IkToon - Maand van de Amateurkunst

IkToon - Maand van de Amateurkunst IkToon en een jaarlijks terugkerende maand vol evenementen over de amateurkunst. Tienduizenden initiatieven presenteren zich onder de paraplu van IkToon, voorheen WAK. De Week van de Amateurkunsten wordt in België georganiseerd. De WAK ontwikkelde in Nederland tot een Maand voor de Amateurkunst onder de vlag IkToon. Amateurkunstenaars op divers gebied laten hun werk en kunsten zien aan publiek. Elk lokaal initiatief nodigt de lokale bevolking uit om het plezier van de voorstellingen en het maken van kunst te delen. In 2016 wordt IkToon geïntroduceerd, dat het stokje overneemt van WAK. IkToon introduceert tevens een Maand van de Amateurkunst.

WAK en IkToon

De Week van de Amateurkunst wordt in België, in Vlaanderen in het bijzonder, georganiseerd sinds 1996. Bijna de helft van alle Vlaamse gemeenten doet mee. In 2010 raakte het toenmalige Nederlandse instituut voor de amateurkunst, Kunstfactor, zo geïnspireerd dat ze overging tot het organiseren van WAK Nederland. In 2011 was de eerste WAK Nederland een feit en sindsdien is het een jaarlijkse evenementperiode met de amateurkunst in het middelpunt.

IkToon

In 2016 gaat WAK over naar IkToon en wordt de hele maand juni opengesteld om activiteiten te organiseren voor en door amateurkunstenaars. De WAK-week wordt verbreed en de IkToon-maand is juni. Het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelden krachten en zochten partners in de kunst- en cultuursector. De bundeling van organistaies bestaat uit:
 1. Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst
 2. Stichting WAK Nederland
 3. Fonds voor Cultuurparticipatie
 4. VSBfonds
 5. ZIMIHC
 6. Cultuurconnectie
 7. Holland Dance
 8. Jeugdcultuurfonds
 9. Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie
 10. Kunstbende
 11. Meer muziek in de klas
 12. Platform Theater
 13. Vereniging Nederlandse Gemeenten
 14. Vereniging Nederlandse Korenorganisaties
 15. BNG Cultuurfonds

Maand voor Amateurkunstenaars

In de IkToon-maand ontmoeten duizenden amateurkunstenaars elkaar. Er zijn exposities, demonstraties, wedstrijden, openbare repetities en vele activiteiten op binnen- en buitenpodia waar de kunstenaars elkaar ontmoeten en optreden.
Bij de honderden activiteiten overal in het land staat ontmoeting en samenwerking steeds voorop. De amateurs worden bijgestaan, geïnspireerd en gestimuleerd door professionele kunstenaars en de activiteiten zijn open voor publiek.

Steden en dorpen

Overal in het land zijn voorstellingen te zien en workshops te volgen. Er zijn kunstmarkten en open dagen bij kunstinstellingen. Het bruist in de steden en dorpen van de activiteiten. De kunsten waar het om draait zijn dans, muziek, theater, beeldende kunst en wat je verder maar kunst bedenken aan kunstuitingen.

Motto

IkToon heeft als motto: Kunst van Iedereen.

Organisatie

De WAK wordt georganiseerd door de Stichting WAK Nederland. In België is dat het Forum voor de Amateurkunsten.
Vele kunstencentra, cultuurcoaches en -makelaars, verenigingen en groepen van amateurkunstenaars, bibliotheken en particuliere dans-, toneel- en muziekscholen haken aan bij de WAK en zij vormen de basis van de amateurkunstenaarsweek.
WAK Nederland zorgt er met IkToon voor dat samenwerking gestimuleerd wordt door het wereldkundig maken van inspirerende voorbeelden.

Meedoen

Via de website van IkToon kun je je aanmelden met je werk, voorstelling of activiteit.
Je kunt je als particulier aanmelden maar ook als kunstcoördinator of namens een gemeente.

WAK Festival

Veel gemeenten organiseren een WAK Festival. De naam blijft verbonden aan een week vol activiteiten in een maand die bol staat van de amateurkunst. Er is muziek, er zijn open ateliers, workshops en er zijn tentoonstelingen en voorstellingen.

Cultuurparticipatieprijs

In juni 2018 wordt voor de eerste keer de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs uitgereikt. De prijs heeft tot doel om gemeenten, organisaties en initiatieven te inspireren tot nieuwe vormen en impulsen voor cultuurparticipatie.

WAK

Vestigingsadres (geen bezoekadres):
Lucasbolwerk 11
3512 EH Utrecht
E-mail: info@waknederland.nl
Website: http://www.waknederland.nl/
Website: IkToon.nl

Lees verder

© 2015 - 2023 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ierland Willie Clancy Summer School & FestivalIerland Willie Clancy Summer School & FestivalIn de Ierse stad Miltown Malbay is sinds 1973 een muziek festival met workshops in traditionele Ierse muziek. Het is het…
Horizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeHorizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeElk jaar doet een vloot platbodems de Waddeneilanden aan om de eilanden te verrassen met mooie voorstellingen en grappig…
Overzicht van festivals in HongarijeOverzicht van festivals in HongarijeDe hoofdstad van Hongarije, Boedapest, is cultureel gezien één van de grootste steden in Midden-Europa. Niet voor niks d…
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…

Het succes van André Rieu is wereldwijdHet succes van André Rieu is wereldwijdAndré Rieu is een artiest met grote bekendheid over de gehele wereld. Zijn gave is dat hij de mensen klassieke muziek he…
Boekverluchting vooral monnikenwerk in de middeleeuwenBoekverluchting vooral monnikenwerk in de middeleeuwenBoekverluchting is een term die wordt gebruikt om de techniek aan te geven waarmee vooral in de middeleeuwen boeken werd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IkToon
 • http://www.waknederland.nl/ geraadpleegd op 24 april 2015
 • http://www.wak.be/page/12/WAK-de-eerste-jaren geraadpleegd op 24 april 2015
 • https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/static.iktoon.nl/uploads/documents/qa-iktoon-2017.pdf geraadpleegd op 4 maart 2018
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.