De ondergang van het schip de Titanic

Het verhaal van de ondergang van de Titanic is enorm bekend geworden dankzij de gelijknamige film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrol. Het gezonken schip de Titanic is echter niet zo maar een verhaal, maar een gebeurtenis die in het jaar 1912 plaatsvond. Bij het ongeluk stierven ruim 1500 mensen.

Het schip Titanic

Rond 1900 werden drie luxe schepen gebouwd door Bruce Ismay. De Titanic was hier één van. Het schip was bedoeld voor rijke mensen, daarom werd er veel aandacht besteed aan de inrichting. Voor de eerste klas waren er veel luxe ruimtes aan boord waar ze uitgebreid konden dineren en feestvieren. Bovendien waren er luxe voorzieningen zoals een zwembad, een sauna, een bibliotheek en een café. Voor de derde klas was het wat minder luxe, zij moesten in simpele hutten slapen.

Onzinkbaar

De Titanic was een enorm schip, 270 meter lang en bijna dertig meter breed. De waarde van het schip was dan ook hoog, omgerekend ruim 350 miljoen euro. De Titanic zou bovendien onzinkbaar zijn. Veel mensen wilden dan ook mee op de eerste reis die het schip zou maken. Deze reis vond plaats op 10 april 1912 van Southampton naar New York. Aan boord waren 1300 passagiers en 900 bemanningsleden.

IJsberg

De eerste paar dagen en nachten verliepen prima. De gasten waren tevreden en alles deed het goed. Op 14 april ging het echter vlak voor middernacht mis. De alarmbellen rinkelden want er was een ijsberg in zicht. Het was echter al te laat, het enorme schip kon niet meer op tijd keren. De zijkant raakte de ijsberg waardoor er een lek ontstond. In een rap tempo stroomde de onderkant van de Titanic vol met water. Dit water verspreidde zich door het hele schip.

Zinken

Toch duurde het nog een half uur voordat duidelijk werd dat de Titanic zou gaan zinken. De mensen moesten geëvacueerd worden, maar namen het allemaal niet zo serieus. Het schip was toch onzinkbaar? Er ontstonden ook problemen met de reddingssloepen. Slechts twintig sloepen waren aan het schip bevestigd, terwijl dit er eigenlijk 64 hadden moeten zijn. Bruce Ismay vond het zonde van het mooie uitzicht om al die sloepen op te hangen. Bovendien kwam het dan niet meer zo geloofwaardig over dat het schip onzinkbaar zou zijn.

Ondergang Titanic

Ondanks dat er al zo weinig sloepen aanwezig waren, werden de sloepen ook nog eens minimaal gevuld. Van de 1100 plaatsen werden er slechts 800 benut. Twee uur na de botsing met de ijsberg brak de Titanic doormidden. Ruim 1400 mensen bevonden zich op dat moment nog op het schip. De kapitein besloot om zich vrijwillig met zijn bemanning en passagiers ten onder te laten gaan.

Redding

De mensen in de reddingssloepen werden twee uur later gered door een ander schip. Maar ook in de sloepen was al een groot aantal mensen overleden door de vrieskou. Slechts zevenhonderd mensen overleefden de ramp.

Oorzaak

De vraag is natuurlijk hoe het kan dat er zon grote ramp plaats kon vinden. Waarschijnlijk zou Ismay de kapitein overgehaald hebben om sneller te varen dan het schip aankon, om de Titanic nog populairder te maken. Natuurlijk waren er ook veel te weinig sloepen aan boord en duurde het lang voor de evacuatie op gang kwam. Toch is het moeilijk om te zeggen wat nou de echter oorzaak is van de ramp.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nomadic: het kleine zusje van TitanicNomadic: het kleine zusje van TitanicDe Titanic kent bijna iedereen: het schip dat na een botsing met een ijsberg zonk tijdens haar eerste reis. Dat de Titan…
De ondergang van de TitanicOngeveer 100 jaar geleden is het dat het toen grootste schip ter wereld op haar eerste reis gezonken is. De ondergang va…
Film: Titanic (1997)Film: Titanic (1997)De film Titanic wordt gezien als één van de beste romantische films ooit gemaakt. Het verhaal is voor een groot deel geb…
Is de Titanic echt gezonken?Is de Titanic echt gezonken?De meeste mensen kennen het verhaal van de Titanic wel, het luxe cruiseschip dat in 1912 zonk na een aanvaring met een i…

Pearl Harbor: De aanval van JapanPearl Harbor is niet alleen een goede film, maar ook een gebeurtenis die in het jaar 1941 plaatsvond. Bij deze aanval do…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Titanic_(schip)
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.