Bouw van een carnavalswagen

Het bouwen van een carnavalswagen kent heel wat voorbereiding. Carnaval vindt meestal plaats in de maand februari. Het starten met bouwen begint daarom ook in de maanden september of oktober. Allereerst wordt natuurlijk een idee bedacht, en uitgewerkt doormiddel van een tekening. Daarna kan de start van het bouwen van een carnavalswagen beginnen. Hieronder vind je stap voor stap hoe het bouwen van een carnavalswagen in zijn werk gaat. O.a. het laswerk, moduleren, en plakken komen voorbij.

De tekening

Nadat alle ideeën bekend zijn, gaat de ontwerper aan de slag met de tekening. Allereerst moet het idee uitgewerkt worden. Je gaat op zoek naar voorwerpen die met het idee te maken hebben. Deze schrijf je allemaal op, en vervolgens ga je kijken wat de leukste zijn. Als je dat gedaan hebt, kan je vervolgens de indeling maken van het onderstel. Nadat dit bekend is kun je een invulling geven aan het ontwerp van de wagen. Van te voren moet je goed de afmetingen van de wagen doornemen en de hoogte bepalen.

Je tekent de ideeën uit, en uiteindelijk kom je tot een geheel. Ook het tekenen op schaal kan uiteindelijk makkelijk zijn tijdens het bouwseizoen. Als de tekening klaar is kan de start van het bouwseizoen beginnen.

Lassen

Het eerste werk van het bouwen van een carnavalswagen is het lassen van constructie, en het vormen van objecten zoals op de tekening. Je kunt hierbij denken aan poppen of dieren. Deze poppen worden gevormd met buigijzer. De onderdelen worden gebouwd op een onderstel. Naast het onderstel hebben we ook de tractor. Deze zorgt er uiteindelijk voor dat het onderstel door de optocht wordt geloodst. Deze tractor wordt ook ingebouwd.

De constructie is belangrijk voor de opbouw van de wagen. Er zijn dingen die op elkaar worden gebouwd op het einde van de rit, en ook de stevigheid komt er bij kijken. Dit zijn belangrijke factoren, waar je zeker genoeg aandacht aan moet besteden. Verschillende soorten staal worden hiervoor gebruikt zoals h-balken en betonijzer, balkstaal. Met deze metalen wordt er een constructie gemaakt. Ook in de poppen wordt er versteviging aangebracht. Dit gebeurt vaak met betonijzer. Als een kop moet gaat bewegen wordt er gebruik gemaakt van buizen die in elkaar vallen. Op die manier kunnen er dan uiteindelijk bewegingen worden toegepast.

Bewegingen

Naast de constructie wordt er ook gewerkt aan de bewegingen op de wagen. Er worden elektromotoren aangebracht, tandkransen, tandwielen, en hydrauliek om zo de wagen te voorzien van veel beweging. Dit kost de nodige tijd, en wordt vaak gedaan door de leden die er veel vanaf weten. Uiteindelijk zorgen de bewegingen er voor dat er veel actie op en rondom de wagen is. Voorbeelden zijn poppen die gaan draaien, ook kunnen ze een kantelbeweging maken. Meerdere onderdelen zullen linksom draaien en rechtsom. Zo krijg je een wagen met veel bewegende onderdelen.

Kartonnen

Als het laswerk klaar is, worden er een aantal objecten dichtgezet met karton. Enkele voorbeelden waarbij je aan kunt denken zijn poppen of dieren. Dit dichtzetten met karton is voor de stevigheid, en ook om er daarna op te kunnen vormen en plakken. Kartonnen wordt gedaan met kartonnen platen, en ook rolkarton wordt toegepast. Nadat het kartonnen gedaan is, kan het moduleren van de wagen beginnen.

Moduleren

Een belangrijk onderdeel bij het bouwen van een carnavalswagen, is het vormen van de wagen. We nemen als voorbeeld poppen die gelast zijn. Deze moeten vorm krijgen door middel van papier, kranten en tape. Je begint met het dichtzetten van de pop/kop met papier, en daarna zet je de grote lijnen uit zoals lippen, wangen, oogkassen, ogen enzovoort. Daarna kan je alles gaan afwerken door overal mooie vormen aan te geven. Als het papier op de juiste vorm is aangebracht, tape je het strak af. Je behoudt op die manier de vorm van de kop. Bij een carnavalskop zijn de ogen het belangrijkst, want die zorgen ervoor dat de kop sprekend wordt. Denk hierbij aan de pupil en de oogleden.

De rest van het lichaam zoals de armen en de benen worden vaak gemaakt van schuim. Dit zit op een rol, en kan je op elke gewenste lengte afsnijden. Hiermee kan je mooie plooien creëren en krijg je een fantastische vorm van het lichaam.

Plakken

Als alles gevormd is, kunnen de plakkers beginnen. We gebruiken hiervoor wit papier en lijm. Allereerst wordt het papier ingelijmd. Het belangrijkste is dat het papier goed nat is, dit zorgt voor een betere hechting op het karton, papier of schuim. Als je gaat plakken scheur je het a-4tje in stukjes. Daarna kun je beginnen met plakken. Je moet er goed opletten dat je de rechte kant overlapt met de gescheurde kant. Dit zorgt dat het papier niet open gaat staan, of los komt te zitten.

Het papier zorgt er uiteindelijk voor, dat alles gespoten en geschilderd kan worden.

Spuiten en verven

Nadat alles geplakt is, kan er gestart worden met de kleuren. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Er kan nog zo mooi gevormd zijn, met de kleur breng je de carnavalswagen tot leven. Alle onderdelen moeten meestal twee keer worden gespoten of geverfd. Dit zorgt voor een betere dekking, en zo komen de kleuren er beter uit. De meest voorkomende kleuren bij een carnavalswagen zijn toch wel rood, geel, blauw, oranje, paars en groen. Dit varieert dan nog van licht en donker.

Als alle onderdelen zijn geverfd en gespoten, wordt er gestart met de afwerking. Je kunt hierbij denken aan afspuitlijnen bij de overgang van de diverse kleuren. Ook teksten worden er later opgespoten. Daarnaast worden o.a. de ogen, nagels en tanden afgewerkt. Als alles klaar is wordt alles vernist, dit zorgt voor een glanslaag en een betere bescherming tegen de weersomstandigheden.

Opbouwen

Naast het onderstel, zijn alle onderdelen naast de wagen gebouwd. Een dag voor de optocht, worden alle wagens opgebouwd. Dit gebeurt met een kraan. Alle onderdelen en het onderstel worden eerst uit de bouwloods gereden. Ondertussen wordt het aggregaat op het onderstel geplaatst. Deze zorgt uiteindelijk voor stroom voor de bewegingen, muziek en compressors tijdens de optocht. Als er een gedeelte buiten staat wordt er gestart met de opbouw van de wagen. Vervolgens worden alle onderdelen opgebouwd op het onderstel. Per onderdeel wordt alles goed vastgezet, dit gebeurt meestal door middel van bouten en moeren.

Als alle onderdelen op het onderstel staan worden alle motoren aangesloten. De bekabeling ligt er al, maar moet alleen nog worden aangesloten op de kast met de aansturing. In deze kast bevindt zich een stuurprogramma, waarmee alle bewegende onderdelen kunnen worden aangestuurd. Je kunt o.a. de snelheid instellen, en natuurlijk aan en uit van een beweging. Eén persoon zal dit doen met een afstandsbediening, waarmee hij naast de wagen loopt. Hij heeft zo een goed overzicht, om alles op de juiste wijze te besturen.

Ook de boxen voor de muziek worden aangesloten op de wagen. Deze zijn eerder al ingebouwd in de wagen, en hoeven alleen nog te worden aangesloten op de versterker en de mixer. Door een mp3-speler op de mixer aan te sluiten, is er tijdens de optocht muziek op de wagen. Als dat gebeurd is, kan alles getest worden.

Optocht

In de ochtend vertrekt de carnavalswagen richting de opstelplaats. Dit is de plaats waar de optocht uiteindelijk zal starten. Als de wagen hier is aangekomen, moeten de laatste puntjes op de i worden gezet. Nog een keer de bewegingen testen, zorgen dat de muziek gaat spelen, en dan mensen die op de wagen gaan tijdig aanwezig zijn. Vanaf dat moment is het afwachten tot de optocht van start gaat. Als dat moment is aangebroken is, gaat het om het laten zien aan al die mensen langs de kant, wat we al die tijd gebouwd hebben. Dit is natuurlijk een fantastisch moment. Na afloop van de optocht is het nog tijd voor de groepsfoto, en daarna terug naar de bouwloods.

Afbreken

De dagen na carnaval volgt het minst leuke moment, het afbreken van de wagen. Alles wordt gesorteerd en afgevoerd. Sommige onderdelen worden bewaard, zoals carnavalskoppen, maar de meesten onderdelen gaan weg.

Op naar volgend jaar!!
© 2014 - 2025 Wendyh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…
Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…
Colombia: in Pasto vieren ze carnaval de Negros y BlancosColombia: in Pasto vieren ze carnaval de Negros y BlancosIn Colombia in de zuidelijke stad Pasto vieren ze een wel heel bijzonder soort carnaval. Het feest vindt altijd plaats v…
Huis bouwen: Wat zijn de kosten voor bouwen van een huis?Wat kost het nou eigenlijk om zelf een huis te bouwen? En wat kost het om een huis voor je te laten bouwen? Wat kost een…

Kees Verweij, kunstschilderKees Verweij, kunstschilderKees Verweij (Amsterdam, 20 april 1900 - Haarlem 23 juli 1995) was een Nederlandse kunstschilder. Hij schilderde stillev…
Wendyh (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.