Sharon Bolton, thrillerschrijfster

Sharon Bolton, thrillerschrijfster Sharon Bolton heeft diverse succesvolle thrillers geschreven onder de naam S.J. Bolton. Dit omdat deze naam onzijdig is en volgens haar uitgeverij mannen niet zo snel bereid waren om een thriller geschreven door een vrouw te kopen. Wie is Sharon Bolton en wat heeft ze zoal geschreven? Welke prijzen heeft zij inmiddels met haar boeken gewonnen?

Sharon Bolton

Sharon werd geboren in 1961 en groeide op in Lancashire. Ze was een dromerig meisje wat graag en veel las. Als kind wilde ze actrice worden. Ze zat op ballet en tapdansen. Later ging ze drama studeren aan de universiteit. Ze heeft zelfs enkele kleine rolletjes in toneelstukken gespeeld, maar uiteindelijk kon ze geen werk meer vinden en solliciteerde ze op alles wat op haar weg kwam. Ze kreeg zij een baan als junior marketingassistente.

Sharon Bolton heeft later een MBA-opleiding gevolgd en had een carrière in de marketing en communicatie. Ze werkte in Londen stad in de public relations. Ze was in de dertig toen ze een journalist sprak die 15.000 pond verdient had met een boek. Dit zette haar aan het denken. Met 15.000 pond kon ze de lening die ze had afgesloten om haar studie te betalen aflossen. Toen ze die avond thuiskwam had ze al een verhaal in haar hoofd. Ze liep direct naar haar laptop en begon met schrijven. Ze kon er niet meer mee stoppen en schreef de hele nacht door. Haar eerste boek, de psychologische thriller Offerande werd geboren. Sharon ging op zoek naar een uitgever. De J. in haar naam staat nergens voor. Haar uitgeverij vond het een goed idee wanneer ze haar boeken uitgaf met initialen. Twee vond ze beter staan dan één. Sharon heeft maar één voornaam dus de J. werd verzonnen om aan de S. toe te voegen.

Sharon werd altijd al gefascineerd door griezelige verhalen en horror, dus haar keuze voor thrillers was niet toevallig. Haar ervaring met toneel en drama is waarschijnlijk verantwoordelijk voor haar duidelijke visuele verteltrant. Sharon is getrouwd met Andrew, die ze leerde kennen tijdens haar MBA-studie en samen hebben ze een zoon en een hond.

Bibliografie

Sacrifice (Offerande) 2008

Een Shetlandse legende over mannen die vrouwen ombrengen en hun baby's steelt wordt werkelijkheid. In deze thriller maken we voor het eerst kennis met rechercheur Dana Tulloch. Zij speelt slechts een bijrol, maar zal in andere boeken van Sharon Bolton terugkomen.

Awakening (Bezwering) 2009

In dit boek draait alles om een slangenplaag waarvoor de hulp van de teruggetrokken dierenarts Clara Benning wordt ingeroepen.

Blood harvest (Bloedschande) 2010

Gillian's dochtertje is twee jaar geleden omgekomen bij een brand, maar Gillian blijft ervan overtuigt dat haar dochter nog leeft. Verder is er de tien jarige Tom, die als enige een vreemd meisje ziet wat hem wat probeert te vertellen. Welk geheim verbergt de stad? Boek met een originele ontknoping.

Now You See Me (Zielsgeheim) 2011

In dit boek wat speelt in hartje Londen lijkt Jack de Ripper uit de dood te zijn opgestaan. Er komen veel beschadigde karakters voor in het boek en ook Dana Tulloch laat zich hier weer zien. Hoofdpersoon in dit verhaal is de beschadigde Lacey Flint, bijgestaan door haar baas officier DI Mark Joesbury.

If Snow hadn't Fallen (Als het niet had gesneeuwd) 2012

Dit is een kort verhaal van 81 bladzijden over Lacey Flint, die zelf getuige is van een gruwelijke moord op een Islamitische man. Wie zijn de daders en waarom is de man vermoord?

Dead Scared (Nachtmerries)2012

Lacey Flint en Mark Joesbury uit het boek Zielsgeheim zien we weer terug in Dead Scared. Het vrij luguber boek begint met een aantal gewelddadige zelfmoorden. Lacey gaat undercover en langzaam wordt haar duidelijk dat zij de volgende is.

Lost/ Like This, For Ever (Blijf waar je bent) 2014

De buurjongen van Lacey Flint , de jonge Barney raakt geobsedeerd door de reeks moorden die plaatsvind op jongens van zijn leeftijd. Lacey zit op dat moment thuis met een posttraumatische stress stoornis en raakt bevriend met Barney en zodoende ongewild betrokken bij de zijn obsessie. Een donkere psychologische thriller.

Little Black Lies 2015

Je twee kinderen zijn omgekomen door de onoplettendheid van een ander en wonende in een kleine gemeenschap op een eiland (Falkland eilanden) kom je die ander vrijwel dagelijks tegen. Wraak wordt onweerstaanbaar. Het verhaal wordt verteld door drie mensen, de moeder, Rachel (de onoplettende vriendin) en een buitenstaander Callum, die op de Falkland eilanden verblijft om te herstellen van PTSS.

Prijzen en nominaties

  • Het debuut Sacrifice werd genomineerd voor de Prix du Polar en Best of the New Blood. Ook werd het boek uitgeroepen tot Best New Read op Amazon.co.uk.
  • Haar thriller Awakening won de Mary Higgins Clark Award.
  • Voor haar derde boek Blood Harvest werd S.J. Bolton genomineerd voor de Crime Writers Association Gold Dagger Award en de Barry Award voor beste Britse novelle.
  • Sharon werd voorgedragen voor de CWA Dagger in de Bibliotheek Award.
  • "Now You See Me" en "Lost/ Like this, for ever" werden genomineerd voor de Romantic Times Best Suspense Novel Award (US).
  • In 2014 won ze de Plume Libre "Plume de Bronze" (International Thriller) voor "Now You See Me" en de RT Reviewers Choice Award (Contemporary Mystery) voor het boek "Lost/ Like this, for ever".
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…
Beugelbekkie: een leuke animatieserie!“Kijk nou, ik ben een beugelbekkie! Vriendjes, houd daar je mond maar over!” Bijna iedereen kent dit introliedje van Beu…
Het wonderlijke leven van Alexandra David-NeelHet wonderlijke leven van Alexandra David-NeelDeze wonderbaarlijke vrouw was zangeres, feministe, schrijfster, ontdekkingsreizigster, kluizenaar, vrijmetselaar en boe…
Bronnen en referenties
  • www.Goodreads.com
  • www.sjbolton.com
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.