HKH Prinses Christina ofwel Marijke, 18 februari 1947

Prinses Christina, werd geboren onder de naam Prinses Marijke, maar heeft later haar naam veranderd. De vierde en jongste dochter van Juliana en Bernard kreeg zelf drie kinderen met Jorge Guillermo. Christina overleed op 16 augustus 2019.

De jeugd van Prinses Christina

Prinses Christina is op 18 februari 1947 geboren als vierde dochter van Prinses Juliana en Prins Bernard. Op 9 oktober 1947 werd zij gedoopt. Ze werd geboren onder de naam “Marijke”, maar heeft in 1964, op 17 jarige leeftijd, haar naam veranderd in haar tweede naam: Christina. Bij haar geboorte had de prinses al een oogziekte. Dit kwam doordat haar moeder, Prinses Juliana de ziekte “de Rode Hond” had tijdens haar zwangerschap.

Ze gaat naar de Nieuwe Baarnse schoolvereniging, maar krijgt thuis ook privé-lessen. Het middelbaar onderwijs volgt ze aan het Baarns Lyceum. Haar meest bekende opleiding is de zangopleiding welke zij in Canada gedaan heeft aan het conservatorium van Montreal. Daarna is ze zanglessen gaan geven aan kinderen in New York.

In haar vrije tijd is ze actief geweest bij de scouting. Zij is “Kabouter” geweest en is later gewoon padvindster geweest. Ook veel andere leden van de koninklijke familie zijn actief bij de scouting (geweest), zoals Koningin Beatrix, Prins Claus, Prinses Juliana, Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Maxima.

Het gezin van Prinses Christina en Jorge Guillermo

Op 28 juni 1975 is Prinses Christina getrouwd met Jorge Guillermo (01-08-1946). Ze werden in de Domkerk van de Hervormde Gemeente Utrecht getrouwd door ds. Johan van der Werf. Met haar huwelijk deed zij afstand van de troon, want ze heeft voor dit huwelijk geen toestemming gevraagd aan de Nederlandse Staten Generaal. Daardoor hebben de kinderen van Prinses Christrina ook geen adellijke titel gekregen en staan zij dus ook niet in de lijn van de troonopvolging. 2 jaar na hun huwelijk werd op 17-06-1977 de eerste zoon geboren, genaamd Bernardo Guillermo. 2 jaar later werd Nicolás Guillermo geboren op 06-07-1979 en Juliana Guillermo werd op 08-10-1981 geboren. Ze gingen eerst in New York wonen, daar waar Prinses Christona en Jorge Guillermo elkaar ook hadden leren kennen. Later zijn ze in Nederland gaan wonen. Ze woonden in villa Eikenhorst in Wassenaar , waar later Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima ook nog gewoond hebben.

15 jaar later gingen Prinses Christina en Jorge Guillermo officieel scheiden, op 25-04-1996 werd de echtscheiding formeel uitgesproken. In 1994 werd de scheiding al aangevraagd. Prinses Christina ging met haar twee zoon naar New York en haar dochter Juliana junior is met haar vader in Londen gaan wonen.

Prinses Christina Concours

Er is een stichting naar haar vernoemd die jonge muzikale kinderen stimuleert, het Prinses Christina Concours (voorheen Edith Stein Concours). Dit concours vindt jaarlijks plaats en wil klassieke muziek, jazz en het componeren promoten bij jeugd van 12 tot en met 19 jaar. De ongeveer 400 deelnemers die jaarlijks mee doen, maken kans op diverse prijzen in diverse categorieën want er wordt onderscheid gemaakt in leeftijd en muzieksoort. Een van de winnaars wordt solist tijdens de wintertournee van het Jeugdorkest Nederland. Een winnaar die de meeste mensen wel kennen is Wibi Soerjadi. Hij won in een prijs met het bespelen van de piano.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marijke Zeekant, wereldkampioen triatlonMarijke Zeekant heeft iets met triatlon. Geen wonder ze is in haar leeftijdscategorie wereldkampioen op de Olympische af…
Prinses Maria Louise - Marijke Meu, Tante MarijkePrinses Maria Louise - Marijke Meu, Tante MarijkePrinses Maria Louise is een cruciaal persoon geweest in de geschiedenis van de Nassaus en Oranjes. Maria Louise, die in…
De kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardDe kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardWe zijn allemaal bekend met de kinderen van prinses Beatrix en prins Claus. De zonen van prinses Margriet en professor M…

De dubbele nationaliteit van koningin BeatrixHet kabinet Balkenende IV zwijgt in alle talen over een eventuele dubbele nationaliteit van koningin Beatrix. Het staat…
Farao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteFarao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteDit artikel behandelt de top-8 beroemdste heersers van Egypte. Deze koningen c.q. farao's zijn afkomstig uit verscheiden…
Bronnen en referenties
  • https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2019/08/16/mededeling-rijksvoorlichtingsdienst-namens-de-koninklijke-familie
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.