Antje & Betje, de stripzussen van Ameland

Antje & Betje, de stripzussen van Ameland Antje & Betje zijn twee eigentijdse en eigenwijze niet meer zo jonge zussen van Ameland. Ze becommentarierden jarenlang de actualiteit en vergaapten zich aan alle evenementen op het eiland. Maar de beide dames stonden altijd met de beide benen op de grond. De strip Antje & Betje werd getekend door Sietske van de Meij uit Ballum. De striptekenares vestigde zich als kunstenares op het vasteland, maar houdt voeling met het eiland en komt er nog regelmatig. Door de zussen Antje & Betje blijft ze ook op de hoogte van het wel en wee op het eiland.
Bron: Sietske van der MeijBron: Sietske van der Meij

De Krant van Ameland

De eerste strip van Antje & Betje verscheen in De Krant van Ameland nummer 5, die op 11 januari 2008 uitkwam. Illustratrice Sietske van der Meij bedacht de twee Amelander zusters en maakt er sinds januari 2008 regelmatig een drie plaatjes grote strip over. Meer dan vijf jaar lang verschijnen de twee zessen om de paar weken om onderkoeld commentaar op de actualiteit te geven. In 2013 gaan ze met pensioen.

Bron: Sietske van der MeijBron: Sietske van der Meij

Sietske van der Meij

Sietske van der Meij (1984) is in Ballum op Ameland geboren. Ze deed de Academie Minerva in Groningen en rondde in 2007 haar studie in de richting illustratie af. Sindsdien werkt ze als fulltime illustrator, vanuit een studio die ze samen met andere illustratoren en grafisch ontwerpers in de stad Groningen heeft. Sietske komt regelmatig naar het eiland op familiebezoek. Ze zat in Ballum op de basisschool. Na haar HAVO deed ze een paar maanden PABO, waarna ze al snel begreep dat ze het over een andere boeg moest gooien. Via een vriendin werd ze op het spoor van de kunstacademie gezet en toen ze daar eenmaal voet over de drempel zette, was ze op haar plek. Ze koos voor de richting illustratie, omdat ze graag tekeningen maakt bij een opdracht.

Bron: Sietske van der MeijBron: Sietske van der Meij

Antje & Betje

In opdracht van De Krant van Ameland tekende Sietske van der Meij de strip met twee vaste figuren in de hoofdrol. Het zijn twee fictieve zussen die vaak bij elkaar komen. Ze hebben het dan over de nieuwtjes van het eiland. Sietske van der Meij tekende voor De Krant van Ameland elke twee weken een nieuw kort avontuur van de beide dames. Antje heeft een nuchtere en realistische kijk op de dingen en Betje is overal enthousiast over, soms een beetje naïef. Antje heeft een kat, Gerard, die overal mee naar toe gaat in haar rollator. Betje heeft een parkiet, Pietje, die in zijn kooitje ook overal mee naar toe wordt genomen. Antje & Betje verschenen vanaf nummer 5 in De Krant van Ameland.

Online

Na nummer 20 verschenen de avonturen van Antje & Betje maandelijks op de website van De online Krant van Ameland. Sindsdien lijken Antje & Betje er alleen maar jonger op te worden. De eilander lucht doet de beide dames kennelijk goed.

Jaarboek

Antje & Betje luisteren ook de jaarboeken van Ameland op met hun commentaar. In alle uitgaven van de serie Ameland in ... staan enkele strips met de twee zussen. De strips zouden ook verschijnen in de lusttrumeditie van die serie, maar Ameland in 2012 komt er wegens gebrek aan belangstelling niet. De serie strandt in het zicht van de lustrumhaven. Antje & Betje vieren in 2013 hun eigen lustrum: vijf jaar Antje & Betje.

Opdrachten

De kunstenares werkt in opdracht en maakt vrij werk. Voor de Harener Courant maakt ze elke maand een strip over Harrie & Carrie, de Harense varianten van Antje & Betje. Verder maakt ze kaarten voor diverse gelegenheden, illustreert ze folders en boeken en ontwerpt prentbriefkaarten voor Lifestylewinkel De Rentmeester in Nes op Ameland. Voor De Krant van Ameland ontwierp ze het Antje & Betje bordspel, een soort ganzenbord met Antje & Betje op Ameland in de hoofdrol.
Sietske van der Meij maakt:
 • Schilderijen;
 • tekeningen;
 • illustraties;
 • cartoons;
 • strips.

Boerderij

Voor haar eindexamen maakte Sietske van de Meij een boekje over de boerderij uit haar familie. Het werd een kroniek in tekeningen van de familie Van der Meij. In 2012 gaf ze dat boekje daadwerkelijk uit. De telg uit de Van der Meij familie bundelde honderd jaar herinneringen van familieleden in een boek met de titel Natte voeten en een zolder vol gaten.

Honderd jaar

Sietske van der Meij: “In 2007 was de boerderij van mijn ouders honderd jaar in de familie. Vanaf datzelfde jaar ben ik tijdens mijn afstuderen begonnen om herinneringen van familieleden te verzamelen en te illustreren. Deze herinneringen van gebeurtenissen die zich in die honderd jaar op en om de boerderij hebben afgespeeld, zijn nu verzameld in 'Natte voeten en een zolder vol gaten'.”
Het boek is alleen bij de kunstenares zelf te bestellen: het is in een kleine oplage gedrukt.

Bron: Sietske van der MeijBron: Sietske van der Meij
Natte voeten en een zolder vol gaten
 • Sietske van der Meij
 • Formaat: 20 x 20 cm
 • Omvang: 48 pagina's
 • Omslag: softcover
 • Geheel in fullcolour
 • Prijs: € 19,95
 • ISBN: 978-90-81896-70-2
 • Website: www.sietskevandermeij.nl
 • E-mail: info@sietskevandermeij.nl

De boerderij van Van der Meij


Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkVermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkHet dorp Ballum op Ameland heeft twee kerken, een hervormde en doopsgezinde, die ook wel Vermaning wordt genoemd. In 201…
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Naakt recreëren op AmelandNaakt recreëren op AmelandZwemmen en op het strand liggen is een heerlijke bezigheid. Er zijn maar een paar dingen die nog lekkerder zijn en een e…

Grotesken, van Gouden Huis fresco’s tot carnavalsmaskersGrotesken, van Gouden Huis fresco’s tot carnavalsmaskersGrotesk betekent vreemd en met rare vormen of buitensporig, bespottelijk en belachelijk. Maar een groteske (met een e en…
Picasso’s ‘Laatste Momenten’De meeste artiesten, in welke kunstrichting ook, tonen reeds staaltjes van hun aangeboren talent in hun jeugd en jonge j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sietske van der Meij
 • www.sietskevandermeij.nl
 • Persbureau Ameland
 • De Krant van Ameland
 • Afbeelding bron 1: Sietske van der Meij
 • Afbeelding bron 2: Sietske van der Meij
 • Afbeelding bron 3: Sietske van der Meij
 • Afbeelding bron 4: Sietske van der Meij
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.