Het succes van André Rieu is wereldwijd

Het succes van André Rieu is wereldwijd André Rieu is een artiest met grote bekendheid over de gehele wereld. Zijn gave is dat hij de mensen klassieke muziek heeft leren waarderen op een populaire manier. Wie is deze Limburgse man en hoe is het mogelijk dat hij wereldwijd zo'n enorm succes heeft? Wat is zijn drijfveer? André is een man met passie, een romanticus die gemoedelijk kan vertellen over zijn leven en zijn muziek. Soms lijkt het erop dat hij zelf verbaasd is over zijn grote succes.

André Rieu

André Rieu werd geboren in Maastricht op 1 oktober 1949. Sedert 1975 is hij gehuwd met Marjorie. Het echtpaar heeft twee zonen, Pierre en Marc. De familie heeft drie kleinkinderen. Muziek zit bij de familie Rieu in het bloed; de vader van André Rieu was dirigent in het Limburgs symfonieorkest. André speelt al vanaf zijn vijfde jaar viool. Hij geeft aan dat de sfeer in die tijd ernstig en serieus was en dat vond hij eigenlijk jammer. Muziek is om van te genieten en het publiek mag gerust meedeinen, klappen en zelfs soms springen zo is de mening van deze artiest. André zag het daarom als zijn missie om verandering aan te brengen in het ernstige karakter van de klassieke muziek en dit op een meer speelse wijze te vertolken. Dit kan wel eens de grootste succesfactor in zijn carrière zijn geworden.

Na het gymnasium bezocht hij het conservatorium in Luik. In 1978 richtte hij het Maastrichts salon orkest op. Hij speelt de muziek van Johann Strauss in bijna ieder concert. André zegt over zichzelf dat hij een romantisch mens is. Soms vergt hij teveel van lichaam en geest en in 2012 kreeg hij een burn-out. Hij is een gedreven artiest die voorheen soms zes landen bezocht in drie weken. Dit gaat nu in een wat rustiger tempo. Opmerkelijk is dat hij speelt op een Stradivarius viool uit 1667. Hij wordt wel de koning van de Wals genoemd. Anno 2020 woont hij samen met zijn vrouw Marjorie in een echt kasteel uit 1492 in Maastricht.

André Rieu Productions

Samen met zijn vrouw Marjorie richtte André zijn eigen bedrijf op, André Rieu Productions. Het bedrijf is een besloten vennootschap dat actief is op het gebied van podiumkunst en vermaak. Sinds 2002 is zoon Pierre opgenomen in het bedrijf en hij regelt alle technische zaken. Dit is nodig omdat het bedrijf steeds omvangrijker is geworden. André Rieu wordt de Koning van de Wals genoemd.

Doorbraak vanaf 1994

De cd Strauss en Co is een van de eerste grote successen. Belangrijk hierbij is de Second Waltz. Deze naam werd bedacht door Marjorie en is eigenlijk een stuk uit de Jazz suite no. 2 van Dimitri Shostakovitch. Deze wals kwam op de hoogste plaats in de top 100 in Nederland. In 1987 werd het Johann Strauss orkest opgericht. Oorspronkelijk bestond het orkest uit twaalf leden. Inmiddels telt het vijftig en soms zelfs zestig leden.

In 1994 kwam er een grote doorbraak. Een van de hoogtepunten ieder jaar is het het Middernachtconcert in Maastricht op het Vrijthof. De kaarten hiervoor dient men al lang van tevoren te bestellen want ze zijn al snel uitverkocht. Overal in Nederland heeft André Rieu zijn sporen nagelaten. Hij heeft o.a. opgetreden in de Arena, in de Efteling en het Gelredome in Arnhem. Bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander speelde André met zijn orkest op het Museumplein in Amsterdam.

Niet alleen voorspoed

André Rieu trekt al enige jaren met zijn orkest, alle medewerkers en alle attributen de gehele wereld over. Deze optredens nemen steeds grotere vormen aan. Zo heeft hij kasteel Schönbrunn op ware grootte laten nabouwen. Maar dat spektakel kostte hem toch teveel geld. Hij raakte dan ook verwikkeld in een faillissement met een schuld van 12 miljoen euro. Echter met behulp van de Rabobank is het gelukt om op de bühne te blijven en de onderneming in stand te houden.

Sterren die een rol spelen bij het succes van André Rieu

André Rieu heeft diverse gasten gehad die in zijn voorstellingen zijn opgetreden. Murusia Louwerse is een zangeres die een vast arrangement heeft gekregen.

Murusia Louwerse

Als belangrijkste ster in de concerten denken we aan Murusia Louwerse. Deze geweldige zangeres werd geboren in Brisbane in Australië. Murusia heeft Hollandse ouders. Haar tante stuurde André Rieu een tip dat haar nichtje zo goed kon zingen en André nodigde haar uit. Sedertdien vervult zij een grote rol de in concerten en brengt zij velen in vervoering met haar prachtige stem.

Gasten tijdens voorstellingen

 • Akim Camara, het kleine jongetje uit Berlijn dat speelde voor een publiek van 18.000 toeschouwers tijdens een concert in Kerkrade.
 • Andrea Bocelli, de Italiaanse tenor met zijn prachtige stem.
 • Anthony Hopkins die een grote bewonderaar was van André Rieu en ook muziek voor hem schreef.

Wereldreizen met concerten

Na vele tournees door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en Denemarken ging het succes van André Rieu razendsnel verder. Hij verzorgde o.a. grote optredens in:
 • 2001 - Japan, er werden 17 concerten opgevoerd in elf Japanse steden.
 • 2005 - de VS met negentien concerten
 • 2006 - de VS en Canada
 • 2008 - Australië
 • 2009 - Zuid-Afrika
 • 2011 - Brazilië
 • 2013 - Mexico
 • 2012 - Argentinië en Chili
 • 2014 - Hongarije
 • 2018- Spanje, Duitsland, maar ook Australië
 • 2019- Colombia

Belangrijke albums

André Rieu heeft maar liefst 161 albums op zijn naam staan. Telkens worden er nieuwe albums uitgegeven die snel verkocht worden. Het is bijzonder mooi om iedere keer weer te zien dat op de reizen die het orkest maakt vooral muziek gespeeld wordt uit het betreffende land waarvan een weergave van de optredens dan later weer als dvd verkocht wordt. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag wordt er in 2019 een nieuw album uitgebracht met de titel Happy Days.

Eigen webshop

Men kan allerlei artikelen kopen en informatie krijgen via de website van André Rieu zoals kaarten voor concerten, cd's en boeken ook allerlei andere fanartikelen. Kaarten voor de voorstellingen kan men kopen, eventueel gekoppeld met overnachting en/of diner.

De toekomst van André Rieu

Plotseling ontstond de coronapandemie die vanaf maart 2020 bijna de hele wereld in haar greep kreeg. Dit heeft enorme gevolgen voor de massale optredens van André Rieu. Alle optredens moesten worden afgezegd en zijn geliefde concerten werden geannuleerd. André geeft aan dat hij de 110 mensen die hij in dienst heeft wel korte tijd kan blijven betalen maar dit zal niet voor langere tijd mogelijk zijn. Er werd wel overheidssteun verstrekt maar ondanks het optimisme van André ziet de toekomst er duister uit.
© 2015 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…
Populairste uitvaartmuziekPopulairste uitvaartmuziekDe tijd dat “waarheen, waarvoor” van Mieke Telkamp de populairste uitvaartliedje was, ligt achter ons. De top tien van p…
Hits jaren 90: 19951995 was het jaar van Guus Meeuwis, Scatman John en Clouseau. De hits die in 1995 werden gescoord waren afwisselend: vee…
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…
IkToon - Maand van de AmateurkunstIkToon - Maand van de AmateurkunstIkToon en een jaarlijks terugkerende maand vol evenementen over de amateurkunst. Tienduizenden initiatieven presenteren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Rieu
 • http://www.andrerieu.de/nl/andre-jso/het-orkest
 • http://www.andrerieu.nl/nl/home
 • https://www.ad.nl/show/corona-treft-bedrijf-van-andre-rieu-hard-we-verdienen-sinds-maart-geen-stuiver-meer~ab7c2512/
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-10-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.