Kapitaal van koningshuis

Kapitaal van koningshuis Schattingen over het kapitaal van de Oranjes lopen uiteen van 2 miljard tot 3 miljard Amerikaanse dollars. De discussie ligt gevoelig omdat koning Willem-Alexander en andere leden van het koningshuis elk jaar een forse financiële toelage uit de schatkist ontvangen. Over die toelage hoeven ze bovendien geen belasting te betalen. Er gaan dus wel stemmen op om de toelage te verminderen, aangezien de Oranjes genoeg kapitaal hebben om in hun eigen onderhoud te voorzien Het Amerikaanse blad Forbes, een tegenhanger van het Nederlandse blad Quote, schatte het familiekapitaal van onze koninklijke familie op een slordige 2 miljard Amerikaanse dollars. Andere, hogere schattingen gaan uit van 3 miljard. Ons koningshuis zou vooral veel verdienen door hun aandelenportfolio (die m.n. bestaat uit aandelen ABN-Amro en Koninklijke Olie) en onroerend goed.

Oranje

Prins Bernard werd het allemaal te gortig en hij greep weer eens naar de telefoon. Bij de redactie van Forbes zullen ze vreemd opgekeken hebben toen de receptioniste opeens de oude pater familias van de Oranje-familie aan het lijntje had. Boos melde de prins dat de familie beschikte over een kapitaal van hooguit ruim 235 miljoen Euro. Tien procent dus van het door Forbes geschatte kapitaal. En of het de redactie nu nog niet duidelijk was dat de paleizen niet van de familie maar van de Nederlandse staat waren!

Bernard

Prins Bernard heeft alle reden om een zo laag mogelijk schatting van het familiekapitaal de wereld in te helpen. In de eerste plaats omdat het risico van een gijzeling altijd bestaat. De familie reist de hele wereld over en is altijd goed beveiligd. Maar goed, je kunt nooit weten welke rebellenclub of andere maffiosi uit zijn op een aanzienlijk losgeld. Hoe lager de familiekas, hoe kleiner de kans op gijzelingen.

Uitkering

In de tweede plaats omdat de Tweede Kamer bij voortduring klaagt over de hoge uitkering die het koninklijk huis jaarlijks, belastingvrij, uitgekeerd krijgt. Eens in de zoveel jaar komt die discussie weer terug en dat is ook niet gek als je bedenkt dat de Oranjes per jaar evenveel uitgekeerd krijgen als alle andere koningshuizen in Europa samen (minus Engeland)! Over de uitkering hebben de Oranjes dus weinig te klagen, maar hoe lager het geschatte familiekapitaal, des te minder reden is er om de Oranjes op hun jaarlijkse uitkering te korten.

Beatrix

Toch kon dochter koningin Beatrix de escapades van haar vader niet waarderen. Ze is namelijk niet alleen koningin, maar ook: 1. lid van de Europese adel, 2. lid van een omvangrijke club Europese rijkaards en 3. hoofd van de familie. In alledrie die hoedanigheden is ze door haar vader in haar hemd gezet. Binnen de Europese adel zijn de van blauw bloed voorziene leden namelijk voortdurend bezig met de vraag `wat de buren er wel niet van zullen denken`. Het is kijken en gezien worden en opletten of alle leden zich wel aan de etiquette houden. Wat dat betreft zijn het net mensen. Als lid van de `rijkaards` blijkt ze toch niet zo rijk te zijn als iedereen dacht en als hoofd van de familie heeft ze het blijkbaar ook niet allemaal in de hand.
De koningin heeft er ook baat bij om zichzelf, haar familie en haar kapitaal in geheimzinnige nevelen te hullen. Wat geheimzinnig is, is aantrekkelijk en op die manier bindt zij het Nederlandse volk aan zich.

Belasting

Dat brengt ons ook meteen bij de belangrijkste vraag over het Oranjekapitaal. Niet alleen omdat de familieleden van onze belastingcenten een zeer riante uitkering ontvangen, maar ook omdat zij hun private gelden in het verleden vaak ten koste van het Nederlandse volk hebben ontvangen.

Voorvader en koning-koopman Willem I en zijn nazaat Hendrik de Zeevaarder hadden beide een geschat kapitaal van zo`n 100 miljoen gulden (we spreken over het midden van de 19e eeuw!) en hoewel koning Willem II het meeste weer uitgaf aan de speeltafel of de dames van lichte zeden, toch wisten hij en koning Willem III de Indische archipel aardig leeg te plukken. Willem I was persoonlijk groot aandeelhouder van de Nederlandse Handels Maatschappij (NHM) die de betrekking onderhield met Nederlands Indie. Op die manier liet hij in winstgevende perioden de winst in de Oranjekas terecht komen, terwijl hij in de economisch mindere periodes de schulden uit de staatskas liet betalen. De staatskas steeds leger en de Oranjekas steeds voller.

Paleizen

Prins Bernard heeft zijn persoonlijke uitkering lange tijd aangevuld met hier en daar een steekpenninkje of wat wit gewassen smeergeld. Niet alleen in de Lockheed-affaire, maar in de hele opbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog, reisde hij de wereld rond om de opdrachtenportfolio voor de Nederlandse economie te vullen. Uiteraard blijf er ook altijd wel wat voor de persoonlijke portemonnee aan de strijkstok hangen en het zou toch onbeleefd zijn om cadeautjes niet te accepteren! Misschien had hij het over zijn persoonlijke kapitaal toen hij de slordige 235 miljoen eurootjes aan Forbes doorbelde...? Op de prinselijke opmerking dat de paleizen niet tot het persoonlijke kapitaal van de Oranjes behoren, valt ook nog heel wat af te dingen. Natuurlijk, veel paleizen zijn in de loop van de tijd aan de Nederlandse staat verkocht, maar uiteraard zijn ze niet voor een habbekrats van de hand gedaan. Daarnaast heeft de familie nog veel andere stukken grond in haar persoonlijk bezit. Sommige boeren op de Veluwe en in de nabije omgeving van het Loo pachten bv. nog steeds hun grond van de Oranjes. Daarnaast heeft de familie veel tweede huizen, vakantieonderkomens en persoonlijke parken, verspreid over heel Europa. Bij elkaar zij die al meer waard dan de door Prins Bernard genoemde 235 miljoen.
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kapitaal in organisatiesKapitaal in organisatiesWerknemers zijn het grootste kapitaal binnen een bedrijf, maar waarom? Dit blijkt niet altijd zo te zijn, omdat vaak het…
Een vennootschap oprichten: NV of BVBA? (BE)Een vennootschap oprichten: NV of BVBA? (BE)Elke ondernemer die een vennootschap wil oprichten, moet een bepaalde vennootschapsvorm kiezen. In België zijn de bekend…
Productiefactoren - Economie op het voortgezet onderwijsProductiefactoren zijn middelen die gebruikt worden door mensen om iets te produceren of een dienst te leveren. Er zijn…
Beginnen met aandelenJe hebt flink gewerkt en wat centen opzij gezet en besluit dat je wel eens een gokje wilt wagen, en wel met aandelen. Ma…

Willem van OranjeWillem van OranjeWillem van Oranje, wordt in 1533 geboren in Duitsland als Willem van Nassau. Als zijn Oom, prins van Oranje, sterft, laa…
De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)Om te onthouden wie de laatste zes Russische tsaren waren is een handig ezelsbruggetje bedacht: panaan. Dit staat voor P…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 21-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.