Wil Lof, kunstschilder

Sinds 1997 is Wil Lof fulltime kunstschilder. Haar schilderijen zijn abstract en figuratief, maar heel warm van kleur. De kleuren zijn bijna met perfectionisme op elkaar afgestemd. Haar bijzondere verftechniek heeft al veel mensen geraakt. Zij hangt dus ook, als origineel of giclee, waarschijnlijk al in veel woningen.

Algemeen

Op 22 mei 1948 werd in Hengelo Wilhelmina Dikken geboren. Tegenwoordig is zij beter bekend onder haar mans naam, Wil Lof. Zij is sinds 1997 fulltime kunstschilder. Haar werk is zeer goed te omschrijven als abstract en mysterieus figuratief.

Wil Lof

Vanaf 1964 was Wil dessinontwerpster en het was voor haar werk toen al heel belangrijk om kleuren en lijnen tot een fraai geheel te brengen. Al heel vroeg begon zij naast haar werk ook al te schilderen.

Zij gaat in Enschede een opleiding volgen aan de Academie voor Kunst en Industrie: grafische en textiele vorming. Een aanvullende opleiding wordt in 1999 aan de Academie Artibus in Utrecht gevolgd: beeldend werken en monumentaal schilderen.

In 1974 wordt zij freelance designontwerpster. In 1997 stapt zij over naar het fulltime schilderen en heeft al snel bekendheid in binnen- en buitenland, en exposeert ook in binnen- en buitenland.

Haar werk

De schilderijen van Wil Lof zijn zowel decoratief als anekdotisch. De beeldvlakken en lijnenspel laten veel aan de verbeelding over. Veel van haar schilderijen zijn abstracte vrouwen figuren, vaak in warme kleuren geschilderd, soms zo vaag dat zij oplossen in de achtergrond.

De lichaamstaal van de vrouwen stralen liefde, verbondenheid, en soms angst uit. In ieder geval geeft ieder schilderij de primaire gevoelens weer.

In 2003 werd Wil Lof genomineerd voor de Biennale Internazionale DellÁrte Contemporanea in Florence. Twee van de genomineerde werken zijn uitgebracht in giclee vorm.

Wat is Giclee

Giclee is een reproductietechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een inktjetprinter. Als eerste wordt een reproductie van het origineel gemaakt, ongeacht of het nu olieverfwerk of een aquarel is. Wanneer de kunstenaar de reproductie heeft goedgekeurd, wordt begonnen met het maken van de gelimiteerde oplage. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen, bestaande uit hoogwaardige inkt, aanbrengen op speciaal kunstdrukpapier of canvas.

Iedere oplage heeft een originele handtekening van de kunstenaar, is voorzien van een nummering en gaat gepaard met een certificaat van echtheid. Hoe groot de oplage van de Giclee is, wordt bepaald door de kunstenaar zelf.

Schildertechniek

Wil Lof past een bijzondere schildertechniek toe in haar werk, vooral in de serie “ontmoetingen”. Ze maakt gebruik van de gemengde techniek. Een doek wordt vooraf geprepareerd, het wordt verlijmd met handgeschept papier. Door de grove vezel wordt het papier tijdens het droogproces in kreukels getrokken.

Het schilderij zelf bestaat uit een reeks lagen van transparante taferelen. Eerst wordt een veelkleurig font aangebracht, waarmee de kleurbalans wordt bepaald. Daarna wordt het motief aangebracht door zeer dunnen transparante lagen acrylverf. Het resulteert in kleurtonen die, afhankelijk van de lichtval op het schilderij, kunnen wisselen.

Exposities

  • 1968; in de sociëteit “De Labdiek” in Enschede. Schilderijen en tekeningen
  • 1998; diverse groepsexposities in Leersum
  • 2000; bij de Grondmij in Assen en het Kunstgilde te Leersum
  • 2001; diverse exposities, bij Galerie Lewis in Den Haag, Stoutenbeek in Leiderdorp, Mondileder in Den Haag, KunstKapel in Culemborg, Kunsthandel Kamphuis in Driebergen en Galerie Valentijn in Driebergen-Rijsenburg
  • 2002; Gemeentehuis in Leersum, Galerie Valentijn in Driebergen-Rijsenburg, Grahl Nederland bv in Amersfoort, Lendfers Interior Design in Maastricht, Galerij de Vuursteen in Uden
  • Exposities op Kreta (Griekenland), groepsexpositie in Mallorca (Spanje)
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunst: Atelier 408Kunst: Atelier 408Atelier 408 ligt in hartje Amsterdam, aan de Herengracht 408. Het is een bijzondere galerie, waar beginnend kunstenaars…
Kunstenaar en nu?Kunstenaar en nu? Ben je net afgestudeerd aan de kunstacademie, daar sta je dan, weg het gestructureerd werken aan je ku…
Interessante galerieën in AmsterdamInteressante galerieën in AmsterdamKunst speelt in Amsterdam een voorname rol en de Nederlandse hoofdstad staat dan ook bekend als stad van kunst en cultuu…
Interessante galerieën in Utrecht bezoekenInteressante galerieën in Utrecht bezoekenIn de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van h…
De Amsterdamse School, 1910 - 1940De Amsterdamse School was een bouwstijl die in de jaren 1910 tot 1940 populair was. Vanuit Amsterdam en het Gooi werd de…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.