Anak Krakatau, kind van Krakatau

Opmerkelijk hoe een onbekend woord in korte tijd volledig ingeburgerd raakt in onze taal. Wie trekt er nog de wenkbrauwen op bij het horen van het woord Tsunami. Vers in ons geheugen de ramp van kerstmis 2004. De beelden, talloze malen herhaald, niet minder huiveringwekkend. Wie heeft het nog over de andere tsunami? Deze ramp kostte op 27 augustus 1883 aan 36.000 mensen het leven. De meeste doden vielen op Zuid Sumatra en West Java. Er zijn twee soorten vulkanen. Een vulkaan zoals de Etna spuwt zo nu en dan zijn vuur, een grote lavastroom kan het gevolg daarvan zijn. De Vesuvius doet het anders. Deze bouwt de druk op, de onvermijdelijke uitbarsting gaat gepaard met het opblazen van enorme hoeveelheden puin en as.

27 augustus 1883

Tussen Java en Sumatra, het Indonesische archipel, lag ooit een gigantische oervulkaan. Door de eeuwen ontstonden uit deze oervulkaan drie bergeilanden, waarvan Krakatau de jongste was. Op de rampzalige ochtend van 27 augustus 1883, na vier maanden van waarschuwingen, ontplofte de berg Krakatau, scheurde open en stortte in zee. De knal, de grootste explosie uit de geschiedenis van de mensheid, was zelfs waarneembaar in Londen. De vernietigende vloedgolf, op sommige plekken veertig meter hoog, deed zijn dodelijke werk. Honderden dorpen werden weggevaagd, steenblokken vlogen 55 kilometer hoog de lucht in, gedurende tien dagen viel 5000 kilometer verder nog een regen van stof neer. Enkele uren was zelfs het noordelijke halfrond verduisterd. Onder de dertigduizend doden worden ook de duizenden meegerekend die nadien van honger en ontberingen omkwamen. De drie eilanden verdwenen in zee, maar in 1927 werden de resten van de verdwenen eilanden opnieuw onrustig. Een milde uitbarsting onder de zeespiegel, die verder zonder gevolgen bleef, deed de “Anak Krakatau” oprijzen. Kind van de Krakatau.

Anak Krakatau; het nieuwe eiland

De ontwikkeling van het nieuwe eiland blijft een wonderlijk fenomeen. Stuifmeel, sporen en zaden bereikten het eiland via de lucht. Er leven vogels, vlinders en insecten, maar ook varanen, spinnen en talloze slangen. Het kan niet anders of deze dieren kwamen op het eiland via afgedreven plantenvlotten. Kokosnoten dreven over de oceaan en spoelden aan. Een dicht tropisch oerwoud is er inmiddels ontstaan.

Excursies

De Anak Krakatau is nog steeds in beweging. Het kind groeit elke dag een centimeter, vier meter per jaar. Jaarlijks komt het enkele keren tot milde vuurspuwingen. Vanaf Cerita Beach op Java is het vijf uur varen naar Anak Krakatau. Enkele reisorganisaties bieden een excursie aan, onder strikte begeleiding, en onder voorbehoud. Je weet immers maar nooit…
© 2008 - 2024 Steengoed, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krakatau beroemdste vulkaanuitbarstingDe Indonesische stratovulkaan Krakatau is vooral bekend om zijn explosieve en allesvernietigende uitbarsting van 1883. D…
De explosieve uitbarsting van de vulkaan KrakatauDe explosieve uitbarsting van de vulkaan KrakatauDe luidste explosie uit de geschiedenis, te horen op meer dan 4800 kilometer afstand. Dat is wat de vulkaan Krakatau voo…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…
Vulkanen – wat is een vulkaan en wanneer barsten ze uit?Vulkanen – wat is een vulkaan en wanneer barsten ze uit?Op de aarde bevinden zich vele vulkanen. Een deel hiervan is rustig en barst niet uit, andere zijn actief en barsten wel…

Het mysterie van StonehengeHet mysterie van StonehengeHet is een van die mysteries op aarde. In het zuiden van Groot-Brittannië, dichtbij een klein dorpje Amesbury staat een…
De Rath & Doodeheefver fabriek in RijenHet fabriekspand in Rijen, met als laatste eigenaar het behangbedrijf Rath en Doodeheefver heeft een rijke geschiedenis.…
Steengoed (5 artikelen)
Laatste update: 09-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.