Wat is Djokja zilver?

Djoka zilver is nauwelijks meer bekend in Nederland. Het komt dan ook vanuit de tijd van de overzeese gebiedsdelen van Nederland. Wel erg interessant voor liefhebbers van zilver en kunst.

Djokja zilver

Wist u dat er verschillende zilversoorten zijn? In Europa is de meest gebruikte soort Sterling zilver, met een zilvergehalte van 92,5%. Djokja zilver is een zilversoort met een lager zilvergehalte; hierom mocht het langere tijd dan ook geen zilver genoemd worden. Het bevat een zilvergehalte van meestel ongeveer 80%. Wel zijn er veel afwijkingen bekend, maar tegenwoordig bevatten de meeste artikelen ook een keurmerk, zodat je kunt zien hoe hoog het zilvergehalte in werkelijkheid is.

Wat wordt dan eigenlijk precies bedoeld met Djokja zilver? In feite is dat het zilverwerk gemaakt in Kota Gede (Indonesië) tussen het begin van de 20e eeuw en ongeveer 1970. Het heeft vaak een herkenbaar motief, zoals de lotusfiguur, maar ook veel dierfiguren zijn bekend en bijv. geometrische figuren. De naam Djokja komt van de plaats Djokjakarta op het eiland Java. Het plaatje Kota Gede ligt hier vlakbij. Als techniek wordt het etsen van het zilver belangrijk geacht, iets waar de Europeanen in Indonesië erg dol op waren. Daarnaast gebruikten de zilversmeden een oude regionale techniek: bosseleren; dit is het van binnenuit uithameren van het zilver.

Het zilver werd dus niet alleen vervaardigd voor de inlandse adel, maar ook op steeds grotere schaal voor de Europeanen. Dit leidde tot het vervaardigen van special Europese en zelfs Nederlandse voorwerpen, bijv. de Maggihouder, speciaal gemaakt voor de vierkante vorm van ons Nederlandse Maggiflesje. Ook ging men zilveren eetgerei vervaardigen, waarvan de Nederlandse aardappellepel een goed voorbeeld is.

Het Djokja zilver werd bekender en ontwikkelde zich tot een verzamelcultuur. Onze voormalige Prins Bernhard was zon verzamelaar. De mooiste objecten zijn ook wel aan onze koninklijke familie geschonken als staatsgeschenk, zowel voor als na de onafhankelijkheid van Indonesië.

Met enige regelmaat vind je op de veilingsites, zoals Marktplaats of E-bay nog artikelen van Djokja zilver. Omdat het zilvergehalte laag is, zijn de artikelen nu vaak nog betaalbaar. Maar omdat het steeds meer verzameld wordt, stijgen de prijzen. Veel artikelen van Djokja zilver worden nu gezien als objecten met cultuurhistorische waarde en verdwijnen naar musea.
© 2008 - 2020 Coravd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Fysiek zilver is een gewild edelmetaal en de zilverprijs is harder gestegen dan de goudprijs. Hoe herkent u wat voor zil…
Hoe moet je zacht solderen en hard solderen?Hoe moet je zacht solderen en hard solderen?Solderen is het verbinden van metalen door middel van een smolten metaal of legering met een lager smeltpunt. Er zijn ve…
Het herkennen van antiek of waardevolle spullenHet herkennen van antiek of waardevolle spullenOp een rommelmarkt, veiling of op het internet worden allerhande spullen aangeboden. Voor veel mensen is het een hoop ro…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…

Origami, de papiervouwkunstOrigami, de Japanse papiervouwkunst is eeuwen oud in Japan. In het westen werd deze kunst pas bekend in de 19de eeuw.
Kunst: Atelier 408Kunst: Atelier 408Atelier 408 ligt in hartje Amsterdam, aan de Herengracht 408. Het is een bijzondere galerie, waar beginnend kunstenaars…

Reageer op het artikel "Wat is Djokja zilver?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Paulina, 27-06-2020 11:26 #2
Goedendag,

Ik heb van een tante, die overleden is, een schaaltje van Djokja zilver gekregen, ongeveer 40 jaar geleden. Het is nooit gebruikt, want ik had er niks mee. Nu ik het op zolder teruggevonden heb hecht ik er meer waarde aan. Het is helaas helemaal zwart geworden. Hoe krijg ik dit weer schoon en mooi zilverkleurig?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Paulina Fransooijs

H. Prinsen, 10-12-2009 20:46 #1
Ik heb wat djokja zilver, alleen staat in elk onderdeeltje het nr 90, volgens iemand die ik gesproken heb bestaat djokja met nr 90 niet. Ik hoop dat u mij de correcte gegevens kunt geven

Infoteur: Coravd
Gepubliceerd: 05-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Reacties: 2
Schrijf mee!