Kleur, betekenis voor mensen, in huis en bij bloemen

Kleur, betekenis voor mensen, in huis en bij bloemen Kleur heeft een grote betekenis in het leven van mensen. Kleur kan je blij maken, tevreden stellen, droevig laten zijn. Kleur kun je gebruiken om anderen duidelijk te maken wat je gevoel voor hem of haar is. Kleur is een belangrijk onderdeel van de inrichting van je huis. Niet slechts om ernaar te kijken, maar ook om te laten zien wie je bent, waarom je die kleuren gekozen hebt. Kleur in een website is van groot belang. Welke kleur kies je, als je een bos bloemen geeft? Wat voor type ben je?

De betekenis van kleur volgens volkswijsheden

Kleuren hebben altijd een betekenis voor mensen. Kleuren doen iets met je. Al eeuwenlang en in alle landen van de wereld.

Rood
Mensen die van rood houden, zijn geboren leiders. Zij zijn actief, avontuurlijk en bezitten daadkracht. Ze houden van prestaties leveren en van afwisseling in hun leven. Ze zijn temperamentvol, moedig en strijdlustig. Ze willen indruk maken én zijn ook jaloers. Rood staat ook voor de energie die door het lichaam circuleert, staat voor mannelijkheid. Voor Chinezen betekent rood geluk en voor christenen is het de hartstocht van Christus.

Blauw
Blauw is de kleur van vrede, verstand en contemplatie. Liefhebbers van blauw zijn harde werkers die eerlijk zijn en trouw. Hun wilskracht is groot en ze hebben idealen in hun leven. Ze houden van vrede en maken liefst nooit ruzie. Deze mensen zijn kalm en nuchter. Begrippen die ook staan voor een blauwliefhebber: volhardend, voorzichtig, zuinig, verantwoordelijk, plichtsgetrouw. Voor de Romeinen was het de kleur van Venus en voor christenen de kleur van de maagd Maria.

Oranje
Als je van oranje houdt, ben je creatief en energiek. Je hebt een groot incasseringsvermogen. Mensen die van oranje houden, zijn optimistische, het glas is bij hen halfvol.

Groen
Groen is de kleur van de natuur en ook van de jaloezie. Groenliefhebbers houden van warmte en gezelligheid. Ze zijn opgewekt en betrouwbaar en houden van rust en orde in hun leven. Deze mensen zijn snel tevreden. Ze kletsen je de oren van je hoofd en houden van vrijheid.

Geel
Wie geel als lievelingskleur heeft, houdt van reizen. Deze mensen zijn veelzijdig en houden ervan hun kennis uit te breiden op allerlei gebied. Ze houden van het leven en zijn extravert.

Paars
Paars is de mystieke kleur, maar ook de kleur van verdriet en rouw.Paarse mensen zijn heel gevoelig en romantisch. Ze hebben heel veel zelfvertrouwen en ambitie. Vaak zijn ze arrogant en dromen van rijkdom en luxe.

Wit
Mensen die wit als lievelingskleur hebben, zijn perfectionisten. Ze zijn meestal koel en zakelijk, maar zijn honderd procent betrouwbaar.

Betekenis van kleur bij de inrichting van een huis

Rood
Een rode inrichting duidt op gepassioneerde mensen die houden van het leven. Zij bruisen van energie. Het leven is voor hen een uitdaging. Vastberaden leiden 'rode' mensen hun leven.

Blauw (lichtblauw)
Lichtblauw zorgt voor een rustige en ontspannen uitstraling. Het interieur toont fris en schoon en in de zomer ziet het er verkoelend uit.

Blauw (indigo)
Deze kleur is zakelijk en gedisciplineerd. Dit blauw toont een krachtige, vastberaden bewoner.

Turquoise
Deze kleur staat voor jeugdigheid. De bewoner sprankelt, is enthousiast en zeer communicatief.

Paars
De 'paarse' bewoner is het liefst elegant en artistiek, een beetje spiritueel. Deze creatieve persoonlijkheid is ook liefst mysterieus.

Oranje
De actieve bewoner van dit huis is spontaan, grappig en houdt van genieten. In dit huis worden feesten gegeven en men kan genieten van het enthousiasme van de bewoner.

Geel
Geel symboliseert ontrouw en verraad. In een 'gele' inrichting woont een vrolijk, zonnig mens, veelzijdig, vriendelijk en optimistisch. Voor boeddhisten is geel de kleur van de bescheidenheid.

Groen (olijf)
De liefhebber van de olijfkleur is een ervaren, wijs persoon. Hij heeft ervaring, houdt van de natuur en wil niet zo graag opvallen. Hij of zij is bescheiden en houdt van rust.

Groen (lime)
Deze bewoner houdt van fris, natuurlijk en gaat graag de natuur in. Het is een bescheiden persoon die houdt van nieuwe uitdagingen.

Groen (koel)
Zeer evenwichtige persoon die van de natuur houdt. Deze mens houdt van ontspanning.

Grijs
De bezitter van een grijs ingericht huis is zakelijk, betrouwbaar en intelligent. Hij of zij is weinig emotioneel en gaat voor duurzaam.

Wit
Wit is de kleur van de zuiverheid, de onbedorvenheid, de maagdelijkheid. De open, gevoelige persoon die in een wit huis woont, houdt van smetteloos, maagdelijk en onschuldig. In het Midden-Oosten is wit de kleur van rouw.

Bruin
Van neutrale aardkleuren houdt de huiselijke, warme, betrouwbare, positieve persoon die toegankelijk is en houdt van comfort.

Geschiedenis en kleur - Volkeren en tijden

Rood
 • Rood was al een signaalkleur voor onze prehistorische voorouders. Rood zat in hun brandende vuurtje, hun geliefde bessen die ze aten en natuurlijk het bloed dat werd gebruikt en vergoten bij gevangen dieren.
 • In de Middeleeuwen was het de kleur van geweld en zonde. De duivel was rood. Priesters droegen rode gewaden om de duivel met zijn eigen kleur te verslaan. Roodharige vrouwen werden vaak gedood omdat men ze als heks beschouwde.
 • Heden ten dage is het weer een signaalkleur. Het is ook de kleur van de passie, de agressie, de romantiek, maar ook van de jaloezie.

Geel
 • Omdat geel een opvallende kleur is, wordt hij vaak gebruikt in de reclame en de techniek. We associëren geel met zon en met licht, met lente en met het nieuwe leven.
 • In China mochten bij de oude dynastieën slechts de afstammelingen van de keizer geel dragen. Zij waren namelijk ook de afstammelingen van de zon. Gewone burgers werden gestraft als zij in geel gekleed waren.
 • Landen rond de Middellandse Zee houden van geelblond haar. Het wordt daar gebleekt en geverfd. De Romeinen gebruikten urine om hun zwarte haar blond te verven.
 • Geel is ook de spirituele kleur van het boeddhisme.
 • Tegenwoordig staat geel voor licht, intelligent, vrolijk, duidelijk, maar ook voor jaloers.

Groen
 • Groen is vertrouwd voor de mens. De natuur is al eeuwen 'groen' om ons heen. Groen is kalmerend en genezend.
 • Dienstverleners dragen vaak groen. Ook Rooms-Katholieke priesters kiezen na Driekoningen (6 januari) voor een groen kazuifel.
 • Dat staat voor het nieuwe ontluiken van de natuur.
 • Bij de moslims is de mantel van Mohamed altijd groen. Die staat voor wijsheid, inzicht en toewijding.
 • In China staat groen voor een lang leven (denk aan het jak van Mao).
 • Een groene bruidsjurk wordt vereenzelvigd met vruchtbaarheid, maar ook met overspel.
 • Het betekent stilte, geluk, welvaart, bezinning, beheersing en betrouwbaarheid.

Blauw
 • Blauw werkt kalmerend en verzachtend. Het is een sprookjeskleur. In alle culturen is het de kleur van de verblijfplaats der goden.
 • Vroeger was het de kleur van de adel. Het is de kleur van de volharding, de welvaart, het geweten, de toewijding en de vriendschap, de vrijheid en de betrouwbaarheid.

Zwart
 • Zwart is anonimiteit, macht, mysterie, woede, verdriet.
 • Zwart is sterk, heeft stijl, heeft diepgang en is elegant.

Denken aan de dood en de liefde

Vrolijke kleuren

 • Rood: De kleur van de liefde, rood houdt van het leven. Rood is vurig, zit vol passie en is vastberaden.
 • Roze: Dit is het doorbrekende licht, de zachte tedere liefde. Roze is lief, romantisch, vertederend.
 • Blauw: Blauw symboliseert de oneindigheid, de melancholie. Het is de kleur van de hemel en van de maagd Maria. Het is trouw en oprechtheid.
 • Geel: Geel is vrolijkheid, zon, licht, warmte en optimisme.
 • Wit: Wit is tederheid en liefde. Het staat voor de jeugd, de winter, duidelijkheid en eerlijkheid. Wit wil gekoesterd worden.

Verdriet

 • Zwart: Zwart is diepe rouw. Zwart is gedistingeerd, zelfverzekerd, elegant en wilskrachtig.
 • Paars: Paars is boete en ingetogenheid.

Kleuren van rozen

De kleuren van rozen hebben allemaal hun eigen betekenis.
 • Rood: Ik ben gek op je, ik wil met je leven.
 • Geel: Ik vind je leuk. ik wil vriendschap met je.
 • Oranje: Ik sta in vuur en vlam.
 • Wit: Je kunt me vertrouwen.
 • Roze: Ik vind je heel lief.
 • Rood/wit: Ik wil met je samenzijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen bezorgenBloemen bezorgenBloemen ontvangen is een van de leukste dingen die een mens kan overkomen. Of juist het laten bezorgen van bloemen bij e…
De betekenis van bepaalde kleurenDe betekenis van bepaalde kleurenAlle kleuren hebben een bepaalde betekenis of dragen een emotie met zich mee. Zo word je met blauwe kleding vaak serieuz…
Waar in huis komt welke kleur?Waar in huis komt welke kleur?Leuk en mooi, veel kleur in huis, maar hoe doet u wat en waarvoor kiest u, enkele tips dan maar. Mooie kleuren en kleurc…
Breng zo wat kleur in uw huisBreng zo wat kleur in uw huisWelke kleur neemt u in huis? Overal worden we geconfronteerd met kleur. En gelukkig maar. Kleuren zijn prachtig en vaak…

De moord op Bobby KennedyDe moord op Bobby KennedyIn 1968 werd Bobby Kennedy vermoord. Zijn dood werd vanaf het begin af aan door mysteries omgeven, net als de eerdere do…
Het geheim van de adelborsten: Het AssautHet geheim van de adelborsten: Het AssautJaarlijks vindt er in Den Helder een groots driedaags gala, het Assaut, plaats voor de officieren in opleiding van het K…
Bronnen en referenties
 • www.infonu.nl
 • www.monuta.nl
 • www.weightwatchers.nl
 • www.omgangsvormen.nl
 • www.flinders.nl
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 20-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.