Musea in Boedapest

De twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galerie. Beide musea hebben een grote collectie voorwerpen. Het Hongaars Nationaal museum gaat vooral over de geschiedenis van Hongarije en de Hongaarse Nationale Galerie heeft vooral veel kunstvoorwerpen van de afgelopen eeuwen.

Cultuur

In de stad Boedapest is veel cultuur te zien. De stad is een echte cultuur stad. Als je door de stad loopt zie je overal indrukwekkende gebouwen. In twee van deze gebouwen zijn musea gevestigd. Hieronder staat wat informatie over de twee interessantste en belangrijkste musea in Boedapest.

Hongaars Nationaal Museum

Dit museum behandelt de geschiedenis van Hongarije van de tiende eeuw tot aan de twintigste eeuw. Hierdoor leer je Hongarije snel kennen. Het museum is niet alleen het oudste museum van Boedapest, maar ook het grootste. Het museum bestaat al sinds 1802, toen werd het opgericht dankzij de munten-, boeken- en geschriftencollectie van graaf Ferenc Széchényi. Nu heeft het museum meer dan een miljoen kunst voorwerpen. Van klassiek tot modern, en het aantal groeit nog steeds. Het gebouw is een indrukwekkend bouwwerk. Het werd gebouwd rond 1840, door Mihály Pollack, een van de grootste architecten van Hongarije.
Door dit museum krijg je echt een beeld van hoe het in al die tijden moet zijn geweest in Hongarije. Je kunt er voorwerpen zien van een kroningsmantel tot harnassen tot Turkse tapijten tot houten koorbanken tot wapens. Te veel om op te noemen. Ook de mozaikvloer en de rest van het gebouw ziet er mooi uit. Kortom, wil je wat meer te weten komen over de geschiedenis van Hongarije, dan is dit museum een echte aanrader!

Hongaarse Nationale Galerie

De Hongaarse Nationale Galerie is een museum over de Hongaarse kunst. Het begint met kunst uit de middeleeuwen, en eindigt in deze tijd. Het werd in 1957 opgericht. Het museum bevindt zich in het koninklijk paleis. Dit paleis werd in de achtiende eeuw gebouwd. De verzameling wordt in chronologische volgorde tentoongesteld. Eerst komt de middeleeuwse kunst, dan de renaissance en barok kunst en ten slotte de negentiendee en twintigste eeuwse kunst. In de negentiendee eeuw waren er een aantal schilders die internationaal ook bekend werden, hiervan zijn ook schilderijen te zien. Door dit museum krijg je een goede indruk van de kunst en cultuur van Hongarije door de eeuwen heen. Er zijn veel schilderijen te zien, maar ook andere voorwerpen zoals beelden of een altaar. Kortom, wil je wat meer te weten komen over kunst in Hongarije, van vroeger en nu, dan is dit museum een echte aanrader!

Gratis voor docenten!

Wat ook leuk en handig is om te weten, is dat het gratis is voor docenten. Zowel voor basisonderwijs als de middelbare school. Je hebt eigenlijk een verklaring nodig als bewijs dat je echt docent bent. Een papiertje met een stempel van de school en handtekening van de directeur is al voldoende.
© 2013 - 2024 Me89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in Boedapest - Het Kasteel DistrictBezienswaardigheden in Boedapest - Het Kasteel DistrictDe heuvelstad Buda (of Boeda) groeide vanaf de 13e eeuw rond het kasteel Matya's kerk. Op 60 meter boven de rivier de Da…
Bezienswaardigheden in Boedapest - Centraal PestBezienswaardigheden in Boedapest - Centraal PestAan het einde van de 17e eeuw bestond Pest uit louter bouwvallen met een beperkt aantal inwoners. In de korte tijd daarn…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Nationale Museumweek 2020 (digitaal i.v.m. coronavirus)Nationale Museumweek 2020 (digitaal i.v.m. coronavirus)De Nationale Museumweek werd gehouden van 20 april tot en met 26 april 2020. Het evenement is doorgegaan dit jaar, maar…
Schilderijanalyse: 'Stilleven met vergulde bokaal' van HedaSchilderijanalyse: 'Stilleven met vergulde bokaal' van HedaWillem Claesz. Heda (1594-1680) was een bekende Nederlandse schilder uit de 17e eeuw. Hij was vertegenwoordiger van de H…
Bronnen en referenties
  • http://www.aviewoncities.com/nl/boedapest/nationaalmuseum
  • http://www.aviewoncities.com/nl/boedapest/nationalegalerie
Me89 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.