De sexuele evolutie

Zolang de mens al bestaat wordt er aan sex gedaan. Maar waar de Grieken en de Romeinen vreemdgaan, homoseksualiteit, prostitutie en orgiën normaal vonden, werd in het victoriaanse tijdperk de vrouw letterlijk dichtgesnoerd. Hierbij een klein overzicht van de beleving van sex in de tijd van het ontstaan van de mens.

Griekse orgiën

Bij de Grieken ( ca 800 tot 400 v Chr) hadden sex en liefde weinig met elkaar te maken. De Griek zette de prostituee op een hoger voetstuk dan zijn eigen vrouw. Sex werd door de man vormgegeven, hij deed waar hij zin in had, en was een vorm van vermaak. De gemiddelde Griek deed aan de grofste en ruwste uitspattingen terwijl de vrouw braaf en zedig zat te wachten. Als een vrouw vreemdging werd ze hiervoor flink bestraft. Intussen bezocht haar man de orgiën ter ere van Dionysus, dit was de God van de vruchtbaarheid, plezier en leven. Homoseksualiteit en prostitutie werd getolereerd.

Romeins concubinaat

Bij de Romeinen ( 760 voor tot 476 na Chr) werd er over seksualiteit grotendeels hetzelfde gedacht als bij de Grieken. Bij de Romeinen waren buitenechtelijke relaties, homoseksualiteit, orgiën en prostitutie aan de orde van de dag. Vrouwen moesten onderdanig zijn terwijl van mannen werd verwacht dat ze seksueel erg actief waren. Binnen het huwelijk moest seksualiteit op de eerste plaats zorgen voor het nageslacht. In deze tijd konden mannen ook samenleven met meerdere slavinnen. Omdat Romeinse soldaten niet mochten trouwen kwam het concubinaat ( buitenechtelijke samenleving van man en vrouw) veel voor.

Kamasutra

Mallanga Vatsyayana maakte waarschijnlijk tussen de derde en vijfde eeuw na Chr. een boek over seksualiteit. Dit boek werd eind negentiende eeuw naar Europa gebracht waar het als pornografisch werd beschouwd. De kamasutra leert je welke geluiden je tijdens het vrijen maakt,manieren hoe je nagels in de huid van je geliefde kan zetten en de verschillende standjes.
In India was de Kamasutra een handleiding om mekaar te leren kennen als je pas getrouwd was.

Middeleeuwse kuisheidsgordels

In deze tijd stond het kerkelijk huwelijk centraal. De seksuele uitspattingen waren afgelopen, intiem contact met iemand van het andere geslacht was zelfs verboden voor het huwelijk. Na het huwelijk mochten de mannen ook niet meer vreemdgaan. Tijdens het huwelijk werd er alles aangedaan om op het rechte pad te blijven. Als de mannen voor langere tijd van huis gingen kregen de vrouwen voordat de mannen vertrokken een kuisheidsgordel om, zodat de man zeker wist dat zij hem trouw bleef. De metalen onderbroek werd vastgemaakt met een hangslot. Deze kuisheidsgordel voorkwam vreemdgaan en masturbatie.

Victoriaanse tijd

In de Victoriaanse tijd werd er steeds meer nagedacht over sex. Niet alleen over de geslachtsgemeenschap zelf maar ook over romantiek, zelfbevrediging en het verschil tussen man en vrouw. Is deze tijd werd sex als onderwerp verboden. Het lichaam werd niet getoond en er waren strenge fatsoennormen. In dit tijdperk moest het ideaalbeeld van man en vrouw fier overeind blijven staan. In deze tijd was de man de baas, en de vrouw volgzaam en onwetend. De kleding van de vrouwen was ingesnoerd, droegen korsetten zodat ze nauwelijks nog bewegingsruimte had. ze had alleen een decoratieve functie.

De seksuele revolutie

De seksuele revolutie, die in de negentiende eeuw begon, kwam in de jaren zestig van de twintigste eeuw langzaam tot bloei. Dit is mogelijk een reactie op de preutse victoriaanse tijd. De Nederlandse vereniging voor seksuele hervorming en de pil waren allemaal onderdeel van de revolutie waarbij sex werd losgekoppeld van de voortplanting. Sex is niet meer alleen voor de voortplanting maar ook voor diegenen die er plezier aan wilden beleven. Huwelijk en gezin waren niet meer het belangrijkste en andere vormen van sex werd beter geaccepteerd. De rol van de vrouw veranderde ook door de emancipatie.

Heden

De westerse mens begint steeds meer op de Grieken en Romeinen te lijken. De kuisheid en het taboe zijn over. Er zijn tal van programma's op tv die je laten zien hoe het moet. Wel is er nog kritiek op andere culturen waar de doodstraf geeist wordt als de vrouw overspel pleegt.
© 2008 - 2023 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamasutra: Oude wijsheden over seks tussen man en vrouwDe oude Indiase wijsheden uit de Kamasutra ofwel Kama Sutra dateren uit de tweede eeuw voor Christus maar zijn nog steed…
Kamasutra: Tips voor je liefdesleven uit de KamasutraDe Kamasutra biedt eeuwenoude Indiase wijsheid over hoe je het liefdesspel tot een kunst kunt verheffen. De Kamasutra is…
Tantra Massage, seks of massage?Tantra Massage, seks of massage?Is Tantra Massage wel een Massage of is het een nieuwe vorm van seks met een net jasje aan? Waar komt de Tantra eigenlij…
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.

Dictator: dictators Hitler, Mussolini, Napoleon, Caesar e.aDictator: dictators Hitler, Mussolini, Napoleon, Caesar e.aNapoleon, Hitler, Mussolini, Stalin, Caesar en Ceausescu: wie deze namen hoort, denkt al gauw aan het begrip 'dictator'.…
Churchill als Minister van FinanciënChurchill als Minister van FinanciënIn 1924 kwamen de Conservatieven weer aan de macht en kreeg Churchill de kans aangeboden om Minister van Financiën te wo…
Bronnen en referenties
  • www.completekamasutra.com
  • www.nvsh.nl
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.