Kremlin in Moskou

Kremlin in Moskou Het Kremlin is omgeven door een hoge muur die voorzien is van vele torens, ligt midden in Moskou dat pas in de 15e eeuw tot hoofdstad van Rusland werd benoemd. De laatste grote toevoeging aan het complex, het Congresgebouw, was klaar in 1961.

Algemeen

Het Kremlin, aan de linker hoge oever van de Moskvarivier, lijkt op een enorm middeleeuws slot met 18 hoektorens, muren alsmede beschermwallen. Tevens ligt het aan het Rode plein. Het ligt midden in Moskou dat pas in de 15e eeuw tot hoofdstad van Rusland werd benoemd.

De muren van het Kremlin waren eerst van hout en zijn in 1367 vervangen door witte natuursteen muren waar in 1707 aarden bastions aan werden toegevoegd. Inmiddels is de muur rood van kleur en werd tussen 1462-1505 in opdracht van Ivan III gebouwd. In deze periode, een tijdsbestek van 35 jaar, werd het hele Kremlin herbouwd, omdat het typische witte steen niet meer paste in de beeldvorming. Het Kremlin werd een oord voor rechtspraak, ceremonieën, recepties, festiviteiten e.d.

De Russische Federatie zetelt hier, dus ook de president.

De torens

Het Kremlin is omgeven door een hoge muur die voorzien is van vele torens.
 • Toegang tot het Kremlin wordt verschaft door de Troitskaja basjnja (Drievuldigheidstoren) aan de westzijde. Deze 76 meter hoge Drievuldigheidstoren is gebouwd in 1495. De diepe keldergewelven werden vroeger als munitiedepots gebruikt
 • Een andere toegang is via de Boroyitskajatoren in het zuidwesten
 • Dan is er ook nog de Spasskaja basjnja (Verlosserstoren) aan de oostzijde, ontworpen door Pietro Antonio Solari in 1491. Rond 1625 was er een klok in de toren ingebouwd en was er een klokkenspel aanwezig. Het uurwerk stamt uit 1852

Leuke dingen om te weten
 • Vanaf 1955 is het Kremlin toegankelijk voor toeristen
 • Tijdens de Koude oorlog stond de term Kremlin synoniem aan “de communistische machtshebbers”
 • Een Kremlinwatcher was een journalist die uit de gesloten cultuur nog wat informatie probeerde te krijgen
 • In de 17e eeuw werden de torens voorzien van galerijen en puntdaken
 • De laatste grote toevoeging aan het complex, het Congresgebouw, was klaar in 1961
 • Het Kremlin is 28 hectare groot, oftewel 275.000 m²
 • De muur om het Kremlin is 2.235 met lang, variërend 5 tot 19 meter hoog en gebouwd van 8 kg zware stenen

Diverse gebouwen

Binnen het Kremlin zijn diverse mooie gebouwen te vinden, enkele hiervan zijn:
 • Kathedraal van Dormition
 • Kathedraal van de Aankondiging
 • Kathedraal van aartsengel Michael
 • Maria Boodschapkathedraal
 • De klokkentoren van Ivan de Grote
 • Facettenpaleis
 • Kremlinpaleis

Kathedraal van Dormition (Oespenski sobor)
Dit is Ruslands grootste en belangrijkste kathedraal. Een typische Othodoxe kerk met originele fresco´s en vele heilige beelden, gebouwd naar ontwerp van de Italiaan Aristotiles Fioravanti di Ridolfo, in 1474-1479. Hij ontwierp een lichte en ruime kathedraal, de geest van Renaissance gecombineerd met Russische tradities. Het heeft een massief kalkstenen facade afgedekt met 5 gouden koepels, waarvan de middelste 42 meter hoog is. Peter de Grote heeft hier zijn overwinningen gevierd. De tsaars werden hier gekroond, belangrijke Russen liggen hier begraven zoals Ivan de Verschrikkelijke. Van de laatstgenoemde is ook zijn troon in deze kathedraal aanwezig.

Kathedraal van de Aankondiging (Blagovesjtsjenki sobor)
Een kathedraal met een overweldigend interieur, kanon van de tsaar en schatten van het Rijk zoals de Monomachus kroon waarmee alle Russische tsaren vanaf 1547 werden gekroond.
Het gebouw heeft drie vergulden koepels, was voltooid in 1489. De deuren aan de noordkant zijn van koper, die aan de westkant zijn verfraaid met bladgoud. De vloeren zijn van jaspis, aangelegd door Rostov Velikiy in de 16e eeuw. De muren zijn voorzien van fraaie schilderingen.

Groot Kanon van de tsaar (Tsar Poesjka)
In het Kremlin is het grootste kanon te bezichtigen, 40.000 kilogram zwaar, gegoten in brons in 1586, een kaliber van 89 cm waar nog nooit één kogel afgevoerd. Vlak daarbij is de Tsarenklok (Tsar Kolokol) te bezichtigen, een klok die nooit heeft gefunctioneerd. Vlak nadat hij in 1737 klaar was werd het gevaarte door een brand getroffen, scheuren ontstonden door de hitte, waardoor uiteindelijk een stuk van 12.000 kilogram gewoon afbrak.

Kathedraal van aartsengel Michael (Archangelski sobor)
Heeft een lange geschiedenis van kroningen van Koninklijke families. Het werd gebouwd tussen 1505-1508 en deed dienst als grafkerk van de tsaren van Rusland. Nog steeds zijn er 46 sacrofagen in de kathedraal aanwezig. In de kathedraal is een afbeelding te zien van de aartsengel, gemaakt door Andrej Roebljov, de muurschilderingen die in de 17e eeuw zijn aangebracht zijn van de hand van Oesjakov.

Maria Boodschapskathedraal (Blagovjesjtjenski sobor)
Pal tegenover de kathedraal van de aankondiging staat deze kleine kerk met zijn negen koepels, was de huiskerk van de tsaren waar naast bruiloften ook de doopplechtigheden plaatsvonden. Prachtige fresco´s van bijbelse en historische taferelen zijn op de muren aangebracht. Tijdens restauratiewerkzaamheden zijn originele iconen teruggevonden van Roebljev en Theophanes.

Klokkentoren van Ivan de Grote (kolokolnja Ivana Velikogo)
Deze klokkentoren is het grootste van het Kremlin, 81 meter hoog, werd gebouwd voor zowel Dormition, Aartsengel alsmede de Aankondiging, omdat zij zelf geen klokkentoren hadden.
In 1600 is aan de toren twee verdiepingen en koepels toegevoegd. De klokken, ondergebracht in de klokkenmuur die tegen de toren is aangebouwd, luidden vroeger bij naderend gevaar, geboorten en sterfgevallen bij de tsarenfamilie.

Facettenpaleis

De grote 500 m² pronkzaal van dit aan het Katheralenplein liggende paleis wordt nog steeds gebruikt, net als vroeger, voor belangrijke staatszaken. Diverse muren zijn voorzien van fresco´s gemaakt door Oesjakov. Helaas is het paleis niet te bezichtigen.

Kremlinpaleis

In 1838-1839, gedurende de regeringsperiode van tsaar Nikolaas I, werd dit grote paleis gebouwd. Het heeft maar liefst 700 zalen waar tegenwoordig de Opperste Sovjet zijn vergaderingen belegd. De Wapenzaal, bevat vele rijkdommen en schatten, is open ter bezichtiging.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…
Kazan wordt de "derde hoofdstad " van Rusland genoemdWist u dat Kazan de officiële titel "De derde hoofdstad van Rusland" mag voeren? Deze stad in de republiek Tatarstan is…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…

Papier, de geschiedenisHet was, volgens de meeste geschiedkundige bronnen, de Chinese hofdienaar Ts’ai Lun die in 105 n.Chr. het papier uitvond…
Griekenland, de Akropolis in AtheneGriekenland, de Akropolis in AtheneAl in de bronstijd werd door de Myceners een koningsburcht gebouwd veilig, niet te ver van de zee vandaan, wat zich bij…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 08-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.