Prins William en Kate Middleton zijn getrouwd

Prins William en Kate Middleton zijn getrouwd Heel Groot Brittanië was maanden lang in de ban van het sprookjes huwelijk tussen Prins William en Kate Middleton. Op vrijdag 29 april 2011 was het dan zover. Het Britse koppel gaf elkaar in de Londense Westminster Abbey het ja woord. Het hoogstwaarschijn duurste koninklijk huwelijk werd gesloten door de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams. Honderdduizenden in Londen en miljarden over de hele wereld zagen het paar het ja-woord geven.

Eerbetooon aan Prinses Diana

Nadat het Prins William zich in oktober 2010 verloofde met Kate Middleton was het dan eindelijk zover. Het Britse koppel stapte op vrijdag 29 april in het huwelijksbootje. De ceremonie werd begonnen met een eerbetoon aan de in 1997 overleden Prinses Diana, de moeder van William. De hymne 'Guide me, O thou great Redeemer' die ook werd gezongen tijdens de begrafenisdienst van prinses Diana, zorgde gelijk bij de opening van de dienst al voor een kippenvel moment.

Trouwring

Kate kreeg tijdens de ceremonie een trouwring om haar vinger geschoven afkomstig uit een klompje goud die Koningin Elizabeht aan het Britse koppel schonk. Harry Collins veraardigde uiteindelijk de ring. Prins William verbrak een eeuwenoude traditie door geen trouwring te aanvaarden. Dit had de Prins echter eerder al aangegeven.

Hertog en Hertogin

Direct nadat Prins William en Kate hun jawoord gaven zijn zijn ze officieel hertog en hertogin van Cambrigde.
De prins krijgt de titel van zijn oma, koningin Elizabeth II. Kate krijgt de titel omdat ze met William trouwt. Cambridge is
vermoedelijk is voor deze titels gekozen omdat de universiteit van Cambridge wereldberoemd is. De laatste hertog van Cambridge was Prins George, geboren in 1819 en kleinzoon van George III. Hij diende tijdens de Krimoorlog en werd opperbevelhebber van de strijdkrachten in 1887. Na de ceremonie in Westminster Abbey werd het pas getrouwde koppel per koets naar Buckingham Palace vervoerd. Onderweg kwamen zij langs het standbeel van Prins George te paard.

Balkonscene

Om 14.30 verscheen het paar op het balkon van Buckingham Palace, waar het koninklijk echtpaar elkaar twee keer een zoen gaf. Na de zoenen vlogen enkele vliegtuigen van de Britse luchvaarmaatschappij RAF over als eerbetoon aan het koppel.
Uiteindelijk verliet het paar Buckingham palace in stijl, namelijk in een Aston Martin cabriolet. Er wachtte daarna nog een vol programma voor het pas getrouwde stel. In de middag gaf koningin Elizabeth II voor zeshonderd genodigden een receptie. S'avonds was het de beurt aan prins Charles, om gastheer te zijn van een diner en feest waarvoor driehonderd vrienden en familieleden van William en Kate waren uitgenodigd.

Jurk en Kostuum

Kate Middleton

Kate Middleton droeg tijdens het huwelijk een bruidsjapon die ontworpen is door Sarah Burton, creatief directeur van het huis van de vorig jaar overleden Alexander McQueen. Daarbij draagt ze een bijzondere tiara. Het exemplaar was uitgeleend door koningin Elizabeth, die het zelf van haar moeder leende tijdens haar bruiloft. Ook de oorbellen van de bruid waren erg bijzonder en symbolisch. Kate kreeg deze cadeau gekregen van haar ouders. De oorbellen zijn gevormd als eikenbladen met een eikel van diamant in het midden. Het motief verwijst naar het nieuwe wapen van de Middletons, met drie eikels.

Prins William

Prins William droeg tijdens het Koninklijk huwelijk het knalrode uniform van de Ierse Garde, waarvan hij sinds februari 2011 erekolonel is. Hiermee bracht Prins William een grote verrassing teweeg. Lang was gedacht dat hij het pak van de luchtmacht zou dragen.

Phillipa

De jongere zus van Kate Middleton droeg tijdens het huwelijk eveneens een jurk ontworpen door Sarah Burton. Door het dragen van de witte jurk verbrak zij de traditie die zegt dat het verboden is witte kleding te dragen tijdens het huwelijk van een andere vrouw. Tijdens de ceremonie begeleide Phillipa de bruidsmeisjes Grace van Cutsem (3), Eliza Lopes (3), Louise Windsor (7) en Hon Margarita Armstrong-Jones (8), die allen gekleed waren in jurkjes van Nicki Macfarlane.

Prins Charles

Prins Charles droeg als vader van Prins William een marine-kostuum. Dit deed Prins Charles ook toen hij trouwde met prinses Diana.

Prins Harry

Prins Harry, broer van prins William droeg tijdens het huwelijk het uniform van de cavalerie.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…
De bruiloft van William en KateDe bruiloft van William en KatePrins William en Kate Middleton geven elkaar 29 april 2011 het jawoord in Westminster Abbey in Londen. Daarna krijgen ze…

Prinses Charlène van MonacoCharlène Lynette Wittstock (geboren op 25 januari 1978) gaat sinds haar huwelijk met Prins Albert II van Monaco door het…
De kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardDe kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardWe zijn allemaal bekend met de kinderen van prinses Beatrix en prins Claus. De zonen van prinses Margriet en professor M…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl
  • www.algemeendagblad.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.