Origami, de papiervouwkunst

Origami, de Japanse papiervouwkunst is eeuwen oud in Japan. In het westen werd deze kunst pas bekend in de 19de eeuw.

Wat is origami?

Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier tot mooie objecten. In principe wordt steeds gewerkt met vierkante stukken papier, waarvan liefst beide zijden een verschillende kleur hebben. In tegenstelling tot het Kirigami staat het origami niet toe dat in het papier wordt geknipt.

Oorsprong

Hoewel origami in Japan tot volle bloei is gekomen, stamt de techniek uit China, waar ze bijna 2000 jaar oud is. Van de Chinese origamitechniek is niet vel gekend. Japan heeft er inmiddels meer dan vier eeuwen origamitraditie opzitten.

Papier is een Chinese uitvinding, maar Japan heeft, deels om economische reden en deels om artistieke redenen, tal van nieuwe toepassingen voor papier ontdekt. Denken we bijvoorbeeld aan de woningen, waar muren, deuren en soms zelfs trappen van papier zijn.

Deze toepassingen mogen niet worden verward, zelfs niet geassocieerd met de moderne traditie van wegwerppapier, zoals papieren borden, verpakkingen, bekers, enz.

Origami voor beginners

Wie zijn eerste stappen wil wagen in het origami kan hiertoe in de knutselwinkel mooie tweekleurige vierkante blaadjes papier aanschaffen. Er bestaan zeer goede handboeken voor beginners.

Origami voor kinderen

Voor kinderen zijn in de handel origamiblaadjes waarbij de aan te brengen vouwen met stippellijnen zijn aangegeven.

Origami voor gevorderden

Gevorderden zullen zelf nieuwe modellen bedenken. Tegenwoordig is zelfs software verkrijgbaar voor het begeleiden van complexe origamivormen.

Origami wiskunde

Een speciale wiskunde, voornamelijk meetkunde, met haar eigen stellingen, werd voor het origami uitgewerkt. De grote naam hierin is de Italiaans-Japanse wiskundige Humiaki Huzita (1924-2005). Hij was van geboorte Japanner, maar verhuisde naar Italië om kernfysica te studeren.

Hij is vooral bekend voor zijn zes axioma’s over de wiskunde van het papiervouwen.

Origami als grote kunst

Regelmatig worden wedstrijden gehouden van origamikunst, waarbij verbluffende pronkstukken worden geëxposeerd.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Origami: KonijnOrigami: KonijnOrigami is de kunst van het vouwen van papier. In dit artikel leg ik uit hoe je een simpel konijntje kan vouwen. Dit is…
Origami: KraanvogelOrigami is de kunst van het vouwen van papier. Hiermee kun je heel veel verschillende figuren en dieren maken. Het is ni…
DIY: jouw kamer - origamiEen van de manieren waarop je gemakkelijk en goedkoop zelf je kamer kan decoreren, is met origami. Hoe leuk is het als j…

Kirigami, de papiersnijkunstKirigami wordt vaak in één adem genoemd met origami. Toch is het iets helemaal anders. Kirigami is de kunst om uit stukj…
Wat is Djokja zilver?Djoka zilver is nauwelijks meer bekend in Nederland. Het komt dan ook vanuit de tijd van de overzeese gebiedsdelen van N…
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 24-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.