Rolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger Museum

Rolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger Museum ‘The Rolling Stones - Unzipped’ is de titel van een tentoonstelling die terugkijkt op de meer dan 55 jaar waarin de gelijknamige Britse rockband actief is. Het samenstellen ervan heeft drie jaar geduurd en vier miljoen Britse pond gekost. ‘Exhibitionism’, zoals de expositie aanvankelijk heette, was in de zomer van 2016 in de Londense Saatchi Gallery te bezichtigen. In de daaropvolgende jaren werden diverse wereldsteden aangedaan. Vanaf 20 november 2020 is de eerste internationale tentoonstelling over The Rolling Stones enkele maanden in het Groninger Museum te zien.

The Rolling Stones

De Britse rock ’n roll band The Rolling Stones is in 1962 opgericht en bestaat na enkele personeelswisselingen sinds 1992 uit Mick Jagger (1943), Keith Richards (1943), Charlie Watts (1941-2021) en Ron Wood (1947). Tussen 2012 en 2019 is de groep dikwijls op wereldtournee: de ‘50 & Counting Tour’ (2012-2013) wordt opgevolgd door ‘14 On Fire’ (2014), de ‘Zip Code Tour’ (2015), de ‘América Latina Olé Tour’ (2016), de ‘Fall 2016 US Tour’ (2016) en de ‘No Filter Tour’ (2017-2019). De meest recente optredens van The Rolling Stones in Nederland dateren uit het najaar van 2017 in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena en de Arnhemse GelreDome. In totaal heeft de band veertig keer opgetreden in Nederland.

Exhibitionism: The Rolling Stones

Ondanks dat de groep er nog niet over denkt te stoppen is van 5 april tot en met 4 september 2016 in de Saatchi Gallery in Londen (Kings Road) een overzichtstentoonstelling te bezoeken waarin meer dan vierhonderd voorwerpen uit de geschiedenis van The Rolling Stones zijn te bekijken. Alle vier leden van de groep zijn op maandag 4 april in Londen aanwezig ter gelegenheid van de officiële opening van ‘Exhibitionism: The Rolling Stones’. Het samenstellen van de tentoonstelling heeft meer dan drie jaar geduurd en vier miljoen Britse pond gekost.

The Rolling Stones - Unzipped

Onder de (gewijzigde) naam ‘The Rolling Stones - Unzipped’ is de expositie in vernieuwde vorm van 20 november 2020 tot en met 28 februari 2021 te bezichtigen in het Groninger Museum. In feite komen hiermee The Rolling Stones terug in Groningen na hun concert in het Stadspark in juni 1999. Het is niet voor het eerst dat het Groninger Museum een expositie huisvest van een beroemde popartiest. Tussen december 2015 en april 2016 was er een tentoonstelling over David Bowie te bezichtigen die veel aandacht trok nadat de zanger begin 2016 overleed.

Martin Scorsese

In meerdere galerijen zijn meer dan vierhonderd attributen uit het archief van de eigenzinnige groep te zien. Bij de opzet van de expositie is niet zozeer uitgegaan van een chronologische volgorde, maar meer van een thematische indeling. Onder de voorwerpen tevens persoonlijke eigendommen van de groepsleden zoals kleding, dagboeken, foto’s, instrumenten en audio- en videomateriaal. De kleding waarin Mick Jagger heeft opgetreden en de Les Paul-gitaar uit 1957 van Keith Richards zijn te bewonderen naast werk van de kunstenaars Andy Warhol en Shepard Fairey, filmregisseur Martin Scorsese en modeontwerper Alexander McQueen. Scorsese heeft meerdere keren met Mick Jagger samengewerkt (ook aan projecten buiten The Stones), maar is vooral bekend van Shine A Light, de documentaire die hij in 2008 over de groep maakt. Interactief kun je bij ‘The Rolling Stones’ ervaren hoe het is met de leden op het podium te staan.

Bron: Rosidaisybop, PixabayBron: Rosidaisybop, Pixabay

Nagebouwd appartement

Het appartement op 102 Edith Grove in Chelsea waar Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones (1942-1969) vanaf het najaar van 1962 enige tijd hebben gewoond is op basis van hun herinneringen zo getrouw mogelijk nagebouwd met smerige ramen, rondslingerende sigarettenpeuken, lege bierflessen en vuile afwas. Zelfs aan de geur in het appartement is gedacht. De moeder van Keith Richards kwam eenmaal in de week langs om op te ruimen. Het maakte de groepsleden toentertijd allemaal niet uit, het was hun puur om het maken van muziek te doen.

Hot Licks, het groepslogo

Aandacht is er eveneens voor het bekende logo van de groep, de dikke lippen en de ver uitstekende tong. Dit logo, genaamd Hot Licks, is in 1970 ontworpen door Jon Pasche, het beeldt de lippen van Jagger uit en staat symbool voor het rebelse imago van de groep. Vanaf de introductie in 1970 is het logo constant gebruikt en één van de meest herkenbare en vernieuwende logo’s die ooit zijn ontworpen. De reclameposter voor de Londense expositie in 2016 waarop het logo in felle fluorescerende kleuren is verwerkt was niet te zien op de metrostations. Het vervoerbedrijf weigerde de poster op te hangen omdat het bedrijf het te pikant vond vanwege de afbeelding van de bekende uitgestoken tong op het kruis van een bikinibroekje. De poster zou alleen worden geaccepteerd als het logo omhoog zou worden verplaatst.

Tentoonstelling in Groninger Museum in november 2020

Na het sluiten van ‘Exhibitionism: The Rolling Stones’ in Londen in september 2016 is de tentoonstelling met allerlei persoonlijke eigendommen van de groepsleden de daaropvolgende jaren in andere wereldsteden te zien geweest, in onder meer New York, Los Angeles, Tokyo, Las Vegas en Sydney. Vanaf november 2020 staat Nederland enkele maanden op het programma.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1965Hits jaren 60: 1965Welke nummers waren in 1965 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Witte brokjes in je keel (tonsil stones)Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend pr…
Hits jaren 60: 1967Hits jaren 60: 1967Welke nummers waren in 1967 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Hits jaren 60: 1966Hits jaren 60: 1966Welke nummers waren in 1966 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…

Mondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch DesignMondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch DesignHet jaar 2017 is uitgeroepen tot Mondriaanjaar. Het is dan 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden werd opgericht, de in…
Schilderij 17 eeuw: het puttertje van Carel FabritiusSchilderij 17 eeuw: het puttertje van Carel FabritiusDe distelvink of het puttertje was in de zeventiende eeuw een geliefd huisdier. Op dit schilderij van Carel Fabritius ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jim Pietryga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.stonesexhibitionism.com/the-daily-mail-on-exhibitionism-its-2016s-hottest-rock-show/
  • http://nos.nl/artikel/2097320-rolling-stones-nog-lang-niet-op-maar-al-wel-in-museum.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Saatchi_Gallery
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Saatchi_Gallery
  • http://www.vam.ac.uk/content/articles/r/rolling-stones-lips-and-tongue-logo/
  • Afbeelding bron 1: Rosidaisybop, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 24-08-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.