Thaise cultuur I - Boeddhisme en de koning

Thaise cultuur I - Boeddhisme en de koning We kennen Thailand als top toeristenbestemming met haar witte stranden, wuivende plambomen en azuurblauwe zee. Uiteraard is er genoeg van dat tropisch paradijs te vinden. Maar een reis naar Thailand dompelt je onder in een unieke Oosterse cultuur; een mix van Boeddhisme, koningsgezindheid en sanuk (plezier).

Boeddha

Een figuur die we zelden zien in het Westen kan je in Thailand onmogelijk ontgaan. Ieder dorp heeft een Wat (tempel) met daarin tenminste één Boeddhabeeld. Verschillende Wats zijn erg bekend, zoals Wat Po in Bangkok met een enorme liggende Boeddha, Wat Phra Si Rattana Mahathat in Phitsanulok en Wat Doi Suthep op een berg nabij Chiang Mai. Hoewel voor onze ogen de Wats veel op elkaar lijken, is het altijd de moeite waard om je schoenen uit te doen en binnen te gaan. Zo vind je onverwacht de meest bijzondere beelden en fresco's.

Ruim 95% van de Thais is Boeddhist, dus er zijn altijd mensen aan het bidden in de Wat. De Wat is een heilige plek, dus het is erg belangrijk om je respectvol te gedragen. Thais zullen je niet altijd terecht wijzen, maar je daalt in aanzien als je je niet aan de ongeschreven regels houdt. En een Boeddhabeeld is altijd een Boeddhabeeld, hoe oud of beschadigd het ook is.

Voordat je een Wat binnengaat, doe ALTIJD je schoenen uit. Soms staat het niet geschreven, maar dat is helemaal niet nodig: Wat = geen schoenen. Let bij het binnengaan erop dat je niet op de drempel stapt, maar eroverheen, ook als de drempel hoog is. Eenmaal binnen is het niet toegestaan om te blijven staan (tenzij je vlakbij de deur en zijmuur blijft). Je mag niet met je voeten naar Boeddha wijzen, dus je kunt op je hakken gaan zitten of in een soort zeemeermin-pose. Het is belangrijk om de gelovigen niet te storen in hun bezigheden, dus praat op gedempte toon en maak je foto's zonder flitslicht. Uiteraard mag je niet op de beelden klimmen of iets zomaar meenemen uit de Wat.

Zorg ook dat je kleding gepast is. Dat wil zeggen, geen blote schouders of diepe decolletees en broeken of rokken over de knie. Ook moet de kleding moet schoon zijn, zonder scheuren of gaten en zonder aanstootgevende teksten of beelden. De Thais dragen zelden verhullende kleding en al helemaal niet in de Wat. Een monnik kan je simpelweg de toegang ontzeggen. Je kunt dit voorkomen door een halsdoekje bij je te dragen en eventueel een sarong. Daarmee toon je aan dat je op de hoogte bent van de cultuur en dit zal gewaardeerd worden. Eigenlijk gelden deze kledingvoorschriften overal in Thailand, met name in Wats, bij koninklijke bezienswaardigheden en in nationale parken. Thaise vrouwen zullen meestal een shirt over hun badkleding dragen en dat is niet alleen tegen de brandende zon.

Boeddha kan op verschillende manieren geëerd worden. Een hoge wai is op zijn plaats en voor de ingang zijn meestal bloemenkransjes of lotussen te krijgen. Hiermee wordt dan gebeden in de Wat, voordat ze bij Boeddha geplaatst worden. Ook doen mensen geld op een stok die ze voor de ingang in een speciale pot steken. Populair zijn de houten rietjes in een houten potje. Deze worden tijdens het bidden heen en weer gerammeld. In de Wat zijn vaak donatiebussen voor het onderhoud aan de Wat. Als buitenlander wordt niet van je verwacht dat je meedoet in de religieuze activiteiten, tenzij je dat zelf wilt. Mits je respect toont voor het geloof, kun je rustig rondkijken.

Koning Bhumibol

Als er één figuur is die hoog in aanzien staat naast Boeddha, dan is het ongetwijfeld de koning. Het is in Thailand niet toegestaan om je kritisch uit te laten over het koningshuis; op majesteitsschennis staan flinke straffen. De Thaise koning Bhumibol (Rama IX) werd geboren op 5 december 1927 en is het langst regerende staatshoofd in de wereld (sinds 5 mei 1950).

Het portret van de koning (en in mindere mate de koningin) is werkelijk overal te vinden en dan praten we niet alleen over het geld. Het portret van de koning staat voor Thais gelijk aan de koning, dus ga altijd respectvol om met zijn beeltenis. Als een muntje wegrolt, ga er dan niet op staan, want dan trap je met je voet op de koning. Om 08.00 en 18.00 uur wordt het volkslied of het Koningslied gespeeld in de straten, op de radio en op televisie. Iedereen wordt dan geacht om te stoppen met zijn bezigheden en op te staan. Ook voor een filmvertoning in de bioscoop komt het volkslied voorbij. En buitenlanders zijn zeker niet uitgesloten van dit gebruik!

Het respect voor het koningshuis komt voornamelijk uit het feit dat de monarchie veel voor Thailand heeft gedaan. Er zijn ontelbare koninklijke projecten die de bevolking direct helpen met onderwijs, voedsel, werk, enz. Het werk van het koningshuis voor het welzijn van de Thais is zeker bewonderenswaardig. Verder is de koning zelf een veelzijdig man: hij is fotograaf, kunstenaar, musicus en zeiler.
© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stromingen binnen het boeddhismeOnder de noemer boeddhisme vallen verschillende stromingen. Na het overlijden van de historische Boeddha is zijn leer ve…
Wat is het onderscheid tussen Boeddha en BudaiWat is het onderscheid tussen Boeddha en BudaiEen Boeddha krijgen brengt geluk, dat weten vele mensen. Een Boeddha moet je krijgen en niet zelf kopen. Maar waar denk…
Thailand - Feiten en CijfersThailand, het vroegere Siam, is als een van de weinige Aziatische landen nooit gekoloniseerd. Sinds 1932 is het een cons…
Driemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandDriemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandEen belangrijk jaarlijks voorkomende Boeddhistische gebeurtenis is Wian Thian in februari. Het is de derde maanmaand van…

De Yao en het TaoïsmeMijn eerste contact met een van de meest bekende minderheidsgroepen uit Azië was met de Yao in het noorden van Vietnam.…
Thaise cultuur: monniken, wai en etiquetteThaise cultuur: monniken, wai en etiquetteEen bezoeker in Thailand zal allerlei cultuurverschillen opmerken. Bijvoorbeeld, in plaats van een hand geven of te zwaa…
Bronnen en referenties
  • http://www.greenwoodtravel.nl/thailand.htm
  • Volkslied: http://www.learningthai.com/kinganthem_01.htm
  • http://wikitravel.org/en/Thailand
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 25-01-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.