ter bescherming van de strijder Tamuramaro, en was van hout. Aan de oorsprong van deze tempel is een lange legende verbonden, die Tamuramaro en Enchin uiteindelijk samen brengt.

De tempel is regelmatig afgebrand, maar werd iedere keer weer snel herbouwd, daardoor dateren de meester constructie´s uit 1633, de laatste keer is opgebouwd door Tokugawa Lemitsu, de 3e sjogoen. Het gebouw is nog steeds van oud, bijna zwart hardhout met een krachtige architectuur. De belangrijkste zaal is een mooi stuk architectuur met zijn houten balkon, met honderden pijlers, uit de Heian periode. Het bevat een mooi beeld van de god Kannon. Het water waarna de tempel is vernoemd stroomt beneden uit de rotsen.

Bouw

De tempel Kiyomizu is net als veel andere tempels op het complex gemaakt zonder gebruik te maken van spijkers. Het is gemaakt van alleen hout. Het is een knap staaltje Japans architectenwerk, waardoor de tempels op een bepaalde manier worden versterkt zodat zij nooit zijn ingestort en al honderden jaren staan.

  • Staat sinds 1994 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO
  • Voordat Boeddha aanbeden wordt, wordt er eerst over het hoofd van het beeld geaaid
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad nooit gebombardeerd, waardoor alle bezienswaardigheden bewaard gebleven zijn
  • Kyoto is één groot openluchtmuseum

De tempel

Buiten de tempel is een groot terras met een uitzicht over de stad Kyoto. In Japan wordt gezegd dat wanneer iemand van het terras van de tempel de diepte in springt en dit overleeft, deze persoon volgens de legende een wens mag doen. In ruim 150 jaar hebben meer dan 240 mensen gesprongen, waarvan 88 personen het hebben overleeft. Maar of hun wensen zijn uitgekomen is niet bekend. Ongeveer 100 jaar geleden is het bij wet verboden om te springen.

Eenmaal in de 33 jaar wordt het belangrijkste beeld van de tempel getoond. Het hoofdbeeld is een elfhoofdige Kannon van hout. Een Kannon is een beeld, Bosatu van de barmhartigheid, elk met 1000 armen. Elk beeld heeft in werkelijkheid slechts 40 armen, maar dat dient Boeddhistisch bekeken te worden. Elke arm kan 25 werelden redden, dus lijkt het net of er 1000 armen zijn. Ook het getal 33 is hier erg belangrijk, want Kannon kan in 33 verschillende vermommingen tevoorschijn komen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamBoeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamIn het hart van Amsterdams China Town, op de Zeedijk, staat de kleurrijke humanistisch boeddhistische tempel van meester…
Indonesië, BorobudurEen tempel gebouwd in de 9e eeuw en verlaten in de 10e eeuw. Doordat een vulkaanuitbarsting is de tempel onder puin kome…
De Boeddha's van BamiyanToen de Taliban in Afghanistan in 2001 besloten om de eeuwenoude Boeddha-beelden in de Bamiyan Vallei te vernietigen was…

Djinguereber moskee in Timboektoe (Mali)Het staatshoofd van Mali heeft opdracht gegeven voor het bouwen van deze moskee. De restauratie van een gebouw zoals dit…
Stonehenge in SalisburyStonehenge in SalisburyStonehenge spreekt tot een ieders verbeelding. Het is waarschijnlijk het enige grote bouwwerk ter wereld, waarvan niet b…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 08-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.