Djinguereber moskee in Timboektoe (Mali)

Het staatshoofd van Mali heeft opdracht gegeven voor het bouwen van deze moskee. De restauratie van een gebouw zoals dit, is een continu proces. Vooral voor het begin van het regenseizoen.

Algemeen

In Timboektoe, 13 km ten noorden van de Niger, staat de oudste moskee van West Afrika, de Djinguereber (of Djingareyber of Djingarey Ber). De enige moskee in het hele land waar ook niet moslims naar binnen mogen.

Bouw

Het staatshoofd van Mali, de keizer Kankan Moussa heeft na terugkeer van zijn bedevaart aan Mekka in 1325, waar hij veel ideeën opdeed over de bouw van een moskee, opdracht gegeven voor het bouwen van een moskee. Deze moskee is gebouwd naar een Spaans ontwerp van de uit Granada afkomstige Abu Ishaq es Saheli Altouwaidjin. Zijn beloning voor het ontwerp was 200 kilo goud (dit is 40.000 mitquals). Aan de bouw van de moskee, die in 1327 klaar was, hebben meer dan 500 metselaars gewerkt. De horizontale houten staken doen dienst als versterking van het geheel en maken het restaureren makkelijker.

Het bouwwerk werd vergroot tussen 1570-1583 door de cadi (moslimrechter) Iman al-Akib, die twee andere moskees van Mali zou gaan restaureren.

Op een klein stukje na is het hele gebouw gemaakt van banco. Dit is aarde vermengd met materialen zoals vezels, stro en hout. De noordelijke façade echter is gemaakt van kalksteen. Het geheel bestaat uit negen rijen van vierkante pijlers, heeft drie binnenhoven, twee minaretten en vijfentwintig rijen van pilaren die in oost west richting zijn geplaatst. Tevens beschikt het over een gebedsruimte waar 2.000 mensen kunnen plaatsnemen.

De restauratie van een gebouw zoals dit is een continu proces. Vooral voor het begin van het regenseizoen. Na de interventie van 1996, zijn ook de minder belangrijke reparaties en onderhoud regelmatig uitgevoerd. Het belangrijkste was het consolideren en het terugplaatsen van de minaret.

Djinguereber moskee

De Djinguereber moskee is een van de drie madrassa´s van de Universiteit van Sankore. Een Madrassa is een koranschool, oftewel een religieuze school waar de islam wordt onderwezen. Het is niet helemaal correct dat de Sankore een universiteit wordt genoemd, eigenlijk is het een moskee. Maar omdat hier veel geleerden, zoals een Imam of een Muedzin, aan waren verbonden werd de Sankore vaak als universiteit aangeduid.
© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Timboektoe, Parel van de SaharaTimboektoe is misschien wel de bekendste stad van Mali. Deze stad midden in de Sahara heeft voor veel reizigers bijna my…
De oude stad Timboektoe: Werelderfgoed van UnescoDe oude stad Timboektoe: Werelderfgoed van UnescoTimboektoe bestaat echt! Uit een Brits onderzoek (uit 2006) werd geconcludeerd dat één derde van de ondervraagden niet g…
Manuscripten uit Timboektoe gered als smokkelwaarManuscripten uit Timboektoe gered als smokkelwaarWaar onrust heerst of oorlog is, krijgt behalve het land en de bevolking het cultureel erfgoed het zwaar te verduren. Is…
Regio West-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio West-Afrika: landen, landschappen en gebiedenWest-Afrika grenst aan de Saharawoestijn en bestaat grotendeels uit laagvlaktes, woestijnsteppes en savannes, de Sahel.…

Paaseiland bij ChiliPaaseiland bij ChiliJacob Roggeveen was op zoek naar het onbekende ‘Terra Australis’ (Zuideiland), maar dat bleek geheel in zee verdwenen te…
Kiyomizu Dera in KyotoHet tempelcomplex en de tempel zelf zijn ouder dan de stad Kyoto en bestond al voor dat het Japanse geloof Shinto door h…

Reageer op het artikel "Djinguereber moskee in Timboektoe (Mali)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 08-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!