Beroemde bewoners uit de geschiedenis van Versailles

Beroemde bewoners uit de geschiedenis van Versailles Versailles heeft een rijke geschiedenis waarin veel bekende historische figuren voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn de verschillende koningen Lodewijk, Marie Antoinette, Madame de Pompadour, Madames Adelaide & Victoire, Dauphin & Dauphine. Deze personen worden hier allemaal behandeld.

Lodewijk XIII

Lodewijk de dertiende joeg vroeger vaak in het gebied bij Versailles, toen hij er joeg was het nog een moerassig en onbewoond gebied. In 1624 bouwt hij er een jachtpaviljoen, en 6 jaar later veranderde hij dat in een kasteel. Dit duurde 4 jaar voor het kasteel was afgebouwd. Zijn regeringsperiode was van 1610 tot 1643.

Lodewijk XIV

In 1661 bouwde Lodewijk de veertiende het kasteel groter, maar pas rond 1680 kreeg het kasteel zijn huidige vorm. Lodewijk de veertiende maakte van Versailles zijn woonplaats. Hij staat bekend als de Zonnekoning, dat was omdat hij zichzelf als het middelpunt van de wereld zag. In en om het paleis staan ook veel beelden van hem geïnspireerd door de Grieks-Romeinse kunst. Hij gaf ook vaak heftige feesten in staatsappartementen, waar honderden mensen op af kwamen. Deze feesten duurden vaak tot diep in de nacht, er was ook veel vuurwerk en muziek.

Lodewijk XV

Vervolgens kwam Lodewijk de vijftiende , hij stond bekend als de welbeminde. Op vijfjarige leeftijd werd hij al koning. Hij zorgde voor de Engelse landschapsstijl in tuinen rond het kleine Trianon. Ook vond hij het leuk om zich bezig te houden met de winterhardheid van verschillende soorten.

Zijn maîtresse was Madame de Pompadour, dat was nadat een groep hovelingen haar bij hem hadden aangeprezen. De koning bood haar woonruimte in Versailles. Madame de Pompadour was een intelligente vrouw, ze had ook veel interesse in de literatuur. Ze werd beschermster van grote kunstenaars en schrijvers, plande gebouwen zoals het Kleine Trianon en stichtte een beroemde porseleinfabriek.

Lodewijk XVI

Lodewijk de zestiende was een van de meer beroemdere koningen. Hij staat vooral bekend om zijn relatie met Marie-Antoinette. Samen met haar heeft hij duizenden nieuwe bomen geplant, en vele prieeltjes, liefdesbankjes, verscholen grotten en zelfs een liefdestempel gemaakt in de tuin.

Marie-Antoinette

Marie-Antoinette is waarschijnlijk wel het meest bekende persoon dat Versailles heeft gekend. Lodewijk de 16de gaf haar de taak om het publiek te entertainen. Twee of drie keer per week werd er dan ook een theatervoorstelling gehouden. Ze speelde ook biljard en kaartspelen. Daarom was ze ook zeer geliefd bij het publiek. Zelf hield ze ook erg van kunst en muziek, ze speelde zelf harp. Ze kwam uit Oostenrijk en ze sprak daarom maar matig Frans, ook was ze slecht opgeleid. Haar bemoeienis met de politiek was dan ook rampzalig, de persoonlijkheid van haar is dan ook een veelbesproken onderwerp.
© 2011 - 2020 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Paleis van VersaillesHet paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de…
Paleis van Queluz: het Versailles van Portugal bij LissabonHet kasteel van Queluz was eigenlijk een reactie op Versailles. Queluz werd in de rococostijl uitgevoerd. Deze kunstvorm…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Prettig kamperen aan de rand van Parijs: Huttopia VersaillesWie een bezoek aan Parijs wil brengen, kan een hotel of jeugdherberg overwegen. Is de stedentrip onderdeel van een lange…

Middeleeuwse ridders: wat was eigenlijk een ridder?De ridder is een populaire figuur uit de middeleeuwse geschiedenis. Vaak wordt hij geromantiseerd en gezien als een dapp…
De geschiedenis van de stadstaat FlorenceDe geschiedenis van de stadstaat FlorenceVeel mensen kennen Florence als een leuke gezellige stad in Italië, maar veel over de geschiedenis van deze stad is niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Beroemde bewoners uit de geschiedenis van Versailles"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shiny
Laatste update: 28-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!