Koninklijke vernoemingen in Nederland

Koninklijke vernoemingen in Nederland Het is gebruikelijk dat in Nederland de namen van de leden van het koninklijk huis gebruikt worden voor de naamgeving van bruggen, wegen, straten, scholen en pleinen. Als vorsten afstand van de troon doen, dan blijven in de regel de namen gehandhaafd. Zo behoudt koningin Beatrix de namen van haar straten, wegen en pleinen als koningin. Echter de koningin Beatrixschool zal de naam moeten wijzigen. Overigens zal koning Willem-Alexander er een paar vernoemingen bij krijgen.

Nederlandse traditie

In Nederland is de traditie dat zodra een prins of prinsesje wordt geboren, dat er dan scholen, wegen, pleinen en straten naar de nieuwe prinses of prins worden genoemd. Na een troonswisseling blijven de straatnamen en de namen van vernoemde pleinen en scholen onveranderd. De verantwoordelijkheid van de naamgeving ligt bij de gemeente. De gemeenten hebben de mogelijkheid om namen te geven en te wijzigen. In de regel vinden er geen wijzigingen plaats omdat dat voor de gemeente een kostbare zaak is. Het geeft veel administratieve werkzaamheden en daarnaast moeten financiële vergoedingen worden gegeven aan de bewoners waarvan de naam van de weg, straat of plein gaat veranderen.

Vergoedingen

Gemeenten houden rekening met het verstrekken van een vergoeding aan bedrijven en bewoners indien er een wijziging van huisnummer of woon-/vestigingsadres moet plaatsvinden. Een vergoeding van honderd euro per bewoner of vijfhonderd euro per bedrijf is in de regel zeer gebruikelijk.

Vernoemingen

In Nederland hebben 17 basisscholen de naam Koningin Beatrixschool. In Nederland zijn reeds 266 vernoemingen naar prins Willem-Alexander. Van deze 266 vernoemingen zijn 49 basisscholen naar prins Willem-Alexander vernoemd.

Aantal basisscholen per provincie

Als er gekeken wordt naar de verdeling, van het aantal basisscholen met de naam Willem-Alexander per provincie, dan geeft dit het volgende beeld.
provincieaantal basisscholen
Groningen0
Friesland1
Drenthe3
Overijsel5
Gelderland15
Noord-Brabant3
Utrecht4
Flevoland0
Noord-Oostpolder0
Noord-Holland2
Zuid-Holland15
Zeeland0
Limburg1
Totaal17

Overzicht van de huidige vernoemingen naar Willem Alexander

Een overzicht van de vernoemingen naar Willem Alexander in de kernen van de gemeenten in Nederland geeft het volgende overzicht:
VernoemingPrins Willem-AlexanderWillem-AlexanderTotaal
Brug1 1
Dijk1 1
Dreef 11
Haven3 3
Heem 11
Hof31417
Kade1 1
Laan192847
Pad1 1
Park123
Plaats 11
Plantsoen358
Plein61319
Poort 11
Promenade1 1
Singel213
Sportpark1 1
Straat405797
Tunnel1 1
Weg549
Totaal89128217
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Beatrix en Willem-Alexander samen op muntBeatrix en Willem-Alexander samen op muntKoningin Beatrix staat samen met kroonprins Willem-Alexander op een munt. Op de kopzijde staan beide profielen: zowel di…

Kroon – statussymbool van de koning en landKroon – statussymbool van de koning en landDe kroon is een van de rijksinsignen. In Nederland heeft de koning wel een kroon maar hij draagt hem niet. De koning nie…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
Bronnen en referenties
  • www.kranten.com
  • www.biza.nl
  • www.overeid.nl
  • www.kadaster.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.