Mannelijke collega’s van Koning Willem-Alexander

Mannelijke collega’s van Koning Willem-Alexander Er zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschillen soms heel erg ten opzichte van het Nederlandse Koningshuis. In Europa zijn er, na 30 april 2013, nog liefst vijf koningshuizen met een koning.

België

De vijfde koning van was koning Boudewijn. Deze stierf in 1993 en had geen kinderen. De broer van koning Boudewijn werd toen tot koning gekroond. Het koningschap van Albert is niet gemakkelijk. Koning Albert 11 kreeg te maken met fraudezaken en een grotere druk van de afscheidingsbeweging in Vlaanderen. Mede daardoor waren er in België in de twintig jaar dat koning Albert koning is reeds negen kabinetten. De Belgen maken zich grote zorgen over de opvolging van koning Albert 11. Koning Albert 11 is een neef van de koning van Noorwegen. Zijn moeder was een zus van de moeder van koning Harald V van Noorwegen. Vanaf de Belgische nationale feestdag op 21 juli 2013 is Filip de nieuwe koning. Na de troonswisseling mag Albert echter zijn titel koning behouden. Doordat Albert zijn titel mag behouden heeft België nu dus twee koningen. Echter Filip is na 21 juli 2013 het enige staatshoofd van België. Naast de twee koningen heeft België nu ook drie koninginnen:
  1. koningin Fabiola, de weduwe van koning Boudewijn,
  2. koningin Paola
  3. koningin Mathilde.

Noorwegen

De Noorse koning Harald V werd in 1991 gekroond tot koning en is een neef van de Belgische koning Albert 11. De moeder van koning Harald V is een zus van de moeder van koning Albert 11 van België. Harald V is graag in de natuur en is ook een groot sportliefhebber (skiën en zeilen) en droeg de Noorse vlag tijdens de Olympische Spelen in 1964 in Tokio en was heel erg betrokken bij de Olympische Winterspelen in 1994 in Lillehammer. Wegens gezondheidsproblemen regeerde zijn oudste zoon Haakon al eens las regent.

Spanje

Koning Juan Carlos is erg belangrijk voor de democratie in Spanje geweest. Tot zijn tiende jaar was hij nog nooit in Spanje geweest. Koning Juan Carlos groeide op in ballingschap en werd na het overlijden van dictator Franco in 1975 tot koning gekroond. Op 22 mei 2004 trad Felipe V1, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van veertig vorstenhuizen, in het huwelijk met de Spaanse Letiza Ortiz Rocasolano. In 2014 werd Felipe V1 de drie en twintigste persoon die de troon van Spanje mocht bestijgen.

Thailand

Sinds 1946 zit koning Bhumibol op de troon in Thailand. Koning Bhumibol is ook bekend onder zijn titel Rama IX. Koning Bhumibol is de langst zittende staatshoofd ter wereld. Op belediging van de koning staan hoge en strenge straffen. Door de grote politieke verdeeldheid in Thailand blijft koning Bhumibol wel het eenheidssymbool van de Thaise bevolking.

Zweden

De op 30 april 1946 geboren koning Carl Gustaf Folke Hubertus van Zweden is sinds 1973 de koning van Zweden. Reeds op vier jarige leeftijd was de koning Kroonprins. Zijn vader overleed in 1947 door een vliegtuigongeluk en zijn overgrootvader stierf in 1950 en werd daardoor op 27 jarige leeftijd koning van Zweden. De koning heeft drie kinderen. Door wetswijziging is de oudste dochter Victoria in 1980 Kroonprinses geworden. Het Zweeds koningshuis is zeer goed bevriend met het Nederlandse koningshuis. Zo is koning Gustav het petekind van prinses Juliana en Kroonprinses Victoria is het petekind van prinses Beatrix. Koning Willem-Alexander is de peetvader van prinses Estelle, de dochter van Kroonprinses Victoria en prinses Amalia was bruidsmeisje op het huwelijk van de Zweedse kroonprinses. Het koningshuis in Zweden heeft een ceremoniële functie.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Koninklijke vernoemingen in NederlandKoninklijke vernoemingen in NederlandHet is gebruikelijk dat in Nederland de namen van de leden van het koninklijk huis gebruikt worden voor de naamgeving va…
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…

Kroon – statussymbool van de koning en landKroon – statussymbool van de koning en landDe kroon is een van de rijksinsignen. In Nederland heeft de koning wel een kroon maar hij draagt hem niet. De koning nie…
'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor Beatrix'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor BeatrixIn aanloop naar de abdicatie en troonswisselingdatum van 30 april 2013, gaf de ene na de andere artiest een Koningslied…
Bronnen en referenties
  • www.kranten.com
  • www.metronieuws.nl
  • www.ad.nl
  • www.rtl.nl
  • www.telegraaf.nl
  • www.wikipedia.com
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 28-02-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.