De 10 best bezochte kunstmusea in de wereld

Of het nu gaat om oude meesters uit de Gouden Eeuw of moderne kunst van spraakmakende kunstenaars: mensen houden van kunst. De tien best bezochte kunstmusea in de wereld trekken samen dan ook maar liefst jaarlijks rond de 50 miljoen bezoekers. Bovenaan staat het Louvre met ruim negen miljoen bezoekers per jaar. De cijfers zijn afkomstig uit de kunstbijlage van de Washington Post van april 2013 en bezoekersgegevens van de genoemde musea.

Londen en Parijs populair

Londen scoort goed in het lijstje van populairste kunstmusea. Dat geldt trouwens ook voor Parijs. Beide steden hebben maar liefst drie musea die voorkomen in het rijtje van de tien meest bezochte musea ter wereld.

Nederland bij top 25

Nederland heeft wel toonaangevende musea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Maar deze blijven wat betreft bezoekersaantallen achter bij de top-musea in Londen, Parijs en New York. Kijken we wereldwijd naar de top 25 van de best bezochte kunst musea, dan is Nederland wel in beeld. Het Rijksmuseum staat in dat rijtje met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar, op de negentiende plaats.

De best bezochte kunstmusea in de wereld

1. Louvre - Parijs - 9.527.347 bezoekers

Het Musée du Louvre is het best bezochte museum ter wereld. Cultuurliefhebbers vinden hier op elk moment rond de 30.000 items in de verschillende zalen. Niet alleen het aantal schilderijen en beeldhouwwerken is immens. Het museum bezit ook enkele van de bekendste doeken uit de geschiedenis. De bekendste is wel de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

2. Metropolitan Museum of Art - New York - 6.171.304 bezoekers

Aan de oostzijde van Central Park in Manhattan staat dit wereldberoemde museum. De kunstwerken die hier getoond worden dateren van 3000 jaar geleden tot en met de moderne en contemporaine kunst. De New Yorkers spreken liefkozend over 'The Met'. Ook het gebouw zelf is een kunstwerk dat is voorzien van rijkversierde beelden.

3. British Museum - Londen - 6.138.500 bezoekers

Het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk is het British Museum. De tentoongestelde en in depot bewaarde kunstschatten maken deel uit van een van de grootste verzamelingen ter wereld. Het museum is een tempel van de geschiedenis van mens en cultuur. Centraal in het museum ligt het Queen Elizabeth II Great Court. Een groot overkapt plein waar ook de centrale bibliotheek is gevestigd.

4. Tate Modern - Londen - 5.094.882

De naam zegt het al. Dit museum is gespecialiseerd in moderne kunst. Het museum is onderbracht in een voormalige energiecentrale langs de Theems. De centrale hal die in een vorig leven de turbines huisvestte bevat nu werken van Matisse, Picasso, Warhol en anderen.

5. National Gallery - Londen - 5.597.738

Het derde museum op rij in deze galerij der groten onder de musea is de National Gallery. Nabij Trafalgar Square biedt dit museum vooral schilderkunst. De tentoongestelde werken geven een goed overzicht van de West-Europese schilderkunst door de eeuwen heen.

6. Vatican Museums - Vaticaanstad - 5.261.773

Binnen de grenzen van het Vaticaan vormen verschillende paleizen samen een museum. Het accent ligt hier om kerkelijke kunst. Probeer als het even kan de grootste mensenmassa's voor te zijn. Zeker bij een bezoek aan de Sixtijnse Kapel met de beroemde fresco's van Michelangelo.

7. National Palace Museum - Taipei - 4.430.546

Bij dit kunstmuseum in China vindt u een aanzienlijk deel van de verzameling keizerlijke collectie. De vele tienduizenden kunstvoorwerpen bestrijken gezamenlijk een periode van 4000 jaar geschiedenis.

8. National Gallery of Art - Washington DC - 4.146.535

Washinton DC biedt de bezoekers enkele interessante musea en andere attracties. De National Gallery of Art beheert een collectie die varieert van Byzantijnse altaarstukken tot en met moderne pop art. De nadruk ligt op beeldende kunst. Vergeet niet de beeldentuin te bezoeken. Even verderop vindt u het Smithsonian Institute, het Washington Monument, Lincoln Memorial en natuurlijk The White House.

9. Centre Pompidou - Parijs - 3.772.500

Dit populaire cultuur centrum in Parijs biedt onder meer onderdak aan het Musée National d'Art Moderne. Ook wie weinig met kunst heeft zal dit gebouw herkennen. Archiecten Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini zetten een gebouw neer dat binnenste buiten lijkt te zijn gekeerd. Het gebouw is omhuld in staalconstructies en kleurige buizen.

10. Museé d'Órsay - Parijs - 3.650.000

De geschiedenis van westerse kunst tussen tussen 1848 en 1914 is goed gedocumenteerd in het Museé dÓrsay. Het museum is ondergebracht in een voormalige treinstation. U vindt hier werken van nagenoeg alle bekende kunstenaars uit de westerse geschiedenis, variërend van Van Gogh, tot Gauguin en Monet.

De grootste collectie

Het Louvre is al sinds jaar en dag het best bezochte museum ter wereld. Ooit ging het gerucht dat het Musée du Louvre kopieën bezat van de belangrijke werken van alle grote en invloedrijke schilders. Het zou gaan om werken van alle oude meesters tot en met de werken van alle expressionisten en moderne schilders. Dit gerucht berust niet op waarheid, maar het zegt wel iets over de enorme collecte van het museum.

Hoe bezoek ik een museum?

De collecties van de tien best bezochte kunst musea ter wereld zijn enorm. Wie een van deze musea bezoekt doet er verstandig aan om het bezoek te starten met een duidelijk doel. Het is eenvoudig onmogelijk alle tentoongestelde werken goed te bekijken. Beter is het vooraf een selectie te maken van enkele schilderijen en/of beelden die men bijzonder graag wil zien. Dit voorkomt dat de vermoeidheid toeslaat op het moment dat u bij dat ene schilderij bent dat altijd al op uw wensenlijstje stond.

Wisselend aantal bezoekers

Deze lijst is een momentopname gebaseerd op cijfers uit 2013 en 2014. De lijst geeft wel een betrouwbaar beeld van de bezoekersaantallen. De populariteit van deze tien musea is niet of nauwelijks onderhevig aan modegrillen. Zo was het Louvre ook vijf jaar geleden al het best bezochte museum ter wereld. Van sommige musea ontlopen de bezoekersaantallen elkaar niet veel. Met het verstrijken van de tijd zouden hier kleine verschillen kunnen optreden in de rangorde. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat over vijf of tien jaar ineens tien andere musea tot de best bezochte ter wereld behoren.
© 2014 - 2024 Tijnvanhenbeek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Catawiki: online veilinghuis voor verzamelaarsCatawiki: online veilinghuis voor verzamelaarsDe veilingsite Catawiki is de ideale plek voor verzamelaars. In korte tijd groeide de online catalogus uit tot de groots…
Bronnen en referenties
 • Kunstbijlage van de Washington Post van april 2013 - Meerdere auteurs.
 • Musée du Louvre: http://www.louvre.fr/en
 • Metropolitan Museum of Art: http://www.metmuseum.org/en
 • British Museum: http://www.britishmuseum.org/
 • Tate Modern: http://www.tate.org.uk/visit/tate-modern
 • National Gallery: http://www.nationalgallery.org.uk/
 • Vatican Museums: http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html
 • National Palace Museum: http://www.npm.gov.tw/
 • National Gallery of Art: http://www.nga.gov/content/ngaweb.html
 • Centre Pompidou: http://www.centrepompidou.fr/
 • Museé dÓrsay: http://www.musee-orsay.fr/en/home.html
 • De websites van de genoemde musea zijn bezocht tussen 20-08-2014 en 01-09-214
Tijnvanhenbeek (7 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.