Saddam Hoessein

Saddam Hoessein Op 30 december 2006 is Saddam Hoessein Abdu al-Majid al-Tikriti in Bagdad opgehangen. Wie was deze man?

Saddams jeugd

Saddam werd geboren in een dorpje in Irak. Voordat Saddam werd geboren had zijn vader het gezin al verlaten en kwam er een stiefvader. Deze mishandelde Saddam, volgens eigen zeggen. Saddam bracht zijn vroege jeugd als schaapherder door en vanaf zijn tiende werd hij verzorgt door zijn oom.

Macht

In 1957 werd Saddam lid van de socialistische Ba’ath Partij. In dit jaar pleegde hij ook zijn eerste politieke moord, hij vermoordde namelijk zijn zwager, een communistische activist.
Twee jaar later, in 1959, werd Saddam bij verstek ter dood veroordeeld, omdat hij een mislukte poging had gedaan de Iraakse premier te vermoorden. Hij vluchtte via Syrië naar Egypte en wist zo zijn straf te ontlopen.

Opleiding van Saddam

Een deel van zijn opleiding ontving Saddam aan de rechtenfaculteit van de universiteit in Caïro. In 1963 keerde hij naar Irak terug. In 1968 studeerde hij af aan de universiteit van Bagdad.

Gevangen, gevlucht, en aan de macht

Saddam werd in Irak gevangengezet, maar wist in 1967 de gevangenis te ontvluchten en meldde zich weer bij de Ba’ath Partij. Vanaf 1973 was hij generaal in de krijgsmacht. Toen de Iraakse president in 1979 aftrad, wist Saddam zich zowel het voorzitterschap van de Ba’ath Partij, als het presidentschap toe te eigenen.

Zo kreeg Saddam de macht in Irak. Hij liet vele opponenten ombrengen, waaronder leden van zijn eigen familie. Hij zette een uitgebreid veiligheids- en inlichtingensysteem op en de geheime politie heeft, in samenwerking met dubbelgangers van Saddam, hem waarschijnlijk verhoed voor een vroegtijdige liquidatie. Saddam heeft Koerden onderdrukt, vele opstandelingen laten vermoorden, en bovendien familieleden als schoonzonen en zwagers laten vermoorden, maar daar ga ik verder niet op in in dit artikel.

Saddams huwelijk

Saddam was getrouwd met Sajida Talfah, die hem 3 dochters en 2 zonen schonk.

Oorlogen

Saddam heeft verschillende oorlogen gevoerd, hier volgt een klein overzicht met de belangrijkste details.

De Irak – Iran oorlog

Van 1980 tot 1988 voerde Saddam een bloedige oorlog met het buurland Iran, waarbij hij verscheidene chemische massavernietigingswapens inzette. Het twistpunt bij deze oorlog was in eerste instantie de grenslocatie bij het kanaal van de Eufraat, de Tigris en de Persizsche Golf.

Eerste Golfoorlog

In 1990 bezette Saddam het olierijke buurland Koeweit. Als reden hiervoor gaf hij dat dit land historisch gezien deel uitmaakte van Irak. De golfoorlog duurde iets meer dan een jaar en werd begin 1991 met operatie Desert Storm door strijdkrachten van de Verenigde Staten gestopt. Amerika heeft na deze oorlog sancties opgesteld tegen Irak.

Tweede Golfoorlog

In 2002 eiste de VN Veiligheidsraad dat er wapeninspecties uitgevoerd mochten worden in Irak. Irak voldeed niet aan deze oproep en de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijg en een aantal bondgenoten openden de aanval op Irak. Achteraf hebben deze landen toegegeven dat ze de oorlog niet geopend hebben omdat ze niet mochten inspecteren op massavernietigingswapens, maar om van Irak een democratie te maken.
In april 2003 werd het regime verslagen, maar Saddam was nergens te vinden.

De gevangenneming van Saddam Hoessein

Op 13 december 2003 werd Saddam gearresteerd door Koerdische troepen van de Patriottische Unie van Koerdistan en Amerikaanse speciale eenheden. Hij werd aangetroffen in een ruimte onder de grond bij een boerderij, 15 kilometer ten Zuiden van de stad Tikrit.

Veroordeling van Saddam Hoessein

Saddam werd op 29 juni 2004 overgelevend aan het nieuwe Iraakse interim – bewind, en is in Irak berecht en veroordeeld. Op 30 december 2006 is in Bagdad zijn straf voltrokken en werd hij opgehangen.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Golfoorlog: Analogieën en buitenlands beleidDe Golfoorlog: Analogieën en buitenlands beleidDe invloed van analogieën (een overeenkomst tussen twee zaken gebruiken als grondslag voor een redenering) in het buiten…
Mediamanipulatie; een vak apartHet publiek zou gewaarschuwd moeten worden om de media niet als objectief te zien. Veelal is de media slechts een pion v…
Veroordeling en executie van (ex)staatshoofdenVeroordeling en executie van (ex)staatshoofdenStaatshoofden genieten immuniteit die ze vrijwaart van rechtsvervolging. Toch zijn er in het heden en nabije verleden en…
Vergelijking dood Seneca met SocratesDit is een artikel voor de liefhebber van de klassieke oudheid. In dit artikel wordt de dood van twee kopstukken uit de…
Bronnen en referenties
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.