Het liefdesleven van Napoleon

Napoleon is een grote man uit de geschiedenis. Hij was echter relatief klein van gestalte. De combinatie van zijn karakter en zijn gestalte staan borg voor het zogenaamde Napoleon-complex. In de liefde stond Napoleon ook zijn mannetje. Het liefdesleven van Napoleon was een mengsel van verlegen en bruut gedrag. Maar de door Napoleon uitverkoren dames hadden ook best wel haar op hun tanden!

Napoleon-complex

Het zogenaamde Napoleon-complex verwijst naar de psychologische effecten van een korte lengte bij mannen. Napoleon-complex is een informele term uit de psychologie en heeft betrekking op een overgecompenseerd minderwaardigheidscomplex. Of de term Napoleon-complex helemaal terecht is, is twijfelachtig. Want Napoleon mat 1.60 m en was voor zijn tijd met deze lengte niet eens zo kort; de lente van de gemiddelde man was 1.67 m.

Langere mannen winnen sneller vertrouwen, verdienen meer en hebben leukere vrouwen. Maar is een kleine man afgetraind, niet al te assertief in gedrag maar wel vol zelfvertrouwen, dan is hij mannelijker dan een verlegen dunne slungel. Dat las ik ergens op een blog.

In ieder geval gaat de term "Napoleon-complex" over een minderwaardigheidscomplex van kleine mannen, dat wordt gecompenseerd door een sterke geldingsdrang, vechtlust en agressie en neiging om risico's te nemen. Deze laatste kenmerken kunnen Napoleon in ieder geval niet ontzegd worden. Maar hij was wel een beetje corpulent en daarbij was hij ook jaloers. Dat blijkt o.a.uit een aantal liefdesbrieven die hij schreef aan zijn eerste echtgenote Joséphine de Beauharnais, waarin Napoleon de rol van smekeling aanneemt, ten prooi gevallen aan de willekeur van zijn mooie, hardvochtige vrouw.

Een citaat uit één van deze brieven: "De dag waarop je zegt: ik hou niet meer zoveel van je, zal het einde van mijn liefde en de laatste dag van mijn leven zijn. Als mijn hart zo laag was, dat het kon liefhebben zonder liefde terug te krijgen, zou ik het aan stukken scheuren. Joséphine, Joséphine! Denk aan wat ik soms tegen je heb gezegd; Moeder Natuur heeft me begiftigd met een viriel en besluitvaardig karakter; het jouwe heeft ze gemaakt van kant en tule. Houd je niet langer van me? Vergeef me, liefde van mijn leven, mijn ziel wordt gekweld door conflicterende krachten".

Napoleon en zijn visie op vrouwen

Napoleon is tweemaal gehuwd geweest, met Joséphine de Beauharnais en Marie-Louise van Oostenrijk. Daarnaast heeft hij een aantal verhoudingen en buitenechtelijke affaires gehad met gravinnen, hofdames, actrices en voorlezeressen, waaraan hij eveneens een aantal buitenechtelijke kinderen heeft overgehouden. Wanneer hij met deze feiten werd geconfronteerd, merkte Napoleon schalks op dat hij toch geen tijd had om deze buitenechtelijke kinderen te verwekken, gezien alle veldslagen die hij leveren moest.

Mogelijik door zijn Corsicaanse afkomst was hij overtuigd van de minderwaardigheid van de andere sexe. Hij had een zeker wantrouwen tegenover een intellectuele vrouwen en vrouwen in de politiek boezemden hem afkeer in. Voor hem was de vrouw eigenlijk voornamelijk een kloek die voor nageslacht diende te zorgen. Naarmate Napoleon ouder werd, werden zijn opvattingen over vrouwen alleen maar grimmiger. In zijn jonge jaren is hij al sceptisch. Hij zegt dat , als er al een vrouw is die een man iets goeds brengt, dat daar dan 100 vrouwen tegenover staan die een man alleen maar tot dwaasheid aanzetten. In zijn latere jaren wordt hij ronduit oncomplimenteus, gebruikt grove taal en is er niet vies van om een dame op haar onvolkomenheden te wijzen. Toch zorgde hij in zekere zin wel goed voor zijn vrouwen. Als ze in zijn ongenade vielen, zorgde hij er wel voor dat ze op de een of andere manier aan een goed huwelijk werden geholpen. En financieel verging het de dames ook al niet slecht. Men zegt dat Joséphine op een zeker moment alleen al over meer dan 500 paar schoenen beschikte.

Désirée Clary

Désirée Clary was de eerste belangrijke vrouw in Napoleon's leven. Ze waren samen van 1794-1796. Désirée was de dochter van een rijk koopman uit Marseille en het zou Napoleon niet zozeer om gevoelens van liefde gaan alswel om de rijkdom van zijn aanstaande bruid. Van trouwen komt het echter niet. Want hij ontmoet Joséphine de Beauharnais, op wie hij echt verliefd werd en met wie hij ook trouwde.

Joséphine de Beauharnais, de eerste echtgenote van Napoleon

Joséphine, alias Marie-Rose, werd geboren in Martinique als dochter van een Frans kolonistenechtpaar en groeide op op een plantage. Zij had een ongelukkig huwelijk met Alexandre de Beauharnais, van wie ze twee kinderen kreeg. Tijdens de Franse Revolutie wordt Alexandre onthoofd en Joséphine komt in gevangenschap. Daarna heeft ze een affaire met Paul Rabbas, een ant-royalistisch staatshoofd. Waarschijnlijk leert ze via hem Napoleon Bonaparte kennen. Joséphine en Napoleon trouwen in 1796.

Het huwelijk met Joséphine was goed, maar stormachtig. Napoleon nam ook de zorg op zich van haar twee kinderen uit een eerder huwelijk. Zowel Joséphine als Napoleon hadden buitenechtelijke affaires. De bekendste minnaressen van Napoleon uit die tijd waren Georgina van de Comédie Française en Marie Walewska, de jonge vrouw van een veel oudere Poolse graaf.
Omdat Joséphine hem geen kinderen kon schenken, liet hij zich van haar scheiden. Joséphine vocht dit wel aan door te beweren dat Napoleon impotent was, maar uiteindelijk werd de scheiding toch voltrokken.

Marie-Lousie van Oostenrijk, de tweede echtgenote van Napoleon

De tweede echtgenote van Napoleon, Marie-Louise van Oostenrijk, stond niet te boek als buitengewoon knap, misschien was ze zelfs wel lelijk. De voornaamste redenen van Napoleon om met haar te trouwen waren om hem koninklijke allure te verlenen en om het voortbestaan van de dynastie te garanderen. Napoleon huwde met Marie-Louise in 1810.
Marie-Louise werkte weliswaar mee aan dit huwelijk, maar dit was voor haar een persoonlijk offer. De afstammeling kwam er: Napoleon Frans Karel Josef Bonaparte (Napoleon II). Tijdens de veldtochten van Napoleon van 1812 t/m 1814 was Marie-Louise regent. Toen Napoleon na zijn nederlaag werd verbannen naar Elba, is ze hem nooit komen opzoeken ondanks diens herhaaldelijke verzoeken.
© 2010 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Napoleon in Amsterdam in 1811Het keizerlijk paleis aan Place Napoléon in Amsterdam zal tegenwoordig weinig mensen iets zeggen. Dit was echter in de j…
Napoleon Bonaparte: militair, politicus en gefrustreerde manNapoleon Bonaparte: militair, politicus en gefrustreerde manAlhoewel Napoleon Bonaparte met zijn 1m67 nogal klein was, bleek hij dus te groter te zijn in de geschiedenis van Frankr…
Napoleon 's einde van zijn succes: Van Rusland tot WaterlooNapoleon 's einde van zijn succes: Van Rusland tot WaterlooNapoleon schreef niet alleen geschiedenis met zijn militaire successen maar vooral ook met zijn tegenslagen. En net die…
Hortense de Beauharnais, Koningin van HollandHortense de Beauharnais, geboren in 1783, was de dochter van Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Napoleon Bona…

Huishouding vroeger had vast programma, soms met hacheeHuishouding vroeger had vast programma, soms met hacheeVroeger, denk aan de veertiger en vijftiger jaren, kende men in de huishouding een vast weekprogramma. Er waren dagen da…
Abolitionisme; afschaffing van de slavernijHaïti was het eerste land dat officieel de slavernij afschafte, Groot-Brittanië het tweede en Nederland één van de laats…
Bronnen en referenties
  • Intermediair, Napoleon-complex, Roos Vonk, 25-05-2010
  • Love Letters, Liefdesbrieven van Napoleon etc. , Truth & Dare
  • Wikipedia
  • Scholieren.com

Reageer op het artikel "Het liefdesleven van Napoleon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 24-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!