Catawiki: online veilinghuis voor verzamelaars
De veilingsite Catawiki is de ideale plek voor verzamelaars. In korte tijd groeide de online catalogus uit tot de grootste Nederlandse veilingsite als het gaat om verzamelobjecten, zoals strips, kunst en waardevolle sieraden. De site organiseert wekelijks een groot aantal veilingen. Catawiki brengt ook een eigen magazine uit en probeert intussen in het buitenland voet aan de grond te krijgen.
Het online veilinghuis Catawiki is sinds 2009 aan een sterke opmars bezig. De site begon als een catalogus voor verzamelaars. Het doel daarvan was zoveel mogelijk items in kaart te brengen die door mensen worden verzameld. Het kan dan gaan om stripboeken of oude platen en boeken, maar ook om luciferdoosjes, postzegels, schilderijen of speldjes. De site biedt verzamelaars ook de mogelijkheid om hun eigen verzameling bij te houden. Anno 2014 zijn er bijna 2.5 miljoen items in kaart gebracht, maar daarmee is het einde nog lang niet in zicht. Het aantal items kan bijna eindeloos worden uitgebreid. Oprichter van de site is René Schoenmakers.
Veilingen van Catawiki
Sinds 2011 houdt Catawiki ook veilingen via de site. Elke week gaan er twintig tot veertig veilingen van start. Per veiling worden er gemiddeld 50 tot 200 kavels aangeboden. De opbrengst van de aangeboden kavels loopt zeer uiteen, van een paar euro tot duizenden euro’s. De veilingen zijn per thema ingedeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld veilingen waar alleen oude kaarten, munten, automobielen, kunst of strips worden geveild. Verder organiseert het veilinghuis ook themaveilingen. De veilingen worden in dat geval rond een bepaald thema of persoon georganiseerd. Zo waren er in het verleden veilingen rondom de persoon van Heleen van Rooyen, W.F. Hermans en Boudewijn Buch. Bij andere stripveilingen werden bijvoorbeeld alleen originele striptekeningen of kunstboeken verkocht.
Kopen en verkopen via Catawiki
Om mee te mogen doen aan een veiling moet de geschatte opbrengst op minimaal 75 euro liggen, hoewel de site deze grens niet al te streng hanteert. De items kunnen met een goede beschrijving en foto’s digitaal worden aangeleverd. Een koper betaalt 9 procent extra over de waarde van het gekochte product. Dat geld gaat naar Catawiki. Verder komen er meestal nog verzendkosten bij. De verkoper betaalt 12 procent van de opbrengst aan Catawiki. Op die manier levert het de veilingsite ook een behoorlijk bedrag op. Daar betalen zij onder andere veilingmeesters van die de veilingen organiseren. Bij sommige kavels geven zij ook een schatting van de verwachte opbrengst.
Prijzen
Dat Catawiki hard aan de weg timmert blijkt ook wel uit de verschillende prijzen en vermeldingen die zij ontving. In 2010 schreef de site zich in voor de Accenture Innovation Awards in 2010 en won uiteindelijk twee prijzen. In 2013 werden ze vermeld in het overzicht van honderd veelbelovende startups. Catawiki probeert ook uit te breiden naar het buitenland. Zo zijn er in Duitsland, Frankrijk en België salesteam opgezet die meer uitleg geven aan professionele aanbieders. Dit levert wat op, want Catawiki groeit hard in deze landen. Verder organiseert de site regelmatig veilingen gericht op buitenlandse verkopers. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een veiling van Duitstalige of Franstalige boeken, maar ook Aziatische kunst. Er is vanuit China en het Midden-Oosten vooral veel belangstelling als het gaat om bijzondere verzamelobjecten, zoals wijn, sieraden en oude landkaarten.
Eigen magazine
Anno 2014 heeft Catawiki meer dan honderdvijftig duizend geregistreerde gebruikers. Ook wordt er een eigen blad uitgegeven. Bijna zeventigduizend mensen ontvangen dit blad.