De dubbele nationaliteit van koningin Beatrix

Het kabinet Balkenende IV zwijgt in alle talen over een eventuele dubbele nationaliteit van koningin Beatrix. Het staat echter voor oud-hoogleraar migratierecht Jessurun d'Oliveira vast dat koningin Beatrix naast de Nederlandse ook de Britse nationaliteit bezit. Op vragen vanuit de media antwoordde minister van der Laan slechts ''koningin Beatrix beschikt over de Nederlandse nationaliteit''.

Waarom denkt oud-hoogleraar migratierecht Jessurun d'Oliveira dat Beatrix een dubbele nationaliteit heeft?

Volgens Jessurun d'Oliveira worstelen wij al twee eeuwen lang met vraagstukken over dubbele nationaliteiten. Het nationaliteitsrecht, dat stamt uit de 19de eeuw, was heel belangrijk voor de jonge staten uit die tijd, en is dat eigenlijk nog steeds zo.

Minister Plasterk van Onderwijs stelde voor om mensen met een dubbele nationaliteit een eed van trouw af te laten leggen, zoals ook in de VS gebeurt. Maar dat vindt d'Oliveira nonsens: "We hebben al een eed. En die is goed genoeg. Men zweert daar trouw aan het Nederlands staatsbestel en aan het koninkrijksstatuut en nog zo het een en ander. Het lijkt me voldoende dat je zweert dat je je houdt aan de grondwet. Ik zie niet in wat daar nou speciaal voor mensen met een meervoudige nationaliteit nog eens extra zwaar zou moeten zijn."

Oud-hoogleraar d'Oliveira denkt dat Geert Wilders steeds weer een discussie voor ogen heeft waarin de dubbele nationaliteiten van bepaalde Kamerleden onrust moeten geven in de samenleving. Zo ontstond begin 2007 in de Tweede Kamer ophef over de dubbele nationaliteit van de PvdA-bewindslieden Nebahat Albayrak (Turkije) en Ahmed Aboutaleb (Marokko).Maar volgens d'Oliveira zal dat niet meevallen: "Dan zou ik hem eerst willen vragen hoe dat dan zit met de meervoudige nationaliteit van koningin Beatrix en de meervoudige nationaliteit van nieuwe prinsesgemalin, Maxima. (Prinses Maxima heeft ook nog de Argentijnse nationaliteit. Argentinië is een van de landen die afstoting van nationaliteit niet toestaat) Beatrix, Juliana en Wilhelmina hebben allen naast de Nederlandse ook de Britse nationaliteit. En daar zouden ze dan ook maar eens afstand van moeten doen. Waarom zouden staatssecretarissen hun nationaliteit moeten opgeven en de koningin niet?"

De zus van koningin Beatrix, prinses Margriet, werd in 1943 geboren in Canada. Er is destijds alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat zij de Nederlandse nationaliteit kreeg. De kamer waar zij ter wereld kwam was op dat moment namelijk tijdelijk onttrokken aan de Canadese wet, waardoor werd voorkomen dat zij de Canadese nationaliteit kreeg.

Een dubbele nationaliteit door erfrecht.

Er is onduidelijkheid over de nationaliteit van koningin Beatrix. Door haar afstamming van prinses Sophia, keurvorstin van Hannover, kan koningin Beatrix de Britse nationaliteit claimen. Ze geldt als 942e in de lijn van opvolging na de Britse koningin Elizabeth. Volgens een studie gebaseerd op de Act for the Naturalization of the Most Excellent Princess Sophia, Electress and Duchess Dowager of Hanover, and the Issue of her Body van 1705, zijn alle nakomelingen van Prinses Sophia automatisch Britse onderdanen, mits zij nooit Rooms-katholiek zijn geweest. Deze wet werd vervangen in 1948 en is niet langer van kracht: Koningin Beatrix is echter geboren in 1938. De Koningin heeft nooit gebruik gemaakt van deze claim.

De naam Beatrix betekent zij die gelukkig maakt. Prins Bernhard zei dan ook tijdens de aangifte, dat hij hoopte dat die naam een voorteken zou zijn. De stamboom van koningin Beatrix bevat veel voorouders uit Duitsland etc, maar dat maakt haar niet minder Nederlands. Tenslotte is ze in Nederland geboren en getogen.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Koninklijk HuisHet Koninklijk HuisOns land kent een Koninklijk Huis, ofwel Koninklijke familie. De Koninklijke familie is gerechtigd tot de troon en valt…
Koningshuis wel of niet te duurmijn kijk opKoningshuis wel of niet te duurOns koningshuis is te duur volgens niet aanhangers van de monarchie. Bedoelen ze dat ze eigenlijk geen zin hebben om mee…
Beatrix en Willem-Alexander samen op muntBeatrix en Willem-Alexander samen op muntKoningin Beatrix staat samen met kroonprins Willem-Alexander op een munt. Op de kopzijde staan beide profielen: zowel di…

Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofdHet staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de S…
HKH Prinses Christina ofwel Marijke, 18 februari 1947Prinses Christina, werd geboren onder de naam Prinses Marijke, maar heeft later haar naam veranderd. De vierde en jongst…
Bronnen en referenties
  • Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stamboom_Beatrix_van_Oranje-Nassau_(1938) Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Stamboom_Huis_van_Oranje
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.