Oudste bedrijf ter wereld, Kongo Gumi Co., Ltd

De titel “Het oudste bedrijf ter wereld” was tot aan eind 2006 vergeven aan het bedrijf Kongo Gumi. Toen ging het 1429 jaar oude bedrijf failliet en kwam er een einde aan het 40 generaties durende familiebedrijf. Ooit als eerste opdracht meegewerkt aan de bouw van de Shitennoji tempel, die nog steeds bestaat.

Algemeen

Het oudste bedrijf ter wereld is het Japanse Kongo Gumi dat in 578 werd opgericht. Het hoofdkantoor staat in Osaka, Japan. De Koreaanse timmerman Shigemitsu Kongo bouwde in 578, op verzoek van Prins Shotoku, mee aan de boeddhistische tempel Shitennoji.

Geschiedenis

De tempel die door dit bedrijf mede is gebouwd in 578, staat nog steeds overeind. Ook bouwde het bedrijf mee aan het Osaka Castle dat in de 16e eeuw werd gebouwd en aan de Horyi-ji tempel in Nara.

De leiding van het ruim 1400 jaar oude bedrijf staat nog steeds een nakomeling van de oprichter, inmiddels de 40e generatie, Masazuko Kongo. In Japan bestaat de mogelijkheid dat een schoonzoon de familienaam van zijn vrouw kan overnemen. Op deze manier kan de meest geschikte generatie het bedrijf voortzetten. De 38e generatie had zelf een vrouw aan het hoofd, namelijk de grootmoeder van Masazuko.

Het bedrijf had een stabiele basis en volgde de moderne tijden. Het had een gegarandeerde afzetmarkt, het bouwde voornamelijk Boeddhistische tempels, wat ruim 75% van de capaciteit bedroeg. In Japan is het Boeddhisme een groot geloof dat al eeuwen bestaat, het bouwen van tempels was dus heel gewoon en bracht genoeg geld in het laatje.

Helaas voor het bedrijf werd in de 19e eeuw de bouwsubsidies voor tempels afgeschaft. Het bedrijf werd genoodzaakt ook commerciële bouwprojecten te gaan uitvoeren. In de Tweede Wereldoorlog ging het bedrijf, om de crisis te kunnen overwinnen, zelfs over op het vervaardigen van doodskisten.

De omzet van Kongo Gumi was in 2004 bijna $ 68.000.000,-- .

Het einde van het bedrijf

Gedurende de jaren ´80 van de vorige eeuw groeide de economie van Japan extreem. Masazuko leende in deze periode veel geld, zodat hij in vastgoed kon gaan investeren. Helaas voor het bedrijf begon halverwege de jaren ´90 de waarde van het vastgoed steeds verder te dalen.

In 2004 heeft een grote reorganisatie binnen het bedrijf plaatsgevonden, maar helaas dat heeft niet gewerkt. De hoge renteverplichtingen en de maatschappelijke veranderingen, er worden namelijk veel minder tempels gebouwd, brachten het bedrijf in 2006 naar een faillissement.

Aan het einde van 2006 werden de activa overgenomen door het Japanse bouwbedrijf Takamatsu, waardoor Konog Gumi een dochteronderneming werd.

Het bedrijf is uiteindelijk 1429 jaar oud geworden.

Tips voor een gezond en oud bedrijf

  • Kies niet per definitie voor de oudste zoon, maar beoordeel ook de andere kinderen op gezondheid, verantwoordelijkheidsgevoel en hun eventuele talent(en). Het hoeft natuurlijk niet altijd een zoon te zijn, dochters hebben ook vaak veel in hun mars
  • Zorg voor een “open communicatie” naar alle betrokkenen, heb respect voor iedereen in en om het bedrijf. Toon daadkracht en doorzettingsvermogen, maak gebruik van een voorbeeldig leiderschap en hou de realiteitszin altijd in de gaten.
  • In Japan is het mogelijk om als man de naam van je vrouw aan te nemen. Dus huw je dochter uit aan geschikte kandidaten die hun eigen naam ten gunste van het familiebedrijf willen opgeven.

Nu dat Kongo Gumi niet langer als zelfstandig opererend bedrijf bestaat, maakt het niet langer aanspraak op de titel “oudste bedrijf ter wereld”. Deze gaat nu naar het, ook uit Japan afkomstige, hotel Hoshi Royokan. Dit bedrijf bestaat al sinds 717.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamBoeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamIn het hart van Amsterdams China Town, op de Zeedijk, staat de kleurrijke humanistisch boeddhistische tempel van meester…
Myanmar, koningsstad BaganIn de 9e eeuw werd de stad Bagan gesticht gedurende het 1e Birmaanse rijk. Er werden gedurende een aantal eeuwen duizend…
Indonesië, BorobudurEen tempel gebouwd in de 9e eeuw en verlaten in de 10e eeuw. Doordat een vulkaanuitbarsting is de tempel onder puin kome…
De Witte Tempel, Chiang Rai, ThailandDe Witte Tempel, Chiang Rai, ThailandThailand zonder tempels zou niet Thailand zijn. Maar als niet-Boeddhist beginnen de tempels al snel te vervelen, want ze…
Tibet, Potala paleisTot bijna 50 jaar geleden was de residentie van de Dalai Lama het Potala paleis in Tibet. In 1959 vielen de Chinezen het…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.