Beroemde bewoners uit de geschiedenis van Versailles

Beroemde bewoners uit de geschiedenis van Versailles Versailles is een Franse stad gelegen op 19 km afstand van Parijs. De stad is vooral bekend om het Kasteel van Versailles met sierlijke kasteeltuin die tevens de grootste Franse tuin ter wereld is. De stad kent een rijke geschiedenis waarin veel bekende historische figuren voorkomen. Verschillende koningen zoals Lodewijk, Marie Antoinette, Madame de Pompadour, Madames Adelaide & Victoire, Dauphin & Dauphine hebben er hun voetsporen achtergelaten en geholpen aan de opbouw van Versailles.

Lodewijk XIII

Lodewijk de dertiende joeg vroeger vaak in het gebied bij Versailles. Toen hij er begon met jagen was het nog een moerassig en onbewoond gebied. Hij heeft ervoor gezorgd dat het gebied bewoonbaar werd. In 1624 bouwt hij er een jachtpaviljoen, en 6 jaar later veranderde hij dat in een kasteel. Het duurde 4 jaar voor het kasteel was afgebouwd. Zijn regeringsperiode was van 1610 tot 1643.

Lodewijk XIV

In 1661 bouwde Lodewijk de veertiende het kasteel groter, maar pas rond 1680 kreeg het kasteel zijn huidige vorm. Lodewijk de veertiende maakte van Versailles zijn woonplaats. Hij staat bekend als de Zonnekoning, dat was omdat hij zichzelf als het middelpunt van de wereld zag. In en om het paleis staan ook veel beelden van hem geïnspireerd door de Grieks-Romeinse kunst. Hij gaf ook vaak heftige feesten in staatsappartementen, waar honderden mensen op af kwamen. Deze feesten duurden vaak tot diep in de nacht, er was ook veel vuurwerk en muziek.

Lodewijk XV

Vervolgens kwam Lodewijk de vijftiende , hij stond bekend als de welbeminde. Op vijfjarige leeftijd werd hij al koning. Hij zorgde voor de Engelse landschapsstijl in tuinen rond het kleine Trianon. Ook vond hij het leuk om zich bezig te houden met de winterhardheid van verschillende soorten.

Zijn maîtresse was Madame de Pompadour, dat was nadat een groep hovelingen haar bij hem hadden aangeprezen. De koning bood haar woonruimte in Versailles. Madame de Pompadour was een intelligente vrouw, ze had ook veel interesse in de literatuur. Ze werd beschermster van grote kunstenaars en schrijvers, plande gebouwen zoals het Kleine Trianon en stichtte een beroemde porseleinfabriek.

Lodewijk XVI

Lodewijk de zestiende was een van de meer beroemdere koningen. Hij staat vooral bekend om zijn relatie met Marie-Antoinette. Samen met haar heeft hij duizenden nieuwe bomen geplant, en vele prieeltjes, liefdesbankjes, verscholen grotten en zelfs een liefdestempel gemaakt in de tuin.

Marie-Antoinette

Marie-Antoinette is waarschijnlijk wel de meest bekende bewoner die Versailles heeft gekend. Lodewijk de 16de gaf haar de taak om het publiek te entertainen. Twee of drie keer per week werd er dan ook een theatervoorstelling gehouden. Ze speelde ook biljard en kaartspelen. Daarom was ze ook zeer geliefd bij het publiek. Zelf hield ze ook erg van kunst en muziek, ze speelde zelf harp. Ze kwam uit Oostenrijk en ze sprak daarom maar matig Frans, ook was ze slecht opgeleid. Haar bemoeienis met de politiek was dan ook rampzalig, de persoonlijkheid van haar is dan ook een veelbesproken onderwerp.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Paleis van VersaillesHet paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Paleis van Queluz: het Versailles van Portugal bij LissabonHet kasteel van Queluz was eigenlijk een reactie op Versailles. Queluz werd in de rococostijl uitgevoerd. Deze kunstvorm…
Kasteel van Vogüé, Zuid-FrankrijkAan de rivier de Ardeche ligt het middeleeuws dorpje Vogüé. Het dorpje wordt gedomineerd door het kasteel wat hoog op de…

Middeleeuwse ridders: wat was eigenlijk een ridder?De ridder is een populaire figuur uit de middeleeuwse geschiedenis. Vaak wordt hij geromantiseerd en gezien als een dapp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.