Met (jonge) kinderen naar het museum

Met (jonge) kinderen naar het museum Met (jonge) kinderen naar het museum is lang niet altijd vanzelfsprekend, maar kan erg leuk zijn. In Nederland zijn een aantal musea die goed ingericht zijn op kinderen, ander hebben een apart gedeelte of organiseren speciale activiteiten of rondleidingen voor kinderen. Hoe bereid je kinderen voor op een museumbezoek en waar moet je allemaal rekening mee houden als je met (jonge)kinderen naar een museum gaat?

Kinderen en musea

In Nederland zijn er steeds meer musea te vinden die goed ingericht zijn om te bezoeken met je (klein)kinderen. Daarnaast is er een groeiend aantal musea die (met name in de vakantie) activiteiten rondleidingen en dergelijke organiseert speciaal voor kinderen.

Hoe bereid je kinderen voor op een museumbezoek?

In een museum gelden andere regels en het kan daarom goed zijn om je kind voor te bereiden op een museumbezoek. Deze voorbereiding hangt af van de leeftijd en het museum waar je heen gaat. Er zijn musea waar je overal aan mag zitten (Dick Bruna Huis in Utrecht). Er zijn ook musea waar je nergens aan mag zitten (Rijksmuseum Amsterdam). Vertel je kind hierover en ook waarom dat is.

‘Nijntje in het museum’ van Dick Bruna (ISBN 90-5647-431-6) vertelt het verhaal van Nijntje in een museum. Door dit boekje samen door te nemen Kan je laten zien wat je kind eventueel kan verwachten. Er zijn nog meer leuke boeken die je kan gebruiken om een museumbezoek voor te bereiden zoals;
  • 'Naar het museum' van Florence Ducatteau en Chantal Petten (ISBN 978-90448-1362-3) voor kinderen vanaf 5 jaar
  • 'De kleine kunstkijker' van Deidre Carasso en Catrien Schreuder (ISBN 978-90-6918-273-5) voor kinderen tussen de 10 en 13 jaar
  • 'Wie maakt dinosaurusbotten schoon?' door Margie Markarian (ISBN 978-90-5483-801-2
voor kinderen rond de tien jaar

Waar moet je rekening mee houden?

Als je met kinderen naar een museum gaat zal dit bezoek (afhankelijk van de leeftijd) korter zijn dan anders. Kinderen hebben nu eenmaal een kortere concentratieboog. Zeker in musea waar ze in het gareel moeten lopen en nergens aan mogen zitten is het soms moeilijk om het vol te houden. Jonge kinderen zijn nu eenmaal erg op ervaringen ingesteld en hebben de behoefte om iets te doen en te bewegen. Houd zo’n bezoek kort. Kijk alleen naar een paar foto’s en vertel er iets over. Loop samen rondom een beeld en verwonder je. Vraag je samen af wat iets voorstelt en of je het mooi vindt.

Voor iets oudere kinderen zijn er vaak boekjes met speciale opdrachten en vragen. Dit kan helpen de aandacht er iets langer en gerichter bij te houden. Kinderen zijn nu eenmaal erg nieuwsgierig en over het algemeen dol op vragen oplossen en dingen uitzoeken.
  • Bereid je dus goed voor en kijk van te voren op de website naar de mogelijkheden.
  • Vertel je kind ook dat het waarschijnlijk in de rij moet wachten tot je naar binnen kan. Daarna mogen jullie weer in de rij staan voor de garderobe.
  • In sommige musea moet je heel stil zijn.
  • Vertel je kind dat het goed bij je moet blijven (en doe eventueel een bandje om met naam en telefoonnummer)
  • Ga meteen (uit)plassen. Dat voorkomt dat je tien minuten later op zoek moet naar een toilet.
  • Een bezoek aan het restaurant of café tussendoor en na afloop maakt het museumbezoek nog specialer en kan er ook voor zorgen dat het bezoek iets langer kan duren doordat er weer nieuwe energie is om het één en ander te zien.
  • Heb weinig verwachtingen. Zeker bij jonge kinderen is het snel op.
  • Zoek een museum/tentoonstelling uit die bij de belevingswereld van je kind aansluit.
  • Zorg voor genoeg te eten en te drinken.
  • Vergeet geen luiers/reservekleding/spenen/flesjes et cetera voor de allerkleinsten

Speciale musea voor kinderen

Hoewel onderstaande musea ook erg leuk en interessant zijn voor volwassenen zijn de onderstaande musea al zeer geschikt om met de allerkleinsten heen te gaan.
  • Het Spoorwegmuseum in Utrecht
  • Het Dick Bruna Huis in Utrecht
  • Luchtvaart themapark Aviodrome in Lelystad

Museumjaarkaart voor kinderen

Met een museumjaarkaart heb je toegang tot bijna 400 musea in Nederland. De kaart kost E 32,45 voor jongeren (kinderen) tot 18 jaar. Het is zeker een overweging waard om deze aan te schaffen als je regelmatig met je kind naar een museum wilt. De kaart maakt het makkelijk om regelmatig een kort bezoekje te brengen.
Daarnaast zijn er in Nederland ook een aantal kastelen die je met de museumjaarkaart gratis mag bezoeken zoals het Muiderslot in Muiden en kasteel Hoensbroek in Hoensbroek.

Lees verder

© 2014 - 2025 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De museumkaart voor kinderenDe museumkaart voor kinderenDe museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat…
Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…
Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Een museum bezoeken met kinderen is erg leuk! Maar ieder kind is anders, het ene kind houdt van kijken naar schilderijen…
Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met de kids op museumbezoek, niet altijd evident. Immers, in de meeste musea mag je niet rondhollen, moet je stil zijn e…

Het blijvende mysterie achter BanksyHet blijvende mysterie achter BanksyBeroemde kunstwerken zoals van Vincent van Gogh, Claude Monet, Rembrandt van Rijn, Michelangelo en Leonardo da Vinci wor…
Schoonmaken van schilderijenSchoonmaken van schilderijenHet schoonmaken van een schilderij dient zeer zorgvuldig te gebeuren. Een schilderij is namelijk erg kwetsbaar en kan ma…
Bronnen en referenties
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 13-02-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.