Pearl Harbor: De aanval van Japan
Pearl Harbor is niet alleen een goede film, maar ook een gebeurtenis die in het jaar 1941 plaatsvond. Bij deze aanval door Japan op de Amerikaanse marinebasis op Hawaï kwamen ruim 2400 mensen om het leven. Het was de reden dat Amerika besloot deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog en het begin van dit land als supermacht.
Japan
In 1940 nam Japan het Franse gebied Indochina over, met als doel heel Oost-Azië te veroveren. Natuurlijk kon Amerika dit niet zo maar laten gebeuren. Als tegenactie zetten zij de handel met Japan stil. Hierdoor kreeg het land een groot tekort aan olie, sloopijzer, staal en vliegtuigbrandstof. Toch wilden de Amerikanen geen oorlog en begonnen daarom vredesbesprekingen. Eigenlijk wilde Japan stoppen met de vredesbesprekingen, maar ze gingen door om de schijn op te wekken dat zij ook vrede wilden.
Pearl Harbor
Pearl Harbor was een Amerikaanse marinebasis op Hawaï. Het was een belangrijke haven omdat de acht grootste Amerikaanse schepen hier lagen. Pearl Harbor werd dan ook goed beschermd onder leiding van de Amerikaan Klimmel. Er lagen ruim vierhonderd vliegtuigen klaar voor de verdediging en het water was te ondiep om met torpedo’s aangevallen te worden. Pearl Harbor leek dus veilig.
Vredesbesprekingen
Japan ging gewoon door met de vredesbesprekingen, tenslotte mochten de Amerikanen geen aanval vermoeden. Toch was er een brief onderweg om de besprekingen te stoppen. De brief werd onderschept en ontcijferd, waardoor Amerika er te vroeg achter kwam dat Japan helemaal geen vrede wilde. Bovendien vermoedden ze ook een aanval. Onmiddellijk werd een waarschuwingsbrief naar Oahu gestuurd, het eiland van Pearl Harbor.
Maar Japan had nog een ander machtig middel. De Amerikanen dachten wel dat Pearl Harbor onschendbaar was, maar ze hadden lang geoefend op het aanvallen met torpedo’s in ondiep water. Dit konden de Amerikanen nooit verwachten.
Vliegdekschepen
Op 7 december 1941 was het dan zo ver: de dag van de aanval. Het Japanse leger was in aantocht met zes vliegdekschepen en ruim vierhonderd vliegtuigen. Hierdoor konden de vliegtuigen vlak voor Hawaï opstijgen, het was een onderdeel van de verrassingsstrategie. In de haven Pearl Harbor was het nog rustig, het waarschuwingsbericht was nog niet aangekomen.
Rond acht uur ’s ochtends kwamen de eerste vliegtuigen aan op het eiland. Het duurde niet lang voor de hele haven in lichtelaaie stond. Binnen enkele minuten zonk een groot aantal schepen. De Arizona was één van de grootste schepen van Pearl Harbor. Ruim twaalfhonderd mensen kwamen om het leven op het moment dat dit schip ontplofte.
Het duurde lang voor er een tegenaanval kwam. De vliegtuigen konden niet opstijgen vanwege een tekort aan brandstof. Bij een tweede aanval van Japan werden er bommenwerpers gebruikt om de haven te vernietigen. Op dat moment kwam een tegenaanval wel langzaam op gang. Na de tweede aanval was het verrassingseffect weg. Bovendien was de schade al erg groot. Japan besloot daarom om terug te trekken.
Tweede Wereldoorlog
De gevolgen waren enorm. Een groot aantal schepen was tot zinken gebracht. Van vijf van de acht grote schepen was niks meer over. Veel vliegtuigen waren compleet verwoest. De aanval zorgde voor 2400 Amerikaanse doden en 1200 gewonden. Bovendien zag Amerika het als een grote vernedering. Daarom besloten zij zich te mengen in de Tweede Wereldoorlog, een oorlog waar ze zich eerst niet teveel mee wilden bemoeien. Vanaf dat moment groeide Amerika uit tot een supermacht.
© 2012 - 2025 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Activiteiten op OahuOahu is niet het grootste maar wel het bekendste eiland van Hawaï. Het is een lange tijd vliegen, maar dat zal de reis m…
Het Romeinse RijkHet Romeinse rijs is een van de meest besproken tijden van onze geschiedenis. Over deze tijd die honderden jaren bestrij…
Bronnen en referenties
- BBC Historisch Wereldnieuws (2005) - Vliegdekschepen als verrassingselement