Doel in België: een vrijwel verlaten dorp

Doel in België: een vrijwel verlaten dorp Net over de grens tussen Nederland en België ligt aan de Belgische kant het dorpje Doel. Doel is geen gewoon dorp. Dit dorp is vrijwel volledig verlaten, de huizen zijn gebleven en de bewoners zijn vertrokken. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan, aan het verlaten van het dorp is jaren lang strijd vooral gegaan. Dit is ook te zien aan de talrijke teksten op de woningen. Doel is een dorp waar graffiti en vandalisme hoogtij viert.

De leegloop

Doel was al een dorp in 1267. In 1880 had het dorp 2.507 inwoners, daarna daalt het aantal inwoners gestaagd naar 1.300 in 1972 en nu woont er vrijwel niemand meer. Bewoners moesten het dorp verlaten vanwege uitbreidingsplannen. In Doel bevindt zich een kerncentralepark met vier reactoren. Er zou ook een containerdok (het Saeftinghedok) dwars door Doel komen. Dit plan is nog steeds niet uitgevoerd en het is de vraag of dit ooit gaat gebeuren. Er zijn al aardig wat gebouwen in het dorp gesloopt door de Maatschappij voor Grond- en Industrialisatie beleid van het Linkerscheldeoevergebied. Dit werd gedaan om het kraken tegen te gaan en omdat vele leegstaande woningen door jaren lange leegstand onveilig waren geworden. Het slopen is in 2009 stilgelegd na een verbod op slopen opgelegd door het Hof van Beroep van Gent.

Bron: IVESONE.COM, Flickr (CC BY-2.0)Bron: IVESONE.COM, Flickr (CC BY-2.0)

De graffiti

Sommige graffiti in Doel is ware kunst, gemaakt door de Gentse graffiti artiesten Bue, Roa en Resto. Hun stijl valt onder de characters. ROA maakt enorme muurschilderingen in overwegend zwart-wit, meestal van dieren. Zijn werk is niet alleen in Doel te bezichtigen, maar in heel België en op gebouwen door heel Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Bue, ook wel Bue the Warrior genoemd komt uit een heel geslacht van tekenaars. Zijn vader en grootvader waren/zijn verbonden aan Studio Vandersteen. Hij omschrijft zijn werk als mellow, zijn kunstwerken bevatten veel kleur en humoristische elementen en ook hij is internationaal bekend. Naast muur schilderen houdt deze artiest zich ook bezig met kleding ontwerpen.
Resto is de derde internationale graffiti kunstenaar die werk in Doel heeft gemaakt. Zijn werk bestaat voornamelijk uit bizar ogende kleurrijke auto’s. Verder vind je het oog (zie foto) op een muur in Doel. Prachtige graffiti kunst van kunstenaar ADT.

Veel huizen in Doel zitten van onder tot boven onder de graffiti waardoor het lijkt alsof je in een surrealistische omgeving terecht bent gekomen. Het draagt zeker bij aan de aparte sfeer die in Doel hangt.

De teksten

De teksten op de huizen zijn veelal afkomstig van voormalige huizeneigenaren in Doel. Het verdriet en de wanhoop druipt er van af. Hieronder volgt één van de teksten die in Doel te lezen is:
“Ik vroeg hulp. Beleefd
Ik vroeg nogmaals hulp. Beleefd
Toen bleek geen hulp
Ik panikeer om hulp, maar
Het misverstand eiste reputatie
Gewoon hulp vragen, 8 jaar lang
Ik zoek zelf oplossingen, maar de
Hulpreputatie is al waanzin!
Nu is waanzin het enige nog dat leeft
Ik ben al gestorven!
Duck!”


De huizen

Je mag de huizen op Doel niet binnen, zoals ook te lezen is op het bord bij de slagbomen. Ten eerste zijn de huizen privé eigendom en ten tweede zijn veel huizen in de loop der tijd door leegstand en vandalisme bouwvallig geworden. Overal ligt puin, glas, hout, spijkers en ander afval. Veel ruiten zijn ingegooid en veel keukens half of helemaal uitgebroken. Voor veel ruiten zitten nu planken, al hangen er soms ook nog gordijnen en zijn er af en toe nog meubels aanwezig.

Het Hooghuis (gebouwd in 1613) te vinden in Doel aan de Hooghhuisstraat 8, was het ouderlijk huis van de eerste vrouw van kunstschilder Rubens, Isabella Brand. Rubens kwam hier dus vaak. Isabella was enig kind en overleed jong. Haar vader liet bij zijn dood het huis na aan Rubens en zijn zonen uit het huwelijk met Isabella. Nu biedt het huis net zo’n troosteloze aanblik als de rest van Doel.

Het enige wat in Doel nog wordt onderhouden is de kerk (met een indrukwekkend kerkorgel) en de begraafplaats. Verder ook nog de paar bewoonde huizen die hier tussen staan.

Fotografen en het dorp Doel

Vele kunstenaar hebben hun inspiratie gehaald uit het dorp Doel. Niet alleen de al eerder genoemde graffiti kunstenaars, maar ook de bekende fotograaf Cédric Dubus (Fransman) is gefascineerd door dit dorp. Hij heeft een bijzondere fotoreportage van het verval van een verlaten dorp gemaakt.
Het verlaten Doel heeft de Belgische fotografe Virginia Mayo geïnspireerd tot het melancholische zwart-wit fotoboek “ Dit Huis is Bewoond”. Ondertitel:”This house is inhabited”. Mayo schrijft in haar boek: ”Doel voelt als Tsjernobyl, zonder het ongeval.”
Doel is een walhalla voor fotografen die doen aan Urban Exploring ook wel Urbex genoemd. Dit betekent zoiets als de schoonheid van het verval op de gevoelige plaat vastleggen.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De RUMBA en de SMART methodeDe RUMBA en de SMART methodeHet bereiken van een doel gaat altijd sneller en makkelijker wanneer het goed omschreven wordt. Wat wil je bereiken, hoe…
Urbex - vergeten en verlaten locatiesHeb je ooit wel eens gehoord van het woord urbex of urban exploration? Het is een activiteit die de laatste jaren steeds…
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…
Romaanse kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerkenRomaanse kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerkenTijdens de middeleeuwen rond het jaar 1000 ontwikkelde men een bouwstijl die beïnvloed was door de Romeinen, maar toch u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Buschman, Pixabay
  • http://www.doel2020.org
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/ROA_%28kunstenaar%29
  • https://stefanlambrechts.exposure.co/underground
  • http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/jun/04/doel-ghost-town-belgium-street-art-decay
  • Afbeelding bron 1: IVESONE.COM, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Ashley Van Steenacker, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

2cvke, 23-05-2016
Dit is geen spookdorp… Het zijn uitspraken als deze die elk weekend en feestdag het dorp meer in verval trekken. Het stikt daar van de fotografen die geen schaamte hebben en respect voor de bewoners die er zijn. 4 keer is er ingebroken dit jaar bij mij thuis. Gewoon omdat ze dachten dat er niemand meer woonde in Doel. En ze wouden een mooie foto maken… of ze wouden eens kijken. En dan ook nog de kladschilders en schoffies die denken dat alles stuk mag en moet. Ouders met kinderen er bij die gewoon de boel stuk slagen. Spreek je de mensen aan op een lieve en vriendelijke manier. Ze lachen je gewoon uit in je gezicht. Wie ben jij en wat ga jij doen tegen mij. Dit is nog een bewoond dorp! Geen speeltuin die men een spookstad noemt! Reactie infoteur, 23-05-2016
In het artikel wordt ook benoemd dat het niet de bedoeling is dat de huizen worden betreden en dat er nog bewoonde huizen tussen staan.
Een spookdorp is een dorp dat verlaten is, meestal omdat de economische activiteiten die ondersteund werden teloor zijn gegaan of vanwege natuurlijke of door de mens veroorzaakte rampen, zoals oorlog. Dit is in Doel helaas het geval, al zijn er nog een twintigtal inwoners in het dorp aanwezig,
Hierbij wel een oproep aan de bezoekers van Doel. Rondkijken en fotograferen mag, maar het is niet de bedoeling dat men de huizen binnengaat. Veel huizen zijn nog privé eigendom en sommige huizen zijn nog bewoond. Inbreken en slopen is verboden en bovendien behoorlijk asociaal. Toon een beetje respect.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 31-01-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.