Marengo, het paard van Napoleon Bonaparte

Marengo, het paard van Napoleon Bonaparte Napoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel lees je meer over Marengo.

Signalement

Marengo (1793-1831) was een schimmelkleurige Arabische Volbloedhengst. Er wordt vermoed dat hij gefokt is op de beroemde El Naseri stoeterij, maar dat zijn speculaties. Hij werd rond 1799 als zesjarige geïmporteerd in Frankrijk. Zijn stokmaat was slechts 1.45 m, wat niet bijzonder hoog is voor een gevechtspaard, maar aangezien Napoleon Bonaparte ook niet zo groot was, namelijk 1.57 m, had Marengo precies de goede maat voor hem. Marengo wordt omschreven als een betrouwbaar, dapper en gelijkmatig paard.

Naamgeving

Marengo is vernoemd naar de Slag bij Marengo, die plaats vond op 14 juni 1800 tussen het Franse en het Oostenrijkse leger in Italië. Het leger van Napoleon wist deze slag te winnen en Marengo droeg Napoleon op zijn rug tijdens de gevechten.

Marengo's carriére

Marengo is maar liefst acht keer gewond geraakt op het slagveld, een gevaarlijke carriére dus. Marengo was onder andere aanwezig bij de gevechten bij Austerlitz, Jena, Wagram en Waterloo, in Waterloo werd Napoleon Bonaparte uiteindelijk overwonnen.

Het paard werd ook vaak gebruikt voor ritten van ondergeveer 130 kilometers op de route Valladolid - Burgos. Deze afstand legde de hengst volledig in slechts vijf uren af, wat heel snel is.

Na de Slag bij Waterloo

In 1815, toen Napoleon Bonaparte werd verslagen bij de Slag bij Waterloo, werd Marengo eigenaar van de Britten, die hem verkochten aan generaal J.J Angerstein. Als 27-jarig paard stond Marengo nog ter dekking, maar dit was geen succes. Marengo werd zeer oud, hij overleed in 1831 op 38-jarige leeftijd. Hij overleefde dus zijn voormalige eigenaar, die al in 1821 overleed.

Zijn incomplete skelet, er missen twee hoeven, is te bezichtigen in het National Army Museum te Chelsea, Londen. Één hoef die mist, zou in het bezit zijn geweest van zijn eigenaar, Angerstein, die het als tabaksdoos schijnt te hebben gebruikt. De andere hoef is in de loop der tijd verloren gegaan.

Twijfels over Marengo's bestaan

Door historici wordt betwijfeld of Marengo wel daadwerkelijk bestaan heeft. Dit komt doordat er in de archieven van Napoleon's stallen en in andere Franse archieven met geen woord gerept wordt over een paard genaamd Marengo. Het zou mogelijk kunnen zijn dat Marengo de bijnaam is geweest van een ander paard, dat officieel Ali heet.

Marengo op het schilderij

Het plaatje dat te zien is bij dit artikel, is een schilderij dat gemaakt is in 1800 door de Franse schilder Jacques-Louis David. Het stelt Napoleon Bonaparte voor, die gezeten op een paard waarvan verondersteld wordt dat het Marengo moet voostellen, de Grote Sint-Bernhardpas oversteekt. Napoleon Bonaparte heeft deze pas inderdaad overgestoken, maar dit deed hij niet op de rug van Marengo, maar op de rug van een ezel. Het is echter wel een mooi schilderij en het is één van de weinige afbeeldingen uit die tijd van (vermoedelijk) Marengo.
© 2011 - 2020 Flew, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Napoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 BrumaireNapoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 BrumaireDe Staatsgreep van 18 Brumaire was een staatsgreep die plaatsvond op 9 november 1799. Volgens de Franse Republikeinse Ka…
Napoleon en de Dôme des Invalides in ParijsVanaf de rivier de Seine in Parijs zie je de gouden koepel van de Eglise de Dôme, ook wel Dôme des Invalides genoemd. In…
Napoleontische bouwwerken in MilaanTijdens het bewind van Napoleon Bonaparte werden steden als Parijs met grootse bouwwerken verrijkt. Dit gold ook voor de…
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…

De industrialisatie van het WestenMet de industrialisatie wordt het proces bedoelt dat de samenleving veranderde van een agrarische samenleving in een ind…
Kreta en het paleis van KnossosOp het eiland Kreta ontstond de eerste grote beschaving van het Egeische Zeegebied. De bloeitijd van deze beschaving lag…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Marengo, het paard van Napoleon Bonaparte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Flew
Gepubliceerd: Februari 2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!