Het Koninklijk Huis

Het Koninklijk Huis Ons land kent een Koninklijk Huis, ofwel Koninklijke familie. De Koninklijke familie is gerechtigd tot de troon en valt onder ministeriele verantwoordelijkheid. Het Koninklijk Huis bestaat uit het Staatshoofd, het afgetreden Staatshoofd en de leden van de Koninklijke familie die in de eerste en tweede graad verwant zijn aan het Staatshoofd en voor de troonopvolging in aanmerking komen en hun echtgenoten.

Het Staatshoofd

De Koningin is het Staatshoofd. Samen met de ministers vormt zij de regering. Sinds 1848 staat er in de Grondwet beschreven dat de Koning onschendbaar is. Koningin Beatrix is dus ook onschendbaar. Deze onschendbaarheid wil eigenlijk zeggen dat de ministers verantwoording moeten afleggen aan het parlement over het beleid van de regering. De ministers zijn in politieke zin verantwoordelijk voor het de uitspraken en het gedrag van de Koning of Koningin. De belangrijke positie van Koningin Beatrix komt bijvoorbeeld tot uiting in het medeondertekenen van de wetten. Verder speelt ze ook een rol on de kabinetsformatie, spreekt ze elk jaar de Troonrede uit en is ze voorzitter van de Raad van State.

Koninklijk Huis en Koninklijke familie

Bij wet is geregeld wie er lid mogen zijn van het Koninklijk Huis. In de Wet Lidmaatschap Koninklijk Huis staat beschreven uit welke leden het Koninklijk Huis bestaat. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de twee begrippen Koninklijke familie en Koninklijk Huis. Zo is niet elk lid van de Koninklijke familie lid van het Koninklijk Huis. De Koninklijke familie bestaat uit Koningin Beatrix, de prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn en hun echtgenotes en kinderen, prinses Margriet en haar echtgenoot prof. Mr. Pieter van Vollenhoven en hun vier zonen en schoondochters en de prinsessen Irene en Christina met hun (aangetrouwde) kinderen.

Troonopvolging

In de Grondwet is de troonopvolging geregeld. Als Koningin Beatrix aftreedt, dan komt als eerste haar oudste zoon, prins Willem-Alexander, in aanmerking. Als tweede troonopvolger komt de oudste dochter van prins Willem-Alexander, prinses Catharina-Amalia, in aanmerking.

Verlies lidmaatschap

Een lid van het Koninklijk Huis kan zijn of haar lidmaatschap verliezen. Dit kan wanneer hij of zij trouwt zonder dat het parlement hiervoor bij de wet toestemming heeft gegeven. Een voorbeeld hiervan is het huwelijk tussen prins Friso en Mabel Wisse Smit. Ook kan iemand zijn lidmaatschap verliezen als deze het Nederlanderschap verliest. Verder kan het ook door een Koninklijk Besluit waarover de Raad van State is gehoord.

Verschillende functies

De Koningin zet zich ook in voor de bevolking in ons land. Ze heeft een vertegenwoordigende, aanmoedigende en samenbindende functie.

Vertegenwoordigen

De Koningin vertegenwoordigd Nederland in het binnen- en buitenland. Zo legt ze staatbezoeken af en ontvangt ze regeringsleiders en staatshoofden die ons land bezoeken.

Aanmoedigend

De Koningin bezoekt geregeld congressen, bijeenkomsten, herdenkingsplechtigheden, vieringen en andere officiële evenementen. Zo is ze betrokken bij goede initiatieven en steunt ze daarbij ontwikkelingen en activiteiten.

Samenbindende functie

De Koningin verbindt mensen en groepen. Ze steunt het werk van mensen en organisaties die een belangrijke, samenbindende rol spelen in onze maatschappij. Ze is onpartijdig en levert een bijdrage aan de stabiliteit en vooruitgang van onze samenleving en het land. Verder vertaalt ze de nationale gevoelens die er onder de inwoners leven bij treurige en vreugdevolle gebeurtenissen.
© 2012 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Nederlands vlagDe geschiedenis van de Nederlands vlagDe kleuren van de Nederlandse vlag zijn rood, wit en blauw. Die kleuren heeft de vlag al heel lang, de kleuren verschijn…
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Zwarte KoninginnedagZwarte KoninginnedagNederland is op 30 april 2009 wakker geschrokken uit een koninklijk sprookje. De dag begon prachtig. De lucht was strale…
Koninklijk wapen, Rijkswapen en Klein RijkswapenKoninklijk wapen, Rijkswapen en Klein RijkswapenKoning Willem I vond bij de stichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 dat er een nieuw wapen nodig w…

Koninklijke onderscheidingenEen Koninklijke onderscheiding wordt ook wel een lintje genoemd. In Nederland is dit een symbolische erkenning voor pers…
Het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en MáximaHet huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en MáximaOp 02-02-2002 trouwt onze kroonprins Willem-Alexander met de bruid van zijn keuze Máxima Zorreguieta. Het wordt een zono…
Bronnen en referenties
  • Koninklijkhuis.nl

Reageer op het artikel "Het Koninklijk Huis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: Januari 2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!