Koninklijke onderscheidingen
Een Koninklijke onderscheiding wordt ook wel een lintje genoemd. In Nederland is dit een symbolische erkenning voor persoonlijke en bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het lintje kan in aan iedere Nederlander worden toegekend. Ook buitenlandse mensen komen voor het lintje in aanmerking. Sommige onderscheidingen maken deel uit van een ridderorde, andere zijn zelfstandige kruisen en medailles.
Een erkenning
Een lintje of een Koninklijke onderscheiding is dus een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze samenleving. Voorbeelden hiervan zijn een uitzonderlijke prestatie in de sport of wetenschap of vrijwilligerswerk. Iedereen kan iemand anders voordragen voor een lintje.
Uitreiking
De lintjes worden altijd uitgereikt bij speciale gelegenheden of op Koningsdag. Deze uitreiking wordt ook wel een lintjesregen genoemd. De onderscheidingen worden altijd bekend gemaakt in een buitengewone uitgave van de Staatscourant.
Twee Civiele Orden
Wat betreft de lintjes zijn er twee Civiele Orden. Dit zijn de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau,
De Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is al in 1815 opgesteld. Er zijn hierin drie graden te onderscheiden. Dit zijn Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder. Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen weer mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van een zeer unieke aard in onze samenleving. Het gaat hierbij vooral om individuele, bijzondere prestaties of inspanningen van een uitzonderlijke aard op basis van talent. Voorbeelden van mensen die een lintje hebben gekregen in de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn zwemmer Pieter van den Hoogenband en schilder Karel Appel.
De Orde van Oranje-Nassau
Deze is in 1892 ingesteld en heeft sinds 1996 zes graden. Dit zijn Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Mensen die een lintje krijgen in de Orde van Oranje-Nassau zijn personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Het gaat hierbij om mensen die waardering en erkenning vanuit de samenleving verdienen voor hun manier waarop zijn activiteiten inhoud hebben gegeven. Een voorbeeld van iemand die Commandeur is in de Orde van Oranje-Nassau is Ed Nijpels.
Dapperheidsonderscheidingen
Naast deze lintjes, kent Nederland nog een aantal andere Koninklijke onderscheidingen, zoals de Dapperheidsonderscheidingen. Na de Militaire Willems-Orde uit 1815 komt de in 1822 ingesteld Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Dit zijn de oudste dapperheidsonderscheidingen. Tot 1940 was de Militaire Willems-Orde de enige onderscheiding van dapperheid in verband met strijd. Het was bijna onmogelijk om deze te krijgen. Er kwam dus veel meer vraag naar andere onderscheidingen die men kon uitreiken voor bijzondere daden. Sinds die tijd zijn er dus een aantal dapperheidsonderscheidingen in het leven geroepen. Dit zijn de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis, het Kruis van Verdienste, het Vliegerkruis en de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. De Dapperheidsonderscheidingen kunnen ook postuum worden uitgereikt. Dit is niet zo bij de Civiele Orden.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Koninklijk HuisOns land kent een Koninklijk Huis, ofwel Koninklijke familie. De Koninklijke familie is gerechtigd tot de troon en valt…
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Bronnen en referenties