Kunst aan Huis – Atelierroute Lauwersland

Kunst aan Huis – Atelierroute Lauwersland Elk jaar is Lauwersland het toneel van een Kunstroute. Ateliers van de regio houden dan open huis. Sinds 1992 wordt de route door Lauwersland georganiseerd en in 2016 wordt het 25-jarig jubileum gevierd van atelierroute Kunst aan Huis gevierd. Kunstenaars uit Noordwest Groningen en Noordoost Friesland, in het gebied rond het Lauwersmeer dat Lauwersland wordt genoemd, stellen hun ateliers gedurende twee weekenden in maart open voor publiek. Gastexposanten schuiven aan waardoor er een levendige en interessante route ontstaat die je op verrassende plekjes van de twee noordelijke provincies brengt.

Kunst aan Huis Atelierroute

De Atelierroute Kunst aan Huis biedt sinds 1992 kunstminnaars en kunstenaars de kans elkaar te ontmoeten op twee weekenden in maart. Bij elke editie is een feestelijke opening die elk jaar op een andere locatie plaatsvindt. De ene keeris dat in het cultuurhistorisch centrum Schierstins in Veenwouden en de andere keer in Galerie De Dream in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Je kunt keer op keer langs Dockumer Nieuwe Zijlen rijden en het verwijsbordje naar De Dream (De Droom) zien en toch nooit de afslag nemen. De Atelierroute nodigt extra uit om die afslag wel te nemen en kennis te maken met het pareltje op het Friese platteland. Het is een van de pareltjes. De Atelierroute rijgt ze jaarlijks aaneen tot een snoer van galeries, werkplaatsen en tentoonstellingsruimten. Twee weekenden achtereen in maart gaan de deuren open en bieden de kunstenaars een kijkje in de keuken. Bij de een mag je het atelier zien, bij de ander is de huiskamer omgetoverd tot tentoonstellingsruimte, bij de derde klim je een trapje op om op zolder naar beelden en schilderijen te kijken en de vierde heeft zijn werk in het plaatselijke kerkje opgehangen. Stichting Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland organiseert de route.

Bron: Kunst aan HuisBron: Kunst aan Huis
Thema
Elke jaar krijgt de route een thema mee. In 2013 was dat bijvoorbeel Transformatie, het jaar daarop stond in het teken van “Dat vind ik nou mooi”. De 24e route in 2015 kreeg als thema Grensberichten mee en voor de jubileumroute in 2016 werd het thema Zinnenstrelend bedacht.

Informatiepunt tussen Groningen en Friesland

De route door Lauwersland bevat bijna 27 ateliers en een informatiepunt. Nummer 1 van de route, die vanaf elk atelier te volgen is, is het informatiepunt. Dat ligt ongeveer in het midden, op de grens van Groningen en Friesland. Daar heeft het bestuur van Stichting Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland zitting. In het Infopunt zijn routekaartjes te vinden en ligt informatie over de deelnemende kunstenaars. Ook kun je daar een lot kopen voor de kunstwerkloterij. Het informatiepunt is op de locatie waar ook de opening plaatsvindt. Tijdens de lustrumeditie van 2016 is Kunstcafé De Dream ingericht als informatiepunt.

Zinnestrelend

Het thema van de 25e Atelierroute slaat op de zinnen, de zintuigen, en op strelen. Het gaat om het strelen van de zinnen: al kijkend, luisterend, proevend, ruikend en voelend. Dat geldt voor elk jaar en voor elke Kunst aan Huis, maar in 2016 nog eens extra.
De kunstenaars spelen in op het thema en laten behalve kunst zien ook voelen, horen, ruiken en zelfs proeven.

Loterij met kans op kunstwerk

Tijdens de atelierroute is er een loterij die kans biedt op het winnen van een kunstwerk ter waarde van duizend euro. De loten zijn in de ateliers in de route en op het Informatiepunt te koop voor vijf euro. Elke deelnemende kunstenaar stelt een werk ter beschikking aan de loterij. Deze te winnen werken staan op de website van Kunst aan Huis. De trekking van de winnende loten is eind maart, ongeveer een week na sluiting van de Atelierroute. De winnaars krijgen direct bericht en de uitslag wordt op de website gepubliceerd. De organisatie verdient met de opbrengst van de loterij geld als bijdrage in de kosten van het evenement.

Ateliers

De bijna 30 ateliers en de tentoonstellingsruimte van het Informatiepunt vormen de route. Aan het evenement doen professionele kunstenaars mee. Locaties en deelnemers wisselen regelmatig, er wordt geput uit de verschillende kunstenaars die in de regio wonen en werken. In 2013 zijn dat bijvoorbeeld:
Bron: Kunst aan HuisBron: Kunst aan Huis
 1. Schierstins - Veenwouden
 2. Daniëlle Boorsma - Veenwouden
 3. Hennie Dijk-Stel – Oudwoude
 4. Gosse Dam – Kollum
 5. Rein Halbersma – Kollum
 6. Pyr Bosma – Kollemerpomp
 7. Anita van Overmeeren – Niehove
 8. Reny Kramer – Zuidhorn
 9. Margot Brekelmans – Zuidhorn
 10. Reinier van den Berg – Aduard
 11. Dick Oostra – Feerwerd
 12. Bea van Twillert – Feerwerd
 13. Geertjan Scholte-Albers – Winsum
 14. Hans Sas – Warfhuizen
 15. Te winnen schilderij van Jelmer Dijkstra / Bron: Kunst aan HuisTe winnen schilderij van Jelmer Dijkstra / Bron: Kunst aan Huis
  Jelmer Dijkstra – Eenrum
 16. Sibrich Veenland – Rasquert
 17. Anne Wine – Kloosterburen
 18. Harm van der Meulen – Ulrum
 19. Robert van Westendorp - Ulrum
 20. Aly van der Wal – Zoutkamp
 21. Ruys – Dokkumer Nieuwe Zijlen
 22. Trude van Assem – Oosternijkerk
 23. Ineke Ekkers – Nes (D)
 24. Katja Stam – Brantgum
 25. Lidwien Sloot – Dokkum
 26. Jan Hooghiemstra – Oenstjerk
 27. Geartsje Dupon – Mûnein

De route

De beschrijving van de route met de adressen van ateliers zijn bij alle deelnemende kunstenaars, grotere VVV-kantoren in de regio, CBK Groningen/ Assen/ Emmen, Kunstuitleen Leeuwarden en bibliotheken in de regio verkrijgbaar. De route is ook af te drukken via de website van Kunst aan Huis.

Kunst aan Huis

Op de website www.kunstaanhuis.nl staan de exposanten van het recente jaar vermeld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groningen - Friesland: route Dokkum - Hogebeintum - AnjumIn Friesland zeggen ze ‘terpen’, in Groningen ‘wierden’. Twee namen voor hetzelfde fenomeen in het noordelijk kustgebied…
Groningen - Friesland: route Winsum - Kollum - Ee - DokkumWierden en terpen – twee woorden voor dezelfde woonheuvels die vanaf plm. 500 voor Chr. tot plm 12e/13e eeuw na Chr. wer…
Wierden/terpen in het noordelijk kustgebiedHet Lauwersland omvat Noordoost-Friesland en Noordwest-Groningen, met de Lauwersmeer als centraal gebied. Het is grotend…

Singer Museum in Laren: gevarieerde kunst voor iedereenHet Singer Museum in Laren biedt kunst voor elk wat wils. Bij je bezoek valt direct op dat Singer Museum er niet een is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kunst aan Huis logo
 • www.kunstaanhuis.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Kunst aan Huis
 • Afbeelding bron 2: Kunst aan Huis
 • Afbeelding bron 3: Kunst aan Huis
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.