Het blijvende mysterie achter Banksy
Beroemde kunstwerken zoals van Vincent van Gogh, Claude Monet, Rembrandt van Rijn, Michelangelo en Leonardo da Vinci worden door iedereen in de kunstwereld aanschouwd als hoge cultuur. Er is in de kunstwereld veel controverse over wat precies tot hoge en lage cultuur behoort. Een kunstenaar waarover de meningen betreft hoge of lage cultuur sterk verdeeld is, is Banksy. Het is een eindeloze discussie of zijn werken nu behoren tot hoge of lage cultuur. Feit is dat zijn werken een vorm van kunst zijn, namelijk “ Street art”. Bovendien is hij wereldberoemd en hij heeft wereldwijd veel fans. Echter veel mensen vragen zich af wie Banksy eigenlijk is en waardoor hij zo bekend is geworden.
Wie is Banksy?
Banksy is een wereldberoemde Britse street art kunstenaar. Banksy is niet zijn de echte naam, het is een pseudoniem. Er zijn veel speculaties over wie hij werkelijk is, echter is dit nooit met zekerheid vastgesteld. Hij is omhuld in anonimiteit en de street art artist onderneemt altijd stappen om ervoor te zorgen dat hij anoniem door het leven kan blijven gaan. Zo is hij als hij kunstwerken gaat maken altijd vermomd en hij maakt aan niemand kenbaar dat hij Banksy is. Er zijn mensen die beweren dat ze weten wie Banksy daadwerkelijk is, maar dit is nooit met zekerheid vastgesteld. Zo beweren sommige bronnen dat zijn naam “Robert” of “Robin Banks”. Anderen houden vol dat zijn echte naam “Robin Gunningham” is.
Er zijn slechts een aantal dingen die met zekerheid over hem gezegd kunnen worden. Zo is hij opgegroeid in Engeland, in Bristol. Hij is begin jaren 70 geboren, er zijn bronnen die zeggen dat hij in 1974 geboren is. Hij is begonnen als graffiti artiest, echter daarna is hij overgestapt op stencil art. Het verschil tussen stencil art en graffiti is dat er bij stencil art gebruik wordt gemaakt van sjablonen. Bij graffiti wordt juist alles uit de vrije hand gemaakt. Banksy is overgestapt op stencil art, omdat dit efficiënter werkt dan graffiti. Het spuiten van graffiti kost namelijk veel meer tijd en als graffitispuiter loop je dan meer gevaar om gepakt te worden door de politie. De kunstwerken van Banksy stellen politieke, sociale en maatschappelijke issues aan de kaak. Zijn werken maken duidelijk dat Banksy anti-kapitalistisch, tegen de gevestigde orde, en een anti-militarist is. Zijn werk kenmerkt zich door pakkende en tegelijkertijd humoristische beelden. Hij maakt veel gebruik van dieren, zoals apen en ratten. Ook schildert hij vaak mensen zoals kinderen, soldaten, ouderen en politieagenten. Hij is begonnen in Engeland, echter tegenwoordig vind je zijn werken overal. Hij heeft in diverse Europese steden, maar ook buiten Europa ,zoals de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten zijn boodschap achtergelaten. Hij houdt ervan om te provoceren en hij past bestaande kunst aan waardoor de aard van de kunst drastisch verandert.
Hoe is Banksy zo bekend geworden?
Er zijn diverse gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat Banksy nu wereldberoemd is. Diverse acties van hem zijn breed uitgemeten in de pers. De meest bekende voorbeelden zijn:
- In 2003 slaagde Banksy erin om ongezien het Britse nationaal museum Tate binnen te dringen en daar een werk van zichzelf op te hangen. Het bewerkte schilderij, met daarop een landschap met op de voorgrond blauwe politietape, werd pas enkele uren later opgemerkt door beveiligers toen het naar beneden viel.
- In augustus 2005 schilderde hij negen werken op de Palestijnse zijde op de muur tussen Israël en Palestijnse gebieden. Zo toonde hij een ladder die helemaal doorloopt tot aan de top van de muur en kinderen die een gat graven door de muur.
- In augustus 2006 reisde Banksy langs 48 platenzaken in Engeland en verving 500 exemplaren van de debuut van Paris Hilton. Hij vervalste het cd boekje, maar liet de barcode intact, zodat verkopers niks in de gaten hadden. Op de cd stond een remix door Danger Mouse van Paris cd en de nummers op de cd hadden teksten zoals “ Waarom ben ik beroemd” en “ Waarom besta ik”.
- Een maand later, in september 2006, bracht hij een bezoek aan Disneyland in Californië. Hij had een opblaaspop in zijn rugzak meegenomen en plaatste deze op klaarlichte dag vlakbij een attractie. De opblaaspop was gekleed als een Guantánamo Bay gevangene en toen de pop na 90 minuten werd ontdekt, werd de attractie tijdelijk gesloten.
- In diezelfde maand, in september 2006 , hield hij een tentoonstelling genaamd “Barely Legal”. Tijdens deze tentoonstelling plaatste hij een olifant in een kamer. De olifant werd beschilderd in dezelfde kleuren als het behang in de kamer. De beschilderde olifant was het middelpunt van de tentoonstelling en het zorgde voor veel ophef
- In 2010 heeft Bansky de film “ Exit through the Gift Shop” uitgebracht. De film vertelt het verhaal van de Franse immigrant Thierry Guetta die een obsessie voor street art heeft. De film laat kijkers zien hoe de street art wereld in elkaar steekt.
- In het najaar van 2013 liet Banksy een oudere man op straat in New York zijn werken verkopen. Echter voorbijgangers hadden niet in de gaten dat het echte werken van Banksy waren. Pas na ruim 4 uur werd zijn eerste werk verkocht en de totaalopbrengst van de dag was slechts 420 euro. De verkochte werken zijn zeer zeldzaam en de waarde van de Banky’s is duizenden keren hoger dan dat er daadwerkelijk voor betaald is.
Door bovenstaande acties is Banksy zo beroemd geworden. Hij blijft provoceren en stelt nog steeds politieke en maatschappelijke issues ter discussie stellen. Zo heeft hij in april 2014 een werk getiteld " Mobile Lovers" in Bristol op een muur gespoten. Het werk toont een koppel dat elkaar omhelst, maar geen oog voor elkaar heeft. Het koppel is namelijk druk bezig met kijken wat er op hun smartphones afspeelt. Het kunstwerk stelt de groeiende digitalisering en de individualisering van onze samenleving ter discussie.