Antrozoölogie en fotografie

Mensen en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ze zijn zelfs onderdeel van een co-evolutionair systeem. In de huidige maatschappij vergeten sommige mensen dit. Wetenschappers en kunstenaars proberen de bewustwording hiervan te verhogen.

Antrozoölogie, wat is dat eigenlijk?

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van het woord antrozoölogie. Deze term is samengesteld uit ‘antro’ (mens), ’zoo’ (dier) en ‘logie’ (leer, de studie van) en betekent dus ‘de leer van mens en dier’.

Veel dieren ondersteunen mensen in hun dagelijks leven en zorgen voor gezelschap en plezier. Vanuit de geschiedenis kennen we veel voorbeelden van relaties tussen mens en dier. De grafschriften op de tombes van huisdieren van de Grieken en Romeinen (vier eeuwen voor Christus) drukten de affectie uit die ze voor hun huisdieren voelden. Uit de literatuur, door schilderijen, grottekeningen en andere kunstuitingen blijkt ook dat dieren een belangrijke rol speelden in de levens van onze voorouders. Dieren, zoals de katten in het oude Egypte, werden zelfs vereerd als goden.

Antrozoölogie is een uitdaging op het gebied van de evolutionaire pyschologie, omdat het een nieuw onderzoeksdomein is dat de mens niet beschouwt als een geïsoleerd wezen in een eigen universum maar als een wezen dat verbonden is met alle organismen. Mens en dier zijn onderdeel van een co-evolutionair systeem waarin zij zich samen en in verhouding tot elkaar ontwikkelen.

Antrozoölogie & fotografie

Verscheidene fotografen proberen mensen bewuster te maken van de verbintenis tussen mens en dier door hun onbevangen relatie vast te leggen op de gevoelige plaat. Ze laten allemaal op hun eigen manier zien hoe intens en mooi de band kan zijn tussen mensen en dieren. De één focust op kleine boerderijdieren, de ander op groot vee en twee andere fotografen werken met exotische wilde dieren. Stuk voor stuk weten ze de relatie tussen mens en dier op een indrukwekkende manier vast te leggen.

Gregory Colbert is een Canadese fotograaf en filmmaker. Ashes and Snow, een tentoonstelling die bestaat uit foto’s en films, is zijn bekendste werk. Colbert laat mens en dier samenwerken in zijn werk. Zijn beelden bieden een non-hiërarchische visie van de natuurlijke wereld, waarmee hij laat zien dat de mensheid onlosmakelijk verbonden is met andere levensvormen.
De relatie tussen mens en hond bestaat al zeker ruim 17.000 jaar. Elena Shumilova, een Russische fotografe, heeft onder andere deze band in beeld weten te brengen. Ze woont op een boerderij en heeft een fotoserie gemaakt van haar twee zoontjes met haar hond, kat, konijn en baby-eendjes. Shumilova speelt in haar werk met licht, natuurlijke kleuren, weersveranderingen en sprookjesachtige omgevingen.
Yann Arthus Bertrand is een Franse fotograaf, journalist en ecoloog. Hij is gefascineerd door de relatie tussen dieren en hun eigenaren. In zijn boek Bestiaux (Good Breading) staan 240 foto’s die hij genomen heeft op landbouwshows in Frankrijk, Engeland en Argentinië. Bertrand laat met zijn beelden zien hoe indrukwekkend deze dieren zijn en hoe intens de band is tussen mensen en dieren.
Lenette Newell is een fotografe uit San Fransisco. Ze had als kind de droom om een van de dieren te worden die haar vader, een dierenarts, behandelde. In 2011 verzamelde ze zes exotische diersoorten om dichterbij deze droom te komen. Newell laat met met haar fotoserie Ani-Human zien dat we niet moeten vergeten dat we vroeger ook dieren waren. Ze vindt het belangrijk dat we onze band met de natuur hervinden en meer in harmonie gaan leven met de dieren in onze wereld.
© 2014 - 2024 Janiqa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Dierenfotografie, praktische tipsDierenfotografie, praktische tipsHet fotograferen van dieren is voor veel mensen een leuke bezigheid, maar ook zeker een uitdaging. Dieren staan immers n…
Bekende conceptuele kunstenaars uit de jaren zeventigBekende conceptuele kunstenaars uit de jaren zeventigHoewel conceptuele kunst niet ontstaan is in de jaren zeventig, kennen deze jaren wel het hoogtepunt van de conceptuele…
Bronnen en referenties
  • "Oratieboekje Antrozoölogie" <http://www.ou.nl/documents/12452/0/Oratieboekje_Antrozoologie.pdf?version=1.0>
  • "Bestiaux" <http://www.yannarthusbertrand.org/en/books/bestiaux>
  • "Russian Mother Takes Magical Pictures of Her Two Kids With Animals On Her Farm" <http://www.boredpanda.com/animal-children-photography-elena-shumilova/>
  • "Lenette Newell's Ani-Human Series" <http://blog.altpick.com/2011/09/09/lennette-newells-ani-human-series/>
  • "Ashes and Snow Gallery" <https://gregorycolbert.com/#!ashesandsnowGalleryAlt>
  • "Anihuman Elephant" <http://oneeyeland.com/photo4/portraits/one_eyeland_anihuman_elephant_555_by_lennette_newell_62938.jpg>
  • "Anihuman Bodypainting" <http://www.mypinkadvisor.com/wp-content/uploads/2012/02/Ani-Human-Body-Painting-x-Lennette-Newell-7.jpg>
Janiqa (4 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.